438
Η Μελόνι σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση τον λεγόμενου «μισθού των πολιτών» | ProtagonTeam/Reuters

Ιταλία: «Το επίδομά σας κόβεται» – Η κυβέρνηση Μελόνι ενημερώνει χιλιάδες δικαιούχους με SMS

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 16:51
Η Μελόνι σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση τον λεγόμενου «μισθού των πολιτών»
|ProtagonTeam/Reuters

Ιταλία: «Το επίδομά σας κόβεται» – Η κυβέρνηση Μελόνι ενημερώνει χιλιάδες δικαιούχους με SMS

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 16:51

«Δουλειές υπάρχουν, να πάτε να βρείτε», είπε η κυβέρνηση Μελόνι στους Ιταλούς και προχωράει σε δραστικές περικοπές των επιδομάτων ανεργίας αλλά και στήριξης των φτωχών. Ο δείκτης ανεργίας στην Ιταλία πέφτει τους τελευταίους μήνες και βρίσκεται πλέον στο 7,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, ISTAT

Η πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να καταργήσει το λεγόμενο «μισθό των πολιτών», ένα επίδομα 550 ευρώ το μήνα για τους φτωχότερους πολίτες της Ιταλίας.

Το επίδομα, το οποίο εσήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τέσσερα χρόνια σύμφωνα με την Telegraph, δίδεται σε 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, για να τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στα βασικά έξοδα της ζωής· φαγητό, ηλεκτρικό και νοίκι.

Ο Τομάσο Φότι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι είπε ότι το επίδομα έχει κοστίσει στο κράτος 30 δισεκατομμύρια ευρώ και «δεν φαίνεται να καταπολέμησε τη φτώχεια ούτε να βοήθησε τους ανθρώπους να βρουν δουλειά». Την περασμένη εβδομάδα, οι πρώτες 159.000 οικογένειες ειδοποιήθηκαν με μήνυμα στο κινητό τους ότι δεν θα παίρνουν πλέον το επίδομα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν ακαριαία, προειδοποιώντας τη Μελόνι ότι αν κόψει τα επιδόματα, κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια κοινωνική βόμβα που θα οδηγήσει σε γενικευμένες ταραχές. Η κυβέρνηση απαντά ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη από εργατικά χέρια, συνεπώς οι Ιταλοί θα πρέπει να αναζητήσουν αυτές τις ευκαιρίες, φεύγοντας από τους τόπους τους.

Η Μαρίνα Καλντερόνε, υπουργός Εργασίας, είπε ότι για παράδειγμα στην περιοχή της Καμπανίας, στο Νότο, χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν το επίδομα ενώ υπάρχουν 108.000 θέσεις εργασίας κενές.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να βοηθά τους πιο αδύναμους, αλλά όσοι μπορούν να εργαστούν πρέπει να το κάνουν, διότι «αυτό τους δίνει αξιοπρέπεια».

Πολλοί από τους φτωχότερους Ιταλούς δεν θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους, το φαγητό τους ή τα φάρμακά τους αν χάσουν το επίδομα και ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της κατάργησής του. Σε μια πόλη της Σικελίας, ένας άνεργος άντρας απείλησε να βάλει φωτιά στο γραφείο του Δημάρχου, ενώ στη Νάπολη μέλη συνδικάτων και αριστεροί ακτιβιστές διαδήλωσαν μαζικά έξω από τα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πρόνοιας, INPS.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη ενσυναίσθησης και για επιπλέον σκληρότητα λόγω του τρόπου με τον οποίον επέλεξε να ενημερώσει τους δικαιούχους ότι δεν θα παίρνουν πλέον το επίδομα.

Ο Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής του κόμματος Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο οποίος και εισήγαγε το επίδομα όταν ήταν πρωθυπουργόπς, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα νέο SMS στους ανθρώπους αυτούς, ζητώντας τους συγγνώμη.

Ο «μισθός των πολιτών» θα αντικατασταθεί με δύο νέα επιδόματα, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη ποιοι θα τα δικαιούνται και με τι κριτήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...