407
Το Lada είναι το εθνικό αυτοκίνητο της Ρωσίας, και οι πωλήσεις του αυξήθηκαν σχεδόν 170% από το περσινό καλοκαίρι | Shutterstock/Yauhen_D

«Οδηγείτε Lada!»: μια ακόμη εθνικιστική εμμονή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2023, 12:45
Το Lada είναι το εθνικό αυτοκίνητο της Ρωσίας, και οι πωλήσεις του αυξήθηκαν σχεδόν 170% από το περσινό καλοκαίρι
|Shutterstock/Yauhen_D

«Οδηγείτε Lada!»: μια ακόμη εθνικιστική εμμονή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2023, 12:45

Οι εθνικιστικές εμμονές του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό, σε σημείο που θυμίζουν τις αντίστοιχες του Αδόλφου Χίτλερ, στα πρώτα χρόνια της καγκελαρίας του, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Επιχειρώντας να προωθήσει τα ρωσικά προϊόντα,  σπρώχνει τώρα τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του προς τα ρωσικά Λάντα.

Τα ξένα αυτοκίνητα κινούνται προς την έξοδο και οι ρωσικοί κινητήρες είναι in. Αυτό ήταν το μήνυμα του προς τους αξιωματούχους την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Τα υπουργεία και οι διοικητικές υπηρεσίες ζήτησαν να συνεχιστούν οι αγορές, για να τονώσουν, στην πραγματικότητα, αυτοκίνητα ξένης κατασκευής – να συνεχίσουν αυτή την πρακτική», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Politico. «Είπα ότι αυτό πρέπει να αποκλειστεί απολύτως, και όλοι οι αξιωματούχοι της χώρας οφείλουν να οδηγούν εγχώρια αυτοκίνητα».

Η αγορά αυτοκινήτου της Ρωσίας έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος των κυρώσεων και των αποχωρήσεων των διεθνών εταιρειών. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η Nissan ανέστειλαν όλες τις εργασίες τους στη Ρωσία λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας, αφήνοντας περισσότερο χώρο στην αγορά για τις ρωσικές μάρκες.

Η μετάβαση στην οδήγηση εγχώριων αυτοκινήτων θα είναι «πιο μέτρια από ότι στο παρελθόν», παραδέχτηκε ο Πούτιν, αλλά είπε ότι αυτό είναι καλό νέο. «Οι αξιωματούχοι μας είναι υπέροχοι, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε εγχώριες μάρκες αυτοκινήτων, και άλλα εγχώρια προϊόντα», δήλωσε.

Η Λάντα είναι η πιο εμβληματική μάρκα αυτοκινήτων της Ρωσίας — αν και ο ίδιος ο πρόεδρος συχνά εμφανίζεται με την πιο πολυτελή ρωσική μάρκα, Aurus. Επίσης οδήγησε μια Mercedes-Benz μέσω της γέφυρας της Κριμαίας που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο μήνες μετά την έκρηξη που τη διέρρηξε.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία αυξήθηκαν 168,8% από έτος σε έτος μέσα στον Ιούλιο, εν μέρει ανακάμπτοντας από την πτωτική τους πορεία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν μετά την ομιλία του Πούτιν. Αλλά τα ρωσικά αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατακτούν μερίδιο αγοράς στη Ρωσία, αξιοποιώντας την αποχώρηση δυτικών παικτών, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής βιομηχανίας.

Οι κινεζικές εταιρείες αυξάνουν επίσης τις πωλήσεις τους στη Ρωσία μέσω της συναρμολόγησης οχημάτων σε εργοστάσια που έχουν εκκενωθεί, από εταιρείες όπως η Renault και η Nissan. Η ρωσική Λάντα κατέχει την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά, με το μερίδιό της για πρώτο εξάμηνο του 2023 να βρίσκεται στο 32,6%, από 21,6% πέρυσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...