857
Ο Χάρι Κέιν κατά την παρουσίασή του, την Κυριακή, από την Μπάγερν Μονάχου | Reuters

Χάρι Κέιν, ο Σίσυφος των γηπέδων

Sportscaster Sportscaster 13 Αυγούστου 2023, 17:55
Ο Χάρι Κέιν κατά την παρουσίασή του, την Κυριακή, από την Μπάγερν Μονάχου
|Reuters

Χάρι Κέιν, ο Σίσυφος των γηπέδων

Sportscaster Sportscaster 13 Αυγούστου 2023, 17:55

Εάν ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, ή όπου αλλού, η μετακίνηση του Χάρι Κέιν από την Τότεναμ στην Μπάγερν Μονάχου θα είναι ό,τι πιο σημαντικό συνέβη σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, αφού ο Λιονέλ Μέσι έφυγε για το Μαϊάμι ως ελεύθερος παίκτης. Ανακοινώθηκε από τον σύλλογο της Βαυαρίας σε κινηματογράφο το πρωί του Σαββάτου με την προβολή ενός βίντεο, στο οποίο ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας εμφανίστηκε σαν σταρ του Χόλιγουντ σε βραδιά απονομής των Οσκαρ: με σμόκιν και παπιγιόν. Νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει με ένα συγκινητικό μήνυμα τη μόνη αθλητική οικογένεια που γνώρισε. Ηταν 11 ετών παιδάκι όταν πήγε στην Τότεναμ, και τώρα είναι 30 (τα έκλεισε στις 28 Ιουλίου).

Θα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Μπάγερν με 450.000 ευρώ την εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times. Αλλά δεν είναι τα χρήματα ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να ξενιτευτεί μερικές εβδομάδες πριν έρθει στον Κόσμο το τέταρτο παιδί του (στο Λονδίνο κέρδιζε 350.000 ευρώ την εβδομάδα μαζί με τα μπόνους). Επειτα από 500 αγώνες με τη φανέλα του αγγλικού συλλόγου, το παλμαρέ του περιλαμβάνει μόνο τρία μετάλλια ηττημένου φιναλίστ (Τσάμπιονς Λιγκ 2019, Λιγκ Καπ 2015 και 2021).

Ο Κέιν είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του, που δεν έχει κατακτήσει ούτε έναν τίτλο. Τρεις παλιοί συμπαίκτες του (Κάιλ Γουόκερ, Γκάρεθ Μπέιλ και Λούκα Μόντριτς) που άλλαξαν ομάδα, έχουν κερδίσει στο σύνολο 11 Κούπες Τσάμπιονς Λιγκ. Εφέτος η Τότεναμ δεν έμεινε μόνον εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και εκτός Ευρώπης. Οι πιθανότητες να κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ είναι μηδενικές. Ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Αγγλίας δεν είχε χρόνο για χάσιμο. Είχε έρθει η στιγμή να προβληματιστεί για την υστεροφημία του, και αποφάσισε ότι δεν θέλει να τον θυμούνται ως υπόδειγμα αφοσίωσης σε έναν σύλλογο, που δεν κέρδισε, ποτέ, τίποτα.

Το συμβόλαιό του θα έληγε σε 12 μήνες. Το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε, ελεύθερος πια, να εξασφαλίσει ακόμη υψηλότερες αποδοχές. Τότε, όμως, η Τότεναμ δεν θα εισέπραττε ούτε ένα ευρώ από τη μεταγραφή του. Δεν μπορούσε να της το κάνει αυτό. Είναι οπαδός της από τη μέρα που θυμάται τον εαυτό του – ο Tέντι Σέριγχαμ ήταν ο παιδικός του ήρωας. Ούτε ήταν βέβαιο ότι, αν έμενε στο βόρειο Λονδίνο για άλλη μια σεζόν, η παρουσία του θα της εξασφάλιζε τη συμμετοχή της στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, μαζί με τα δεκάδες εκατομμύρια που αυτή θα απέφερε. Πλέον, στο αγγλικό πρωτάθλημα ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Κανείς από τους 27 «ειδικούς» που συμμετείχαν σε poll του BBC, την περασμένη Πέμπτη, δεν «βλέπει» την Τότεναμ στην πρώτη τετράδα της τελικής κατάταξης.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορούσε να του εγγυηθεί ότι το επόμενο καλοκαίρι η προσφορά της Μπάγερν θα υπήρχε, ακόμη, στο τραπέζι. Αν το ζητούμενο είναι τα τρόπαια, ίσως δεν θα έβρισκε καλύτερο club για να επενδύσει τις φιλοδοξίες του. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει τον Χάαλαντ, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί, μέχρι τότε, να έχει αποκτήσει τον Εμπαπέ. Στο Μόναχο θα έχει καλές πιθανότητες να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, και σχεδόν βέβαιο τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα, τον οποίο οι Βαυαροί κερδίζουν ανελλιπώς τα 11 τελευταία χρόνια.

