623
Ο Μπερλουσκόνι αστειεύεται με έναν πίνακα γυμνής γυναίκας στο Μιλάνο το 1985. Ο ίδιος το 2020 αγόρασε μία αποθήκη 3.200 τετραγωνικών μέτρων για να αποθηκεύσει 24.000 έργα τέχνης! Αριστερά η Villa San Martino όπου σκόπευε να δημιουργήσει την προσωπική του πινακοθήκη | Photo Archivio Cicconi/Getty Images/CreativeProtagon

Το απαίσιο γούστο του «συλλέκτη» Μπερλουσκόνι

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2023, 13:45
Ο Μπερλουσκόνι αστειεύεται με έναν πίνακα γυμνής γυναίκας στο Μιλάνο το 1985. Ο ίδιος το 2020 αγόρασε μία αποθήκη 3.200 τετραγωνικών μέτρων για να αποθηκεύσει 24.000 έργα τέχνης! Αριστερά η Villa San Martino όπου σκόπευε να δημιουργήσει την προσωπική του πινακοθήκη
|Photo Archivio Cicconi/Getty Images/CreativeProtagon

Το απαίσιο γούστο του «συλλέκτη» Μπερλουσκόνι

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2023, 13:45

Εως 25.000 έργα τέχνης συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της απίστευτης, από πάρα πολλές απόψεις, ζωής του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πολλά από τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στη νύχτα μέσω τηλεοπτικών δημοπρασιών.

Οπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times, ο Αλεσάντρο Ορλάντο, «πρωτοπόρος στις πωλήσεις έργων τέχνη μέσω της τηλεόρασης», περιέγραψε πώς ένα βράδυ κάποιος που δήλωνε δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης κάλεσε στην εκπομπή του, όντας πρόθυμος να προσφέρει το ποσό των 50.000 ευρώ για έναν πίνακα μιας Παναγίας από το εργαστήριο του περίφημου φλαμανδού ζωγράφου Αντονι Βαν Ντάικ. Ο τηλεφωνητής, ωστόσο, απάντησε «και εγώ είμαι ο Ναπολέων» και έκλεισε το τηλέφωνο.

Αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ο άνθρωπος που είχε τηλεφωνήσει στην εκπομπή, εκπροσωπούσε όντως τον Καβαλιέρε, με αποτέλεσμα ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός που εγκατέλειψε τα εγκόσμια πριν από περίπου δύο μήνες (την 12η Ιουνίου) να αποκτήσει τελικά τον πίνακα που του είχε γυαλίσει έναντι 62.000 ευρώ. Συνολικά από τον διάσημο ιταλό τηλεπωλητή έργων τέχνης, ο Μπερλουσκόνι αγόρασε 2.500 πίνακες, ένα συνονθύλευμα από Παναγίες, γυναικεία γυμνά και (1.000) «ρωσικά» έργα ζωγραφικής.

Ο Βιτόριο Σγκάρμπι, κριτικός τέχνης και υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, συγκαταλεγόταν μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν να κατευθύνουν τον Μπερλουσκόνι στις επιλογές του, όχι, όμως, με επιτυχία τις περισσότερες φορές.

Εκφέροντας γνώμη ως ειδικός εξήγησε πως πέρα από έναν πίνακα του Τιτσιάνο, τον αγόρασε από το Μουσείο του Κλίβελαντ, ένα αξιόλογο έργο του Πιέτρο Ανιγκόνι, ενός σύγχρονου (απεβίωσε το 1988) αναγεννησιακού ζωγράφου της Ιταλίας και ακόμη ένα ενός ζωγράφου της σχολής του Τζαμπετρίνο, ο οποίος ήταν σύγχρονος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τα περισσότερα από τα έργα τέχνης του Καβαλιέρε δεν έχουν καμία ιδιαίτερη αξία.

Ο Βιτόριο Σγκάρμπι σημείωσε επίσης πως ο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να είχε αποκτήσει 2.400 αξιόλογους πίνακες παρά 24.000 μέτριους, παρατηρώντας ότι τα έργα που στεγάζονται σε μια αποθήκη κοντά στην έπαυλη του Μπερλουσκόνι, έξω από το Μιλάνο, θα μπορούσαν να εκτεθούν σε «ένα μουσείο για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά περί τέχνης».

Πάντως πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια ο Μπερλουσκόνι προνόησε να προσλάβει τον Λούκας Βιανίνι, έναν ειδικό στις καλές τέχνες και τηλεπωλητή, για να καταγράψει τους χιλιάδες πίνακές του. Μιλώντας στα ιταλικά ΜΜΕ ο Βιανίνι εξήγησε πως με τα χρόνια ο Μπερλουσκόνι απέκτησε το συνήθειο να του τηλεφωνεί και να τoυ ζητάει να βλέπει εκ των προτέρων τα έργα που επρόκειτο να δημοπρατηθούν, ξοδεύοντας ανά συνάντηση από 20.000 έως 150.000 ευρώ και ενίοτε αγοράζοντας όλους τους προσφερόμενους πίνακες. «Μπορούσε να με φέρει σε δύσκολη θέση, γιατί θα μπορούσε να έπαιρνε τα πάντα και να με άφηνε με ένα πρόγραμμα άλλων δύο ή τριών δίχως να έχω με τι να το γεμίσω», είπε ο τηλεπωλητής-τεχνοκριτικός. «Ηθελε να γίνει ο κορυφαίος συλλέκτης στον κόσμο», πρόσθεσε.

Πέρα από πίνακες με θρησκευτική θεματολογία, καθώς επίσης και τοπία, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της μεταπολεμικής Ιταλίας αρεσκόταν επίσης να αποκτά γυναικεία γυμνά. «Δεν ήταν ακαδημαϊκά γυμνά, περισσότερο έμοιαζαν με το ημερολόγιο της Pirelli. Ηταν μια διασκεδαστική πτυχή που αποκαλύπτει το πάθος (του Μπερλουσκόνι) για το γυναικείο φύλο», είπε ο Βιανίνι.

Αποκάλυψε επίσης πως υπήρξαν φορές ο εκλεκτός του πελάτης είχε μετανιώσει για την επιλογή του, όπως όταν αγόρασε, για παράδειγμα, ένα άγαλμα από λευκό μάρμαρο του ίδιου του εαυτού του. «Μου παραδέχτηκε ότι του προκάλεσε ρίγος. Του φαινόταν σαν ταφικό μνημείο», εξήγησε.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times, ο Μπερλουσκόνι χρησιμοποίησε μερικά από τα έργα ως δώρα για πολιτικούς του φίλους αλλά και για να λαδώσει την αλυσίδα της διεθνούς διπλωματίας, αποστέλλοντας πίνακες της σχολής της Βενετίας και έργα «υποτιθέμενων» ρώσων ζωγράφων στον φίλο του και πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και στον Βίκτορ Ορμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Οσον αφορά την τύχη της πλούσιας μεν αλλά κάθε άλλο παρά ανεκτίμητης συλλογής έργων τέχνης του ανθρώπου που υπηρέτησε την Ιταλία ως πρωθυπουργός σε τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις, πλέον εξαρτάται από την οικογένειά του, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...