538
Οι ενίοτε παράλογες φοβίες πολλών επιβατών πριν την πτήση προκαλούν πονοκεφάλους στις αεροπορικές εταιρίες | Shutterstock/Song_about_summer

Φοβάσαι να πετάξεις; Κάλεσε έναν πιλότο να σου μιλήσει

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2023, 19:50
Οι ενίοτε παράλογες φοβίες πολλών επιβατών πριν την πτήση προκαλούν πονοκεφάλους στις αεροπορικές εταιρίες
|Shutterstock/Song_about_summer

Φοβάσαι να πετάξεις; Κάλεσε έναν πιλότο να σου μιλήσει

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2023, 19:50

Οι φόβοι πριν την πτήση –οι περισσότεροι, ομολογουμένως, παράλογοι και τεχνηέντως καλλιεργημένοι από την 7η Τέχνη– είναι συνηθισμένοι για αρκετούς επιβάτες. Τώρα με μία επιβάρυνση 45 ευρώ ανά πτήση, οι ανήσυχοι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ιστότοπο που ονομάζεται «Dial a Pilot» (Κάλεσε έναν Πιλότο), για να συνομιλήσουν με έναν ειδικό σχετικά με τον τύπο του αεροπλάνου στο οποίο πρόκειται να επιβιβαστούν.

Ο ιστότοπος, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο από τον Κάιλ Κούκολ, πιλότο σε μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, έχει μια ομάδα επαγγελματιών πιλότων σε ετοιμότητα για ερωτήσεις σχετικά με τις πτήσεις, πολλές από τις οποίες ξεκινούν με τις λέξεις «τι θα γινόταν αν…».

Αν και τα αεροπορικά ταξίδια διανύουν την ασφαλέστερη περίοδό τους στην ιστορία, με το τελευταίο αεροπορικό δυστύχημα στις ΗΠΑ να έχει συμβεί το μακρινό 2009, και παρά το γεγονός ότι η στατιστική δείχνει πως το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς, οι φόβοι των επιβατών ενισχύονται από τα βίντεο αεροπορικών περιστατικών που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο.

Ερευνες δείχνουν ότι το 40% των επιβατών φοβάται να πετάξει σε κάποιο βαθμό, λέει ο Κούκολ, που ζει στο Σαν Φρανσίσκο. «Προσπαθούμε να εξανθρωπίσουμε τις αεροπορικές πτήσεις και να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα. Μια από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε πολύ συχνά είναι: “Πέφτουν τα αεροπλάνα από τον ουρανό;”» αποκαλύπτει.

«Λέω στους ανθρώπους ότι τα αεροπλάνα δεν πέφτουν έτσι απλά από τον ουρανό. Δεσμεύονται από τους νόμους της φυσικής». Οι ανησυχίες για τις αναταράξεις είναι στην κορυφή της λίστας με τις φοβίες των επιβατών. «Οφείλονται στην έλλειψη κατανόησης του γιατί συμβαίνουν οι αναταράξεις, και τι τις προκαλεί», εξηγεί ο Κούκολ.

Ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου, κυβερνήτης στα Boeing 737 και εκπαιδευτής πτήσεων, σκέφτηκε την ιδέα μετά από σειρά τηλεφωνικών κλήσεων επι χρόνια, από μια νευρική κουνιάδα και κάποιους φίλους του. «Ξαφνικά άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν», λέει στον ρεπόρτερ των Times του Λονδίνου.

«Ετσι σκέφτηκα ότι υπάρχει πραγματικά ένας τρόπος να βοηθήσω την κατάσταση. Αυτό γίνεται δίνοντας στους ανθρώπους πρόσβαση στους επαγγελματίες του κλάδου, που μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως “Τι είναι η αναταράξεις”; “Γιατί ακούω αυτούς τους θορύβους”; “Αν ένας κινητήρας χαλάσει πάνω από τον ωκεανό, τι συμβαίνει;”», προσθέτει. «Κατανοώντας τι πραγματικά συμβαίνει στο αεροπλάνο, κάνει πραγματικά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα».

Το «Dial a Pilot» χρεώνει 50 δολάρια (45,5 ευρώ) ανά 15 λεπτά ομιλίας και δέχεται περίπου 20 κλήσεις την εβδομάδα. Επεκτείνεται μέσω του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης, και με μια ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ενώ τώρα προσπαθεί να στρατολογήσει «πιλότους από όλο τον κόσμο, για να αλληλεπιδράσουν με επιβάτες στις χώρες καταγωγής τους».

Ο Κούκολ προσφέρει μια γεύση της υπηρεσίας του μέσω βίντεο στο TikTok, που καθησυχάζουν τους θεατές.

Ενας ολόκληρος κλάδος, που περιλαμβάνει θεραπευτές, διαδικτυακά μαθήματα και ομοιοπαθητικά και άλλα φάρμακα, έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες για να ηρεμεί τους φοβικούς επιβάτες. Η Air France προσφέρει μαθήματα στα αεροδρόμια  Ορλί και Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι από το 1993 – και τώρα τα προσφέρει και διαδικτυακά.

Κανένας από τους πιλότους δεν είναι εκπαιδευμένος σύμβουλος, αλλά ο καθησυχασμός των επιβατών ήταν εδώ και καιρό μέρος της δουλειάς τους, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου οι πιλότοι από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έχουν υιοθετήσει τον χαλαρό τρόπο ομιλίας του Τσακ Γιέγκερ – του διάσημου άσου μαχητικών αεροπλάνων, που έσπασε πρώτος το φράγμα του ήχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...