562
Οταν η Zoom προτρέπει τους υπαλλήλους της να μη χρησιμοποιούν το Zoom, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν πάρτι | Shutterstock/Girts Ragelis

Η Zoom καλεί τους υπαλλήλους της πίσω στο γραφείο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2023, 22:08
Οταν η Zoom προτρέπει τους υπαλλήλους της να μη χρησιμοποιούν το Zoom, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν πάρτι
|Shutterstock/Girts Ragelis

Η Zoom καλεί τους υπαλλήλους της πίσω στο γραφείο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2023, 22:08

Η εταιρεία επικοινωνιών βίντεο Zoom έγινε ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πανδημίας, επιτρέποντας στους απανταχού υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, αλλά και από οπουδήποτε στον κόσμο, όταν οι καραντίνες ολοκληρώθηκαν.

Αλλά σε μια απροσδόκητη ανατροπή, η εταιρεία με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, καλεί τώρα τους δικούς της υπαλλήλους πίσω στο γραφείο, ακολουθώντας έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που θεσπίζουν σχέδια επιστροφής, αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post.

Οι εργαζόμενοι που μένουν κοντά στο γραφείο τους πρέπει να εργάζονται αυτοπροσώπως τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ανέφερε η Zoom σε ανακοίνωσή της που εστάλη μέσω email. «Πιστεύουμε ότι μια δομημένη υβριδική προσέγγιση» είναι πιο αποτελεσματική για την εταιρεία, αναφέρει. Η εντολή θα ισχύει για άτομα που ζουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από ένα γραφείο, ανέφερε το Business Insider.

«Ως εταιρεία, είμαστε σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας τεχνολογίες, να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να υποστηρίζουμε τη διεθνή πελατεία μας», ανέφερε η δήλωση σχετικά με την απόφαση. Η είδηση προσέλκυσε έντονα συναισθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πλήθος ειρωνικών σχολίων.

«Η Zoom θέλει η εταιρεία απομακρυσμένης εργασίας της να επιστρέψει στο γραφείο», έγραψε ο ιστότοπος Verge. «Zoom, προστάτης της απομακρυσμένης εργασίας, καλεί τους εργαζόμενους πίσω», έγραφε ένας τίτλος στον ιστότοπο του τηλεοπτικού καναλιού KTLA5. Ενας χρήστης του Twitter μοιράστηκε τα νέα με έναν μιμίδιο που έγραφε: «Η ειρωνεία μπορεί να είναι αρκετά ειρωνική».

Ενα από τα πολλά ειρωνικά σχόλια που γράφτηκαν στο Twitter για την απόφαση της Zoom να ζητήσει την εκ νέου φυσική παρουσία των υπαλλήλων της στο γραφείο (Twitter)

Ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που ερευνά την εξ αποστάσεως εργασία, χαρακτήρισε την απόφαση του Zoom «λογική». Η εταιρεία έχει πολλούς χώρους γραφείων και έχει αρκετούς ντόπιους υπαλλήλους, σημείωσε στο Twitter.

«Εάν πληρώνεις για χώρους γραφείων και υψηλούς μισθούς στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, είναι λογικό να λειτουργείς με ένα υβριδικό πρόγραμμα», έγραψε ο Μπλουμ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του Zoom εργάζονταν ήδη με αυτόν τον τρόπο.

Για πολλούς εργαζόμενους, η εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορ0νοϊού τους έδωσε την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με την εργασία, και να αναπτύξουν μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι εταιρείες, όμως, ισχυρίζονται ότι η εργασία στο γραφείο ενισχύει την καινοτομία και τη συνεργασία.

Αλλά η πληρότητα των γραφείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνεχίζει να παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η μέση εβδομαδιαία πληρότητα στα τέλη Ιουλίου σε 10 μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν κάτω από το 50%, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία δεδομένων στο χώρο εργασίας, Kastle Systems.

Τα στελέχη δυσκολεύονται να πείσουν τους εργαζόμενους να έρχονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zoom, Ερικ Γιουάν, στη διάρκεια μιας κλήσης για τα κέρδη της εταιρίας τον Μάιο. «Το να αφήνεις τους υπαλλήλους να εργάζονται από οπουδήποτε, έχει γίνει μόδα. Γι’ αυτό πρέπει να αποδεχθείτε την υβριδική εργασία», είπε.

Παρά το γεγονός ότι απέκτησε καθεστώς λατρείας και αναπτύχθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αναπτυξιακή τροχιά της Zoom δεν έχει παραμείνει σταθερή. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία απέλυσε το 15% του προσωπικού της, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

«Θα μάθουμε από το παρελθόν για να προετοιμαστούμε για την μελλοντική επιτυχία μας, και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε να εξελιχθεί η Zoom στο αύριο που έρχεται», έγραψε τότε στο Twitter ο Γιούαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...