Οι φανατικοί φίλαθλοι ομάδων ανά τον κόσμο βρίσκουν ευρηματικούς τρόπους για να πικάρουν τους αντιπάλους τους. Σε περίοπτη θέση αυτής της πρακτικής βρίσκονται τα κοροϊδευτικά συνθήματα με τις σεξιστικές αναφορές, και τα υποτιμητικά πανό. Στην περίπτωση της Αργεντινής, όμως, οι αντίπαλες ομάδες έχουν εφεύρει έναν νέο τρόπο κάζου, με αναφορές στα βαθιά οικονομικά προβλήματα της χώρας: Σκίζουν αργεντίνικα χαρτονομίσματα στις κερκίδες, μπροστά στα μάτια τους.
Η πρακτική έχει γίνει ένας κοινός τρόπος για τους οπαδούς των συλλόγων από άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής να κοροϊδεύουν τις γηπεδούχες ομάδες σχετικά με την αξία του αργεντίνικου πέσο. Η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες εδώ και χρόνια, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη. Από δω και στο εξής, οι οπαδοί που θα πιαστούν να σκίζουν ένα χαρτονόμισμα πέσο, θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 30 ημερών.
Το σκίσιμο χρημάτων ως μορφή πρόκλησης, έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από οπαδούς συλλόγων της Βραζιλίας και τη Χιλής. Η Υπηρεσία για την Πρόληψη της Βίας στον Αθλητισμό της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι η πρακτική παραβιάζει τους ισχύοντες νόμους που απαγορεύουν την «υποκίνηση σε καυγά» σε αθλητικά γεγονότα και «προκλήσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη», αναφέρει ρεπορτάζ του BBC News.
Οι οπαδοί που παραβαίνουν τη νέα διάταξη θα κρατούνται από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, και οι σύλλογοι τους μπορεί επίσης να τιμωρηθούν εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, αναφέρει η υπηρεσία. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Αργεντινής έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, και στις αρχές του τρέχοντος έτους ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά από το τέλος του υπερπληθωρισμού, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφτασε το 115,6%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Η χώρα έχει επίσης δει μια δραματική πτώση της συναλλαγματικής της ισοτιμίας. Τον Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα εισήγαγε ένα νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο, αφού η αξία του χαρτονομίσματος των 1.000 πέσο, που μέχρι τότε ήταν το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία, έπεσε μόλις στα 2,70 δολάρια (2,46 ευρώ) στις εναλλακτικές αγορές.
Οταν το τρέχον νόμισμα της Αργεντινής εισήχθη για πρώτη φορά το 1992, η αξία του ήταν συνδεδεμένη με την τιμή ενός δολαρίου ΗΠΑ, αλλά αυτή η σταθερή ισοτιμία εγκαταλείφθηκε μετά από μια σφοδρή οικονομική κρίση, που έπληξε τη χώρα το 2001 και το 2002.
Η κακή οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει επίσης αναταράξεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Το περασμένο καλοκαίρι, τρεις υπουργοί Οικονομίας διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον, σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων. Τον Μάρτιο του 2022, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε ένα πακέτο διάσωσης 30 μηνών, του οποίου η τελική αξία αναμένεται να αγγίξει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια (40 δισ. ευρώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News