374
Δάσκαλοι και καθηγητές στη Γερμανία κατηγορούν τοπική κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τις περισσότερες ημέρες διακοπών που προσφέρει το επάγγελμά τους | Shutterstock/BearFotos

Γερμανική καμπάνια: «Δεν θέλεις να δουλέψεις αύριο; Γίνε δάσκαλος»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2023, 21:20
Δάσκαλοι και καθηγητές στη Γερμανία κατηγορούν τοπική κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τις περισσότερες ημέρες διακοπών που προσφέρει το επάγγελμά τους
|Shutterstock/BearFotos

Γερμανική καμπάνια: «Δεν θέλεις να δουλέψεις αύριο; Γίνε δάσκαλος»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2023, 21:20

Ολοι γνωρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν περισσότερο χρόνο άδειας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά οι ίδιοι οι λειτουργοί της εκπαίδευσης δεν θέλουν να το διαφημίζουν. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις αντιδράσεις δασκάλων και καθηγητών σε μία «παιχνιδιάρικη» καμπάνια ενός γερμανικού κρατιδίου, με στόχο την προσέλκυση εκπαιδευτικών.

Η εκστρατεία για την ανακούφιση της χρόνιας έλλειψης εκπαιδευτικών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Παιδείας του κρατιδίου της Βάδης–Βυρτεμβέργης, με το σύνθημα: «Δε θέλεις να δουλέψεις αύριο; Κάνε αυτό που σου αρέσει και γίνε δάσκαλος!», αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Το υπουργείο είπε ότι 8.000 άτομα έχουν ήδη ενδιαφερθεί για μια διδασκαλική σταδιοδρομία μέσω του ιστότοπου της εκστρατείας. «Ο κόσμος μιλάει για αυτό. Είναι σημαντικό γιατί χρειαζόμαστε την προσοχή του κοινού, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ενδιαφερθούν για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού», δηλώνει εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το σλόγκαν εμφανίζεται δίπλα στη λέξη “Ζήτωωω!” σε μια διαφημιστική πινακίδα στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Αλλες αφίσες της καμπάνιας είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες, όπως μια που προτείνει: «Νιώθεις ότι χρειάζεσαι αλλαγή; Γίνε δάσκαλος, ή καθηγητής».

Η καμπάνια έχει προκαλέσει αποπληξία στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Είναι ένα «πλήγμα κάτω απ’ τη ζώνη» για τους εκπαιδευτικούς, και εργαλειοποιεί στερεότυπα, ισχυρίζεται η Ενωση Φιλολόγων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, η οποία εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ανακοίνωσή της είναι αρκετά σκληρή.

«Υπάρχει μόνο μία απάντηση σε αυτή την καμπάνια: “Δε θέλεις να δουλεύεις; Πήγαινε στο υπουργείο Παιδείας”! Τα κούφια συνθήματα είναι τα μόνα που αναζητούν. Οι δάσκαλοι, που παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας τους δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων νυχτών και Κυριακών, αισθάνονται εντελώς γελοιοποιημένοι από αυτή την εκστρατεία».

Ο σύλλογος καλεί επίσης το υπουργείο να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό εξουθένωσης. «Εάν δεν υπάρχει επαρκής διάνοια για την κατανόηση των βασικών προβλημάτων του κλαδου, η παράβλεψη τους, σε συνδυασμό με ανόητα συνθήματα, είναι η μόνη εναλλακτική αντίδραση», προσθέτει ένας εκπρόσωπος του σωματείου.

Η Καρίν Μπρόζατ, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λέει στους Times: «Δεν γνωρίζαμε μέχρι αυτή την εκστρατεία πόση βλακεία μπορεί να χωρέσει σε μία αφίσα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ντρέπονται εντελώς για τον