1127
Ισραηλινοί έφεδροι διαδηλώνουν κατά της «χούντας» Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ, τον Ιούλιο | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Χιλιάδες έφεδροι κατά του Νετανιάχου απέχουν από τα καθήκοντά τους

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2023, 21:01
Ισραηλινοί έφεδροι διαδηλώνουν κατά της «χούντας» Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ, τον Ιούλιο
| REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Χιλιάδες έφεδροι κατά του Νετανιάχου απέχουν από τα καθήκοντά τους

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2023, 21:01

Ο σμήναρχοςχ Νισίμ Γιογκέβ, που πέρασε 25 χρόνια ως πιλότος στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία και πολέμησε στον Λίβανο, είναι ένας από τους χιλιάδες εφέδρους Ισραηλινούς που σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους, διαμαρτυρόμενοι για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Την προηγούμενη βδομάδα, όπως είπε στην Wall Street Journal, έλαβε την πιο δύσκολη απόφαση στη ζωή του, όταν συγκινημένος, έγραψε στον διοικητή του πως θα σταματήσει να προσέρχεται για εθελοντική εργασία, κατά την οποία εκπαίδευε πιλότους στη μοναδική σχολή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

«Η σχολή πιθανότατα θα είναι εντάξει χωρίς εμένα, αλλά εγώ δεν μπορώ να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου όσο τα πράγματα συνεχίζονται με αυτόν τον τρόπο», έγραψε.

Ο 64χρονος Γιόγκεβ έκανε πράξη την απειλή χιλιάδων εθελοντών εφέδρων να διακόψουν την υπηρεσία τους, καθώς ο πιο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην ιστορία του Ισραήλ υπερψήφισε το πρώτο μέρος της μεταρρύθμισης που περιορίζει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι έφεδροι λένε ότι η νομοθεσία υπονομεύει τη φιλελεύθερη δημοκρατία του Ισραήλ, παραβιάζοντας το κοινωνικό συμβόλαιο για το οποίο έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο τόσες φορές στη θητεία τους.

Η οργάνωση Αδέλφια στα Οπλα, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που οργανώνουν το κίνημα της άρνησης υπηρεσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη χιλιάδες έφεδροι σαν τον Γιόγκεβ.

Ενας έφεδρος υπογράφει την επιστολή για άρνηση υπηρεσίας, στη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ – REUTERS/Amir Cohen

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσοι είναι αυτοί οι έφεδροι που έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους. Πάντως, δεν πρόκειται για αμελητέο νούμερο. Σε τουλάχιστον ένα πρόσφατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιλότων, σχεδόν κανένας από τους εκπαιδευτές δεν προσήλθε για υπηρεσία, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, που ο διοικητής της σχολής εκπαίδευσης πιλότων απέστειλε επιστολή την προηγούμενη βδομάδα στους γονείς των δοκίμων, αναφέροντας ότι η εκπαίδευση συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσέλθει αρκετοί εκπαιδευτές.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η διαμαρτυρία των εφέδρων είναι αντιδημοκρατική και ότι οι στρατιωτικοί προσπαθούν να υπαγορεύσουν πολιτική στην κυβέρνηση. Κάποιοι στον συνασπισμό του δεν διστάζουν να το χαρακτηρίζουν «απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θεσπίζει πολιτικές που θέλουν οι ψηφοφόροι του, οι οποίοι αναφέρουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχεται από φιλελεύθερους δικαστές, οι οποίοι «ανατρέπουν» τη βούληση του λαού. Η νομοθεσία, διατείνονται ότι αποσκοπεί σε αποκατάσταση της «σωστής ισορροπίας» δυνάμεων μεταξύ των διαφορετικών κλάδων της κυβέρνησης.

Η διαμαρτυρία των εφέδρων είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα του πώς η μεταρρύθμιση του Νετανιάχου έχει διχάσει τη χώρα. Ο στρατός του Ισραήλ ήταν πάντα μία ενωτική δύναμη σε μια διχασμένη κοινωνία και είναι απαραίτητος σε μία χώρα που έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις από την ίδρυσή της πριν από 75 χρόνια.

Η διάβρωση της ενότητας θα μπορούσε να βλάψει το μοντέλο του λαϊκού στρατού στο οποίο βασίζεται ο στρατός του Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη δεχθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει η WSJ. Θα μπορούσε επίσης να βλάψει τον στρατό με πιο άμεσους τρόπους, επηρεάζοντας την επιχειρησιακή του ετοιμότητα αν οι δεξιότητες των εφέδρων καταστούν ξεπερασμένες.

«Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ζημιά μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, που είναι αντίθετος με τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Aυτή την εβδομάδα, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους αξιωματικούς με τον βαθμό του συνταγματάρχη και άνω δίνοντας οδηγίες για το πώς να αντιμετωπιστεί η πολιτική διαφωνία εντός του στρατού, καθώς το θέμα πλέον επηρεάζει όλες τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους, εκ των οποίων περίπου 120.000 βρίσκονται σε ενεργή εφεδρική υπηρεσία μεταξύ των ηλικιών 22 και 45, σύμφωνα με δηλώσεις ενός ανώτερου στρατιωτικού αξιωματικού τον Μάιο του 2022.

Μέλη της οργάνωσης εφέδρων Αδέλφια στα Οπλα, σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ – REUTERS/Amir Cohen

Όσοι είναι πάνω από την ηλικία της ενεργής εφεδρικής θητείας, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εθελοντικά για την εφεδρεία, και μερικοί -όπως ο Γιόγκεβ- κατέχουν θέσεις που απαιτούν την υπηρεσία τους σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.

Ο 47χρονος Εγιάλ Ναβέχ, έφεδρος αξιωματικός στην πιο ελίτ μονάδα καταδρομέων του Ισραήλ, Σαγιερέτ Ματκάλ, και επικεφαλής της οργάνωσης Αδέλφια στα Οπλα, ανέφερε ότι η οργάνωση διαθέτει πλέον λίστα χιλιάδων εφέδρων που έχουν υπογράψει επιστολές προς διοικητές ή τους έχουν πει αυτοπροσώπως ότι δεν θα παρουσιαστούν στα καθήκοντά τους. Ο Ναβέχ ανέφερε ότι στη λίστα περιλαμβάνονται ειδικοί της υπηρεσίας πληροφοριών και του κυβερνοχώρου, καθώς επίσης μέλη της διοίκησης ναυτικών εφέδρων.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι εκατοντάδες έφεδροι της πολεμικής αεροπορίας που έχουν διακόψει την συμμετοχή τους στα προγράμματα των υπηρεσιών τους.

Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι πρόκειται για εκατοντάδες ενεργούς πιλότους μαχητικών, χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πλοηγούς και εκπαιδευτές. Σε αντίθεση με τους περισσότερους εφέδρους, οι εθελοντές της πολεμικής αεροπορίας υπηρετούν σε τακτική βάση και αποτελούν πυλώνα της πολεμικής αεροπορίας, η οποία θεωρείται η ραχοκοκαλιά της εθνικής ασφάλειας.

Πολλοί βετεράνοι έφεδροι από τα κεντρικά γραφεία της πολεμικής αεροπορίας ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους, δήλωσε ο Ναβέχ. Οι έφεδροι αυτοί καλούνται να παρέχουν συμβουλές μερικές φορές για τακτικές επιχειρήσεις και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον στρατό σε περίπτωση πολέμου.

«Οι έφεδροι πιλότοι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας να επιτύχει τους στόχους της και η συμβολή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι σημαντική», δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων όταν ρωτήθηκε για τις εκατοντάδες των εφέδρων της πολεμικής αεροπορίας που αρνούνται να υπηρετήσουν.

«Επί του παρόντος, η Πολεμική Αεροπορία είναι πλήρως ικανή και έτοιμη να λειτουργήσει. Η απουσία τους όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να θέσει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία σε κατάσταση μειωμένης ικανότητας και ετοιμότητας για πόλεμο».

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε πόσοι έφεδροι έχουν αναστείλει την υπηρεσία τους.

Με τον καιρό, οι απουσίες θα επηρεάσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δόκιμων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, ανέφεραν εκπαιδευτές που ανέστειλαν την υπηρεσία τους. Η πλειονότητα των εκπαιδευτών είναι έφεδροι με εμπειρία δεκαετιών και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους, πρόσθεσαν.

Ο 73χρονος αξιωματικός Οφέρ Λαπιντό, πρώην διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε πως δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές για όλους τους εκπαιδευόμενους και χρειάζονται σημαντική βοήθεια από τους εφέδρους.

Ο Οφέρ Λαπιντό με μπλούζα που γράφει «Δικτατορία; Αποκλείεται»

Αφού πέρασε ολόκληρη την ενήλικη ζωή του στην αεροπορία, κυρίως ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και διοικητής, και μέχρι πρόσφατα ως εκπαιδευτής, ο Λαπιντό έστειλε την επιστολή αναστολής υπηρεσίας στον διοικητή του μιάμιση εβδομάδα πριν η κυβέρνηση του Νετανιάχου περάσει το πρώτο τμήμα της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσει πίεση για να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει αναγκαστεί να ζυγίσει «την ασφάλεια της χώρας, έναντι της ίδιας της ύπαρξης της χώρας, για την οποία αγωνιστήκαμε και ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε τις ζωές μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...