770
Εικόνα ενός κτιρίου στις φλόγες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί. Υποστηρίζουν πως πρόκειται για κέντρο μεταγγίσεων που επλήγη από ρωσικούς πυραύλους | Telegram/V_Zelenskiy_official/via REUTERS

Αντίποινα των Ρώσων με βομβαρδισμούς στο Κουπιάνσκ και στη Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2023, 12:38
Εικόνα ενός κτιρίου στις φλόγες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί. Υποστηρίζουν πως πρόκειται για κέντρο μεταγγίσεων που επλήγη από ρωσικούς πυραύλους
|Telegram/V_Zelenskiy_official/via REUTERS

Αντίποινα των Ρώσων με βομβαρδισμούς στο Κουπιάνσκ και στη Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2023, 12:38

Επιθέσεις κατά κύματα εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια τη νύχτας εναντίον της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρόκειται για προφανή αντίποινα της Μόσχας μετά την επίθεση των Ουκρανών σε ρωσικό τάνκερ.

Από τη σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σχετικά με το μπαράζ βομβαρδισμών, τουλάχιστον 10 ρωσικοί πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αεράμυνα των Ουκρανών.

Η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 30 από συνολικά 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας η Ρωσία, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, όμως δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς.

«Συνολικά, σε επιθέσεις κατά κύματα από το βράδυ της 5ης Αυγούστου μέχρι το πρωί της 6ης Αυγούστου 2023, ο εχθρός χρησιμοποίησε 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης», ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία.

Δεν έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα αν σημειώθηκε κάποια ζημιά από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας ούτε τι συνέβη με τους 10 πυραύλους κρουζ που δεν καταρρίθφηκαν.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρεια Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία, ο Σέρχι Τιούριν, δήλωσε πως μεταξύ των στόχων ήταν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σταροκοστιαντίνιφ.

«Το αεροδρόμιο του Σταροκοστιαντίνιφ είναι στο μυαλό του εχθρού. Σημειώθηκε σειρά εκρήξεων στις κοινότητες Σταροκοστιαντίνιφ και Χμελνίτσκι», δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίθηκαν από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας».

Ο Τιούριν δήλωσε πως εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε ιδιωτικές κατοικίες, ένα κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο και το σταθμό λεωφορείων, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε σιλό σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε στο εθνικό ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο πως ένας από τους κύριους στόχους της ρωσικής επίθεσης στη διάρκεια της νύκτας ήταν η περιφέρεια Χμελνίτσκι.

«Τώρα το αεροδρόμιο του Σταροκοστιαντίνιφ είναι αυτό που στοιχειώνει τον εχθρό», δήλωσε ο Ιχνάτ.

Η Ρωσία είχε στοχοθετήσει στα τέλη Ιουλίου το στρατιωτικό αεροδρόμιοι του Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια Χμελνίτσκι.

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, είχε καταγγείλει πως οι Ρώσοι έπληξαν ένα κέντρο μεταγγίσεων αίματος στο Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου και πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

«Αυτό το έγκλημα πολέμου τα λέει όλα για τη ρωσική επιθετικότητα. Κτήνη που καταστρέφουν όλα όσα απλώς επιτρέπουν να ζήσει κανείς», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά.

Ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ουκρανικού εδάφους, πλήττοντας κυρίως τα κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich, συμπλήρωσε σε άλλο το μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μια νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της χώρας μας (…) Έπληξαν τη Motor Sich και την περιοχή του Χμελνίτσκι» ανέφερε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του που μεταδίδεται από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το εργοστάσιο της Motor Sich στη Ζαπορίζια είχε χτυπηθεί από τους Ρώσους λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πέρσι το φθινόπωρο το ουκρανικό κράτος εθνικοποίησε την εταιρεία η οποία κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη, ελικόπτερα και δρόνους, επικαλούμενο τη «στρατηγική σημασία της», ώστε να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal και πυραύλους πλεύσης Kalibr, «ορισμένοι εκ των οποίων καταρρίφθηκαν».

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Ζαπορίζια, σε μια περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί αν τα ρωσικά πλήγματα είχαν ως στόχο την έδρα της Motor Sich.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής αυτής, ο Γιούρι Μαλάτσκο, ανέφερε μέσω του Telegram ότι η ρωσική επίθεση είχε ως στόχο μια ζώνη στην περιφέρεια της πόλης και ότι προκλήθηκε πυρκαγιά. Διευκρίνισε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» για τυχόν θύματα, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών.

Η περιοχή του Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το μέτωπο, μπαίνει συχνά στο στόχαστρο της Ρωσίας. Στην περιοχή αυτήν βρίσκεται κυρίως ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Mόσχα: Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ

Ωστόσο και η ρωσική πλευρά καταγγέλλει ακρότητες από τους Ουκρανούς: Φλόγες τύλιξαν την ξύλινη σκεπή κτιρίου του πανεπιστημίου στο Ντονέτσκ έπειτα από βομβαρδισμό, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίθεσης εναντίον του Ντονέτσκ, το πρώτο κτίριο της πανεπιστημιακής σχολής Οικονομικών και Εμπορίου βρίσκεται στις φλόγες», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος Αλεξέι Κουλέμζιν.

«Χρησιμοποιούμε 12 βυτιοφόρα νερού, τρεις πυροσβεστικές κλίμακες και 100 πυροσβέστες», δήλωσε ο Αλεξέι Κοστρουμπίτσκι, ο διορισμένος από τη Ρωσία υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην εν λόγω περιφέρεια, την οποία η Μόσχα αποκαλεί Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Ο Κοστρουμπίτσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς κατά το βομβαρδισμό που προκάλεσε την πυρκαγιά. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή. Αμφότερες οι πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς τους 17 μήνες που διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...