531
φωτογραφία αρχείου | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νάξος: Νέοι έλεγχοι για τις ξαπλώστρες – τρεις επιχειρηματίες στο αυτόφωρο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 15:59
φωτογραφία αρχείου
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νάξος: Νέοι έλεγχοι για τις ξαπλώστρες – τρεις επιχειρηματίες στο αυτόφωρο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 15:59

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, επικοινώνησε την Πέμπτη με την Εισαγγελία Κυκλάδων και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Νάξου προκειμένου να γίνουν επανέλεγχοι και έκτακτοι έλεγχοι για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες στο νησί.

Η εντολή δόθηκε με αφορμή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, ομπρέλες και καθίσματα που είχαν εγκατασταθεί παράνομα και απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, επανατοποθετήθηκαν σε παραλίες μετά την αποχώρηση των ελεγκτών της Κτηματικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών από το νησί.

Ετσι, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησαν την Πέμπτη ελέγχους σε τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις, κατά τις οποίες βεβαίωσαν τρεις παραβάσεις της νομοθεσίας για τον αιγιαλό και οδήγησαν τους τρεις υπεύθυνους των επιχειρήσεων στο αυτόφωρο.

Οι παραβάσεις εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές:

-Στον Αγιο Αρσένιο, επιχείρηση εστίασης είχε τοποθετήσει 40 ομπρέλες και 80 ξαπλώστρες σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτογραμμή, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 180 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να διαθέτει άδεια χρήσης αιγιαλού-παραλίας.

-Στην Αγία Αννα, τουριστική επιχείρηση είχε τοποθετήσει 30 ομπρέλες και 60 ξαπλώστρες σε απόσταση δύο μέτρων από την ακτογραμμή, σε επιφάνεια 234 τ.μ. επίσης χωρίς άδεια χρήσης αιγιαλού-παραλίας.

-Στον Αγιο Προκόπιο, επιχείρηση εστίασης είχε εγκαταστήσει 12 ομπρέλες και 24 ξαπλώστρες, σε απόσταση δύο μέτρων από την ακτογραμμή, σε επιφάνεια 126 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς άδεια.

Ο κ.  Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Κάθε απόπειρα, στη Νάξο ή οπουδήποτε αλλού, να αγνοηθούν οι έλεγχοι για την αυθαίρετη κατάληψη της παραλίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οσοι επιχειρήσουν να παίξουν με το νόμο θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου! Αυτό συνέβη ήδη στη Νάξο. Προφανώς κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν ότι οι έλεγχοι -οι οποίοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν- δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για λόγους ουσίας που είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, η διαφύλαξη της εικόνας του ελληνικού τουρισμού και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τη δύναμη να επιβάλει τη νομιμότητα, και θα το κάνει όπου χρειαστεί. Εχω δηλώσει και επαναλαμβάνω, ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

Ενταση στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, ο δήμος Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, ξεκίνησε να απομακρύνει ξαπλώστρες και ομπρέλες που έχουν τοποθετηθεί παράνομα όχι από επιχειρηματίες, αλλά από ιδιώτες.

Μιλώντας στο voria.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ανέφερε ότι συνεργεία του δήμου είχαν ξεκινήσει από το πρωί τη διαδικασία αφαίρεσης των «πακτωμένων» ομπρελών και είχαν ήδη γεμίσει δύο φορτηγά.

«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα», είπε ο κ. Καρράς αναφερόμενος στην ανακοίνωση του δήμου που καλούσε τους πολίτες να απομακρύνουν από μόνοι τους εντός δύο ημερών τα αντικείμενά τους από τις παραλίες.

Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν ομπρέλες και παράνομες ξαπλώστρες από τις παραλίες Μουδανιών, Διονυσίου, Μουριών, Φλογητών και Πλαγίων.

«Θα συνεχιστεί η δράση μέχρι το μεσημέρι και αύριο, Παρασκευή, επίσης», τόνισε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας και πρόσθεσε ότι όσοι πολίτες επιθυμούν να πάρουν πίσω τα αντικείμενά τους μπορούν να μεταβούν στο αμαξοστάσιο των Νέων Μουδανιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κατά την απομάκρυνση αντικειμένων από μερίδα πολιτών στην παραλία Φλογητών, ενώ παράλληλα υπήρξαν και αιχμές για τη νομιμότητα των ομπρελών κοντά στη θάλασσα, παρακείμενων beach bar. «Υπάρχουν αντιδράσεις πράγματι, αλλά όταν κάτι πρέπει να γίνει, θα γίνει», σημείωσε ο κ. Καρράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...