Ο φυλακισμένος ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης την Παρασκευή καθώς κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του. Η ποινή αυτή, την οποία επέβαλε το δικαστήριο φυλακής έπειτα από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες ποινές φυλάκισης άνω των 11 ετών, οι οποίες του επιβλήθηκαν σε συνέχεια προηγούμενων υποθέσεων, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως κατασκευασμένες και πολιτικά καθοδηγούμενες.
Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο της «Σωφρονιστικής αποικίας Νο.2», μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας ανατολικά της Μόσχας, όπου εκτίει τις ποινές του, έκρινε ένοχος τον 47χρονο πολιτικό, ο οποίος ηγήθηκε του μεγαλύτερου φιλελεύθερου αντιπολιτευτικού κινήματος της χώρας υπέρ της δημοκρατίας και κατά της διαφθοράς, για έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης.
Καταδικάστηκε επίσης για τα αδικήματα της «αποκατάστασης του ναζισμού», για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο και για τη «δημιουργία μη κυβερνητικής οργάνωσης που παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών».
Στην πραγματικότητα, ο Ναβάλνι και η εν λόγω ΜΚΟ, το Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το οποίο χρησίμευσε ως οργάνωση-ομπρέλα για τις δραστηριότητές του, επικεντρώθηκαν κυρίως στη διερεύνηση της διαφθοράς δωροδοκίας στη Ρωσία και στο αίτημα για ελεύθερες, δημοκρατικές εκλογές.
Το κύκλωμα μετάδοσης της δίκης από το χώρο του δικαστηρίου ήταν τόσο κακής ποιότητας που ήταν πρακτικά αδύνατο να καταλάβει κανείς τι έλεγε ο δικαστής, παρατήρησε το Reuters.
Ντυμένος με τη σκούρα στολή της φυλακής και πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο Ναβάλνι χαμογελούσε, πάντως, σε ορισμένες στιγμές, καθώς άκουγε τον δικαστικό λειτουργό.
Στη δίκη της Παρασκευής το εξαιρετικά πολιτικοποιημένο δικαστικό σύστημα της Ρωσίας έφτασε σε νέο χαμηλό επίπεδο, σχολίασε και η Washington Post, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι επρόκειτο για «μια κλειστή δίκη σε μια κλειστή φυλακή, απρόσιτη στο κοινό».
Η ομάδα του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο δικαστής πρόσθεσε 19 χρόνια στις ποινές που του έχουν ήδη επιβληθεί, με βάση τις νέες κατηγορίες. Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιδικάσει άλλα 20 χρόνια φυλάκισης σε «αποικία κρατουμένων».
Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ημέρα νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε προβλέψει ότι θα του επιβληθεί πολυετής ποινή φυλάκισης, αλλά είχε πει ότι αυτό δεν έχει σημασία, επειδή απειλείται και με άλλες κατηγορίες για τρομοκρατία που θα μπορούσαν να του προσθέσουν άλλη μια δεκαετία.
Ο Ναβάλνι είχε πει ότι ο σκοπός αυτής της επιπρόσθετης φυλάκισής του ήταν να τρομάξει τους Ρώσους, αλλά ο ίδιος τους είχε παροτρύνει να μην αφήσουν να συμβεί αυτό και να σκεφτούν καλά πώς θα αντισταθούν στους «κακοποιούς και τους κλέφτες του Κρεμλίνου».
Το Κρεμλίνο έχει ουσιαστικά συντρίψει τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του. Τον Ιούνιο του 2021, οι ρωσικές Αρχές απαγόρευσαν τρεις οργανώσεις που συνδέονται με τον Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του πολιτικού του δικτύου, χαρακτηρίζοντάς τις ως «εξτρεμιστικές», σε μια κίνηση που καταδικάστηκε έντονα από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες παγκόσμιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διεθνείς αντιδράσεις
Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στη νέα καταδίκη του ρώσου αντιφρονούντα.
Ο ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή» του. Αυτή η καταδίκη «εγείρει νέες ανησυχίες αναφορικά με τη δικαστική παρενόχληση και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για πολιτικές σκοπιμότητες στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Τα κράτη «έχουν την υποχρέωση να σέβονται (…) όλα τα δικαιώματα σε μια δίκαιη δίκη και δίκαιη διαδικασία για όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους», συμπλήρωσε ο Τουρκ, καλώντας τις ρωσικές Αρχές να σεβαστούν αυτές τις υποχρεώσεις σταματώντας αμέσως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι και να τον αποφυλακίσουν.
Αυτή η νέα καταδίκη του πιο σφοδρού εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο αυστηρής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία», σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε «απαράδεκτη» την καταδίκη του ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας μια δικαστική απόφαση με «πολιτικά κίνητρα» και ζήτησε εκ νέου την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή του.
Στο τέλος μιας «δίκης-παρωδίας», «αυτή η αυθαίρετη καταδίκη είναι μια απάντηση στο θάρρος του να επικρίνει το καθεστώς του Κρεμλίνου», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο X (πρώην Twitter). «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο (…) τη σύλληψή του, τη δίκη του και την καταδίκη του με πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία». «Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από αυτούς που αντιτίθενται στον πόλεμο, τη διαφθορά και υπερασπίζονται τη δημοκρατία, ακόμη και από ένα κελί φυλακής. Δεν θα φιμώσει τις επικριτικές φωνές», τόνισε η Μπέρμποκ με ανάρτησή της στο Χ.
Το Παρίσι καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την ποινή κάθειρξης του Ναβάλνι, κρίνοντάς την μια «δικαστική παρενόχληση» εναντίον του. «Καλούμε για άλλη μια φορά τις ρωσικές Αρχές να απελευθερώσουν τον Ναβάλνι αμέσως και άνευ όρων, καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», τόνισε το γαλλικό ΥΠΕΞ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News