«Θα το πούμε για άλλη μια φορά: όποιος κάνει λόγο για δήθεν “16ωρο” απλώς ψεύδεται», τόνισε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέχεια των δηλώσεων Γεωργιάδη της προηγουμένης για το επερχόεμνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.
Επιπλέον, «όποιος προσπαθεί να διανθίσει αυτά τα ψεύδη παρομοιάζοντάς τα με το Αουσβιτς είναι ακραία χυδαίος», προσέθεσε, με αφορμή το σκίτσο που πολύ κακώς ανάρτησε ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Καρίπογλου στο οποίο η ναζιστική επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» έχει αντικατασταθεί με τη φράση «το 16ωρο απελευθερώνει» στην πύλη του Αουσβιτς, ένα σκίτσο το οποίο επικρίθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως απόπειρα εργαλειοποίησης και σχετικοποίησης του Ολοκαυτώματος.
«Και όποιο κόμμα αναδεικνύει και ανέχεται τέτοια στελέχη δεν έχει καμία σχέση με τις έννοιες της αξιοπρέπειας και της σοβαρότητας», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης, βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μαρινάκη:
«Θα περίμενε κανείς από έναν πρόεδρο δικηγορικού συλλόγου να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι λέει ένας νόμος. Και, βέβαια, ο καθένας θα αξίωνε σεβασμό στο Ολοκαύτωμα από έναν υποψήφιο κόμματος που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό και κεντρώο.
Φαίνεται πως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον νομό Σερρών Παναγιώτη Καρίπογλου, ο οποίος αναπαράγοντας ένα κατάπτυστο σκίτσο διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και, κυρίως, ακραία χυδαιότητα.
Θα το πούμε για άλλη μια φορά: όποιος κάνει λόγο για δήθεν “16ωρο” απλώς ψεύδεται. Οποιος προσπαθεί να διανθίσει αυτά τα ψεύδη παρομοιάζοντάς τα με το Αουσβιτς είναι ακραία χυδαίος. Και όποιο κόμμα αναδεικνύει και ανέχεται τέτοια στελέχη δεν έχει καμία σχέση με τις έννοιες της αξιοπρέπειας και της σοβαρότητας.
Αν αυτά είναι τα πρώτα δείγματα της υπεύθυνης και σοβαρής αντιπολίτευσης που υπόσχεται ο κύριος Ανδρουλάκης, δεν θέλουμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια».
Mea culpa από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ
Αξίζει να αναφερθεί πως η επίμαχη ανάρτηση του κ. Καρίπογλου έπαψε να είναι ορατή λίγη ώρα αφότου οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την αναπαραγωγή του παραπάνω σκίτσου.
Αργότερα ο ίδιος αναγνώρισε το λάθος του. Εγραψε στη νέα ανάρτησή του τα εξής:
«Ανηρτησα πριν λίγες ώρες ένα σκίτσο που στιγμάτισε με λάθος τρόπο την 16ωρη εργασία. Προφανώς και η δική μου ανάρτηση και η συσχέτιση με το Αουσβιτς ήταν μη ορθή και λανθασμένη. Και δεν αποτελεί κομματική θέση παρά προσωπική πρωτοβουλία- αυτό είναι σαφές.
Προέρχομαι από μια παράταξη που πολέμησε τον αντισημιτισμό και κάθε είδους διάκριση σε βάρος των μειονοτήτων, όταν άλλοι κρυβόταν, και ο αγωνας αυτός συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση να υπερασπίζεσαι έναν τόσο βάρβαρο θεσμό όπως η 16ωρη εργασία. Οι διευκρινίσεις όμως που μέχρι σήμερα δόθηκαν δεν μας διαφωτίσαν καθόλου. Το αντίθετο.
Οι άνθρωποι που ενδεχομένως θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο ήδη μας ρωτούν τι θα συμβεί γεμάτοι ανησυχία. Να θυμίσω επιπρόσθετα ότι ήδη από το 2021 το εργατικό δίκαιο άλλαξε αρδην σε βάρος των εργαζομενων. Κατα συνέπεια, ας μιλήσουμε και γι’ αυτά που έρχονται για ψήφιση. Οσο για την προσωπική μου άποψη και πορεία ΠΑΝΤΟΤΕ συμπαρίσταμαι στον εβραϊκό λαό και υπερασπίζομαι δημόσια το δικαίωμα και τη νομική υποχρέωση στη μη λήθη του Ολοκαυτώματος».
«Αντεπίθεση» από τη Χαρ. Τρικούπη
Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάση Γλαβίνας, καλώντας τον με γραπτή δήλωσή του να «απευθύνεται με πολιτική ευπρέπεια, όταν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».
Συνέχισε τονίζοντας ότι η Χαρ. Τρικούπη καταδικάζει «απερίφραστα κάθε ακραία θέση από όποιον και αν εκφράζεται» και αντέκρουσε την κριτική του κ. Μαρινάκη γνωστοποιώντας ότι το κόμμα «έχει εκφράσει επίσημα τη θέση του για τις παλινωδίες του υπουργού Εργασίας δια των αρμοδίων τομεαρχών του», καθώς και ότι «ο κ. Καρίπογλου ήδη ανασκεύασε».
Νωρίτερα το Σάββατο το ΠΑΣΟΚ είχε τονίσει, πράγματι, πως «και μόνο το γεγονός ότι η πρώτη συζήτηση που άνοιξε ο νέος υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιδιώκει τη βελτίωση των όρων εργασίας των μισθωτών, αλλά την εντατικοποίηση τους, είναι σαφής οπισθοχώρηση από τον σχετικό διάλογο που εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων» και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά όταν καταθεί το νομοσχέδιο.
«Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα ήθελε να μας εξηγήσει τι είδους νομοθετική ρύθμιση θα φέρει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μέσα σε 24 ώρες μίλησε για τη θεσμοθέτηση του “δικαιώματος” απασχόλησης σε δύο εργοδότες και ωράριο εργασίας 16 ωρών -όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ- με 11ωρη (!) ανάπαυση, για να διαψεύσει αργότερα τον εαυτό του μιλώντας για 8 ώρες εργασίας συνολικά και όχι αθροιστικά;», κατέληξε ο κ. Γλαβίνας.
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Αδωνι είχαν προηγηθεί, σε επίπεδο αντιπολίτευσης, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ , με τα δύο κόμματα να κάνουν λόγο για νομοσχέδιο-«έκτρωμα» και να ζητούν την απόσυρσή του.
Οι πρώτες αυτές αντιδράσεις προκάλεσαν τη διευκρινιστική δήλωσης του κ. Γεωργιάδη για το ίδιο θέμα, ο οποίος αυθημερόν, μετά την προαναγγελία του νομοσχεδίου, είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει όσα επανέλαβε το Σάββατο ο κ. Μαρινάκης.
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος», σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News