698
| REUTERS / TWITTER

Η δεύτερη ζωή του «πολύ τίμιου» Μάικ Πενς

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 09:26
|REUTERS / TWITTER

Η δεύτερη ζωή του «πολύ τίμιου» Μάικ Πενς

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 09:26

«Είμαι χριστιανός, συντηρητικός και Ρεπουμπλικάνος με αυτή τη σειρά», έλεγε ο βουλευτής (τότε) Μάικ Πενς στους δημοσιογράφους, τόσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία όσο και όταν μετακόμισε, τελικά, στην Ουάσιγκτον το 2001, μετά την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο του 2000. Γιος ενός βενζινά, ο Μάικ Πενς, όταν ήταν μικρό παιδί, κάθε Κυριακή μετείχε στη θεία λειτουργία ως παπαδοπαίδι, ενώ, φοιτώντας στο Hannover College της Ιντιάνα, ασπάστηκε το ευαγγελικό δόγμα.

Τώρα ο 64χρονος πολιτικός, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ως αντίπαλος, όμως, του ανθρώπου που υπηρέτησε με τόση πίστη και τόσο τυφλά, ώστε να κερδίσει το περιφρονητικό ή μάλλον το προσβλητικό παρατσούκλι «Pimp in Chief» (αρχιρουφιάνος), ώστε να μην δώσει ούτε μία συνέντευξη έστω ελάχιστα επικριτική προς τον Λευκό Οίκο, ώστε να είναι πάντα χαμογελαστός στις πολιτικές συγκεντρώσεις, ευρισκόμενος ένα βήμα πίσω από τον Τραμπ, και ακούγοντας τους βετεράνους του πολιτικού ρεπορτάζ να μουρμουρίζουν «Μοιάζει με τη Νάνσι Ρίγκαν που κοιτάζει ενθουσιασμένη τον σύζυγό της». Ομως ο Μάικ Πενς προέβη και σε μία άλλη δήλωση στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ούτε από τα ΜΜΕ ούτε από το πρώην αφεντικό του: «Θα είμαι πάντα πιστός στον Τραμπ, αλλά σεβόμενος το Σύνταγμα».

Φανατικός οπαδός της εγκράτειας, έχοντας επηρεαστεί σημαντικά από τον άγγλο ηθικολόγο του 19ου αιώνα Τζόζεφ Λίβεσι, ο Πενς έχει πει πως «δεν παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις όπου σερβίρεται αλκοόλ και δεν πηγαίνω για δείπνο μόνος με μια άλλη γυναίκα, προτιμώ να είναι εκεί η σύζυγός μου η Κάρεν».

Οι αντίπαλοί του, τόσο στη βουλή όσο και στην Ιντιάνα, την οποία κυβέρνησε ο Πενς, από το 2013 έως το 2017, δεν σταματούσαν να τον στολίζουν με προσβολές, χαρακτηρίζοντάς τον ως άλλοτε ως μισαλλόδοξο και άλλοτε ως φαρισαίο. Εκείνος, όμως, δεν άκουγε, και στο κοινοβούλιο παρουσίασε 90 νομοσχέδια, εκ των οποίων, ωστόσο, δεν εγκρίθηκε κανένα: «η ηθικολογική του μανία κατά των αμβλώσεων, των ομοφυλόφιλων, των κοινωνικών δαπανών, των σεξουαλικών δικαιωμάτων τρόμαζε ακόμη και τους συντηρητικούς», όπως συνοψίζει σε κείμενό του ο Τζάνι Ριότα της La Repubblica.

«Εν ολίγοις, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα των δικηγόρων πραξικοπηματιών, με επικεφαλής τον Ρούντι Τζουλιάνι, ζητούν από τον Πενς να μην επικυρώσει στο Κογκρέσο την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, αναμένεται το συνηθισμένο, δουλοπρεπές, “Οκ”», προσθέτει ο ιταλός δημοσιογράφος. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά, με τον Μάικ Πενς να αρνείται να συμμορφωθεί με τη υπόδειξη του Ντόναλντ Τραμπ, καταλήγοντας για αυτήν του την άρνηση να καταδιώκεται από τους αφηνιασμένους οπαδούς του τέως αμερικανού προέδρου που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021.

Σήμερα ο Μάικ Πενς συγκεντρώνει ένα ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο του 3%, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ο Ρον ΝτεΣάντις βρίσκεται στο 17% και ο κραταιός τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο 54%.

Συγχρόνως, όμως, στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης του Ντόναλντ Τραμπ από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 και ενώ η δικαστής που επιλέχτηκε (τυχαία) για να αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης, η Τάνια Τσάτκαν, είναι πεπεισμένη ότι «Ο πρόεδρος δεν είναι βασιλιάς και σε κάθε περίπτωση ο κατηγορούμενος δεν είναι πρόεδρος!», ο εγκρατής Μάικ Πενς καθίσταται κύριος μάρτυρας κατηγορίας.

Στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις για το προεδρικό χρίσμα, πωλούνται μπλουζάκια με τη φράση “Too Honest!” (πολύ τίμιος), όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2020, βλέποντάς τον να αντιτίθεται στη συνωμοσία που εξυφαινόταν.

Ο Μάικ Πενς γνωρίζει, φυσικά, πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον πρώην πρόεδρό του αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ξεχωρίζει «ακριβώς για τη αυστηρότητά του, για τη θέληση να προτάξει τις θρησκευτικές, ηθικές και πολιτικές αρχές στις αθλιότητες της Ουάσιγκτον. Οσοι τον κατέκριναν χθες μεταξύ των προοδευτικών, όταν ήθελε να παραχωρήσει στους μαγαζάτορες το δικαίωμα να μην εξυπηρετούν γκέι ζευγάρια, τώρα τον χειροκροτούν καθώς εναντιώνεται στον Τραμπ», γράφει ο Ριότα. Οσον αφορά τον ίδιο, μάλλον δεν δίνει σημασία σε κανέναν, ούτε σε όσους τον επικροτούν ως πατριώτη ούτε σε όσους τον επικρίνουν ως προδότη (του Τραμπ), παραμένοντας πιστός στις όποιες αξίες του, στον θεό, στο σύνταγμα και στην οικογένεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...