599
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στην ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης | YouTube

Γεραπετρίτης: «Ιστορική» ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 09:59
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στην ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης
|YouTube

Γεραπετρίτης: «Ιστορική» ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 09:59

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την «ιστορική ευκαιρία» και να οικοδομήσει σχέση εκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία,  δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγο καιρό μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι, «δεν είναι κάτι εύκολο να συμβεί δεδομένου του γεγονότος ότι οι διαφορές οι οποίες υφίστανται είναι εξαιρετικά κρίσιμες και σύνθετες και πολλές φορές βαραίνουν τις σχέσεις», αλλά είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αξιοποίησει αυτή «την ιστορική ευκαιρία», καθώς και οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που πρόσφατα κέρδισαν τις εκλογές .

«Θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση και από τις δύο ηγεσίες να υπάρξει μια ειλικρινής προσέγγιση», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η τακτική του επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, γίνεται σε καλό κλίμα.

«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο ορόσημα: τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπιών, με τις ηγεσίες, και ένα δεύτερο ορόσημο, προς το τέλος του έτους, όπου θα έχουμε το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας με μία διευρυμένη σύνθεση», σημείωσε και τόνισε ότι θα υπάρξει μια σημαντική προεργασία.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε την συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης και άρα έχουμε την ευθύνη και τη λογοδοσία για το πώς πηγαίνει το ζήτημα αυτό» είπε, αποκαλύπτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ και πριν την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το πού θα γίνει η συνάντηση, ωστόσο, όπως είπε, «αυτήν την στιγμή η ειλικρινής σχέση που έχει αναπτυχθεί, μας επιτρέπει να λύσουμε κάποια ζητήματα τα οποία ανακύπτουν, όχι πάντα με τις ευθύνες των κεντρικών κυβερνήσεων. Έτσι, αποσυμπιέζεται η κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να προβούμε σε λεκτικές ή άλλης μορφής εντάσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια μόνη διαφορά και η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η δική μας διάθεση είναι να πιάσουμε και αυτή την σημαντική υποκείμενη διαφορά».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε,«είναι πάρα πολύ σημαντικό να βαδίσουμε πάνω σε αυτό το μονοπάτι των τελευταίων μηνών», το οποίο χαρακτήρισε ως «μονοπάτι καταλλαγής και ηρεμίας» στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αλβανική πλευρά «πυροβολεί τα πόδια της»

Ο υπουργός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση του έγκλειστου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές λέγοντας ότι «η προφυλάκιση Μπελέρη είναι παράνομη και παραβιάζει το κράτος Δικαίου».

Kαι επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όχι μόνο για την απελευθέρωση αλλά και την ορκωμωσία, επισημαίνοντας ότι αυτές οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση.

«Με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά, μάλλον πυροβολεί τα πόδια της», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προειδοποιώντας ότι τυχόν έκπτωση του έλληνα ομογενή από το αξίωμά του θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει  «καμία περίπτωση» να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ «όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη».

Λέγοντας ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, ο  υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η ένταση που δημιουργείται «δεν είναι καθόλου ωφέλιμη για την γειτονική χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...