Μια κορυφαία ορειβάτης αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό της μετά τις κατηγορίες ότι η ομάδα της πέρασε πάνω από έναν ετοιμοθάνατο σέρπα καθώς κατευθυνόταν προς την κορυφή του όρους Κ2, στα Ιμαλάια, για να εξασφαλίσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
Οι εικόνες ορειβατών που συνεχίζουν την αναρρίχηση περνώντας δίπλα από τον θανάσιμα τραυματισμένο πακιστανό σέρπα σε μια κορυφογραμμή, την ίδια μέρα που ανέβηκε στο βουνό η Νορβηγίδα Κριστίν Χαρίλα, έκαναν το γύρο του κόσμου και καταδικάστηκαν από τους πάντες.
Αλλοι ορειβάτες ισχυρίστηκαν ότι ένας δυτικός ορειβάτης δεν θα είχε ποτέ αφεθεί να πεθάνει και είπαν ότι οι σκηνές αυτές θα ήταν αδιανόητες στις Αλπεις, πυροδοτώντας διαμάχη για το πώς χρησιμοποιούνται οι ντόπιοι σέρπα στα Ιμαλάια.
Η 37χρονη Χαρίλα ανέβηκε στις 27 Ιουλίου στο K2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, συμπληρώνοντας την 14η κατάκτηση κορυφής σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, και έτσι έγινε η πρώτη ορειβάτης στον κόσμο που ανέβηκε σε συντομότερο χρονικό διάστημα όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της ανάβασής της, ο αχθοφόρος Μοχάμεντ Χασάν έπεσε σε έναν απότομο γκρεμό, σε ύψος περίπου 8.200 μέτρων. Η Χαρίλα είπε ότι η ομάδα της έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τον Χασάν, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ επικίνδυνες για να τον μετακινήσουν.
Ωστόσο, δύο ορειβάτες που ήταν επίσης στο K2 εκείνη την ημέρα ισχυρίστηκαν ότι οι ορειβάτες όπως η Χαρίλα ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν ρεκόρ παρά να σώσουν ζωές.
WATCH: “What happened there is a disgrace. A living human was left lying so that records could be set.”
Top mountaineer, Kristin Harila, defends walking past dying Sherpa, Mohammed Hassan, in pursuit of K2 record.https://t.co/4jGlf5syS6 pic.twitter.com/g9K0zwTQd7
— The Telegraph (@Telegraph) August 10, 2023
Ο Βίλχεμ Στάιντλ και ο Φίλιπ Φλέμινγκ, δύο αυστριακοί αναρριχητές, λένε ότι βίντεο από drone που κατεγράφησαν αργότερα, λίγες ώρες αφότου η Χαρίλα και η ομάδα της πέρασαν την κορυφογραμμή, δείχνουν ορειβάτες να περνούν πάνω από το σώμα του σέρπα αντί να προσπαθούν να τον σώσουν. «Είναι όλα καταγεγραμμένα στα πλάνα από drone», είπε ο Φλέμινγκ στην αυστριακή εφημερίδα Standard.
«Τον περιθάλπει ένα άτομο ενώ όλοι οι άλλοι προχωρούν προς την κορυφή. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης, παρόλο που υπήρχαν σέρπα και οδηγοί βουνού στο σημείο και θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει δράση», είπε.
Μεταξύ αυτών που προσπέρασαν τον Χασάν ήταν και η Χαρίλα. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στις Αλπεις. Αντιμετωπίστηκε σαν άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε ο Στάιντλ. «Αν ήταν δυτικός, θα είχε σωθεί αμέσως. Κανείς δεν αισθάνθηκε υπεύθυνος γι ‘αυτόν».
«Αυτό που συνέβη εκεί είναι ντροπή. Ενας ζωντανός άνθρωπος έμεινε ξαπλωμένος για να σπάσουν κάποια ρεκόρ», κατέληξε.
Η Χαρίλα υπερασπίστηκε τις ενέργειές της, λέγοντας ότι η ομάδα της έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τον Χασάν: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν κάναμε τίποτα για να τον βοηθήσουμε. Προσπαθούσαμε να τον σηκώσουμε για μιάμιση ώρα και ο κάμεραμαν μου έμεινε για άλλη μια ώρα για να τον προσέχει. Δεν έμεινε ποτέ μόνος του», είπε στην Telegraph.
«Δεδομένων των συνθηκών, ήταν δύσκολο να σωθεί. Επεσε σε αυτό που είναι ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος του βουνού, όπου οι πιθανότητες να σώσουμε κάποιον ήταν περιορισμένες από το στενό μονοπάτι και τις κακές συνθήκες του χιονιού», πρόσθεσε.
Διέψευσε επίσης ότι ο Χασάν θα είχε διαφορετική μεταχείριση αν ήταν δυτικός ορειβάτης. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για αυτόν», είπε.
Οι αναφορές πολλών ορειβατών έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο εξοπλισμού που είχε παρασχεθεί στον Χασάν προτού ανέβει στο βουνό μπροστά από τους δυτικούς ορειβάτες, οι οποίοι συχνά πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για μια καθοδηγούμενη ανάβαση.
Η Χαρίλα είπε ότι όταν η ομάδα της βρήκε τον Χασάν, εκείνος δεν φορούσε ούτε γάντια ούτε πουπουλένιο μπουφάν και δεν φαινόταν να του είχε χορηγηθεί οξυγόνο. «Αν ήταν ο σέρπα μου, δεν θα τον έστελνα στο βουνό σε αυτή την κατάσταση», είπε.
Σύμφωνα με τον Στάιντλ, ο οποίος επισκέφτηκε την οικογένεια του αχθοφόρου αφού κατέβηκε από το βουνό, ο Χασάν ανέλαβε την επικίνδυνη δουλειά του σχοινιού για να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς της διαβητικής μητέρας του, παρόλο που δεν είχε εμπειρία στη συγκεκριμένη δουλειά.
«Η οικογένειά του δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα ή φαγητό. Η Χαρίλα και πολλοί από τους ορειβάτες πέταξαν πάνω από εμάς και την οικογένεια με ελικόπτερα. Τι συμβολική εικόνα. Το ελικόπτερο κοστίζει έως και 12.000 δολάρια ανά άτομο», είπε.
Ο Θανεσβάρ Γκουρουγκάι, γενικός διευθυντής του γραφείου Seven Summits που οργάνωσε το ταξίδι της Χαρίλα, είπε στην Telegraph ότι ο Χασάν υπέφερε από κρυοπαγήματα και υπ0θερμία όταν πέθανε. «Σε κανονικές περιπτώσεις άλλοι αχθοφόροι θα τον έσωζαν, εκτός αν ήταν εντελώς αδύνατο να το κάνουν», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News