390
Κάποιες από τις νικήτριες του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Υφήλιος Ινδονησία» είναι ανάμεσα στις καταγγέλλουσες | MISS UNIVERSE INDONESIA

Ινδονησία: Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στα καλλιστεία «Μις Υφήλιος»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 21:22
Κάποιες από τις νικήτριες του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Υφήλιος Ινδονησία» είναι ανάμεσα στις καταγγέλλουσες
| MISS UNIVERSE INDONESIA

Ινδονησία: Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στα καλλιστεία «Μις Υφήλιος»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 21:22

Ο φετινός διαγωνισμός ομορφιάς στην Ινδονησία επλήγη από σειρά επίσημων καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Πολλές διαγωνιζόμενες κλήθηκαν να βγάλουν τα μπλουζάκια τους για «σωματικούς ελέγχους» και φωτογραφίες, δύο ημέρες πριν από τον τελικό στις 3 Αυγούστου, είπε ένας από τους δικηγόρους τους.

Οι διοργανωτές φέρεται να είπαν στις γυναίκες ότι έπρεπε «να εξετάσουν τυχόν σημάδια, κυτταρίτιδα, ή τατουάζ στο σώμα τους». «Νιώθω ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά μου», είπε μία από τις διαγωνιζόμενες. «Με έχει επηρεάσει ψυχικά. Είχα προβλήματα με τον ύπνο», συμπλήρωσε, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, μαζί με άλλες καταγγέλλουσες, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η τοπική τηλεόραση θόλωσε τα πρόσωπά τους στις εκπομπές για να προστατεύσει την ταυτότητά τους. Η Μελίσα Ανγκραένι, δικηγόρος που εκπροσωπεί τρεις από τις διαγωνιζόμενες που έκαναν τις καταγγελίες, είπε ότι πολλές άλλες διαγωνιζόμενες θα εμφανιστούν σύντομα.

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Ο Οργανισμός «Μις Υφήλιος της Ινδονησίας» θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς, ανέφερε σε δήλωσή της η ιδιοκτήτρια του, πρώην μοντέλο και τραγουδίστρια, Πόπι Καπέλα. Ο παγκόσμιος οργανισμός Μις Υφήλιος είπε επίσης ότι εξετάζει το θέμα και ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά» τους ισχυρισμούς για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ενώ οι σωματικοί έλεγχοι είναι φυσιολογικοί στη χώρα, συνήθως δεν ζητείται από τις διαγωνιζόμενες να γδυθούν, είπε η Μαρία Χαρφάντι, πρώην Μις Ινδονησία στους ρεπόρτερ του BBC. Πρόσθεσε ότι οι διοργανωτές ζητούν επίσης συχνά τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ) των διαγωνιζομένων, για να ελέγξουν τις αναλογίες του σώματός τους.

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, μία από τις καταγγέλλουσες είπε ότι οι σωματικοί έλεγχοι έγιναν σε ένα κλειστό δωμάτιο, όπου υπήρχαν και κάποιοι άνδρες. Η πόρτα δεν ήταν εντελώς κλειστή, αποκάλυψε, δίνοντας στους ανθρώπους έξω τη δυνατότητα θέασης.

Ενώ τα καλλιστεία επιτρέπονται εδώ και καιρό στην Ινδονησία, οι διοργανωτές προσέχουν να μην προσβάλλουν συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας. Το 2013, ο διαγωνισμός Μις Κόσμος ακύρωσε τον γύρο του μπικίνι του, όταν διοργανώθηκε στην επί το πλείστον μουσουλμανική χώρα.

Ο διαγωνισμός «Μις Υφήλιος», ο οποίος διανύει τώρα την 73η χρονιά του, είναι δημοφιλής στη Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες και στην Ταϊλάνδη, όπου οι νικήτριες αποκτούν άμεση διασημότητα και επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδιοκτήτριά του, Αν Τζακραζουτατίπ, μια τρανσέξουαλ γυναίκα από την Ταϊλάνδη και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, προσπάθησε να ανανεώσει την εικόνα των καλλιστείων για να την κάνει πιο περιεκτική, επιτρέποντας σε παντρεμένες γυναίκες, τρανς γυναίκες και ανύπαντρες μητέρες να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...