Δεινός εκτελεστής αλλά και δημιουργός συνάμα, ο Κέιν μοιάζει πολύ με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος λείπει αφάνταστα στους οπαδούς της Μπάγερν από το περασμένο καλοκαίρι που έφυγε για τη Βαρκελώνη. Στη Γερμανία η δουλειά του θα είναι (θεωρητικά) πιο εύκολη. Η νέα του ομάδα παράγει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για γκολ από ό,τι η προηγούμενη, και οι άμυνες είναι πιο χαλαρές στην Μπουντεσλίγκα, όπου υπάρχουν αρκετοί «σάκοι του μποξ». Αν στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, το αγγλικό, σκόραρε (πέρυσι) 30 γκολ σε 38 ματς, με αντιπάλους όπως η Χάιντενχαϊμ, η Ντάρμσταντ και η Αουγκσμπουργκ μπορεί να ξεπεράσει τον πολωνό «στράικερ», που στις 7 από τις 8 σεζόν του στη Γερμανία πέτυχε 40 γκολ και πάνω.

Ο Κέιν, μόλις ο τέταρτος αρχηγός της εθνικής Αγγλίας που θα αγωνιστεί σε σύλλογο του εξωτερικού (μετά τον Κέβιν Κίγκαν, τον Ντέιβιντ Πλατ και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ), φιλοδοξεί να απολαύσει στη Γερμανία την ίδια αποθέωση που είχε γνωρίσει ο Κίγκαν όταν (το 1977) άφησε τη Λίβερπουλ για να ζήσει τρία ένδοξα χρόνια στο Αμβούργο. Ταιριάζει και ως χαρακτήρας με την κουλτούρα της Μπάγερν. Είναι συνεπής επαγγελματίας, εργατικός, πειθαρχημένος και αξιόπιστος. Είναι και αντι-σταρ. Ενας οικογενειάρχης που ποτέ δεν απασχόλησε τα media με την προσωπική του ζωή.

Κουράστηκε, τόσα χρόνια, να προσπαθεί «για το τίποτα» κάτω από τις οδηγίες εννέα διαφορετικών προπονητών – ανάμεσά τους, ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Αντόνιο Κόντε. Η Τότεναμ συγκαταλέγεται στο top-10 των πλουσιότερων club της Ευρώπης, διαθέτει ένα επιβλητικό γήπεδο και υπέροχες αθλητικές εγκαταστάσεις, όμως το πιο πρόσφατο τρόπαιο που έχει κατακτήσει είναι ένα Λιγκ Καπ πριν από 15 χρόνια. Για παίκτες όπως ο Κέιν, το ποδόσφαιρο είναι, πάνω απ’ όλα, δόξα.

«Ελα Χάρι, είναι ώρα να φύγεις!», έγραψε σε μια επική του ανάρτηση στο Instagram ο 53χρονος παλαίμαχος επιθετικός, Αλαν Σίρερ, πάνω από μια φωτογραφία του με στολή πιλότου έξω από ένα αεροσκάφος. Αν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2006, παραμένει ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ, με 260 τέρματα σε 441 αγώνες. Ο μόνος που θα μπορούσε να τον προσπεράσει, αν έμενε στην Αγγλία, είναι ο Κέιν, ο οποίος έχει πετύχει 47 λιγότερα. Αλλά τα ρεκόρ, έρχεται ο επόμενος και τα σβήνει. Ενώ τα τρόπαια, είναι παντοτινά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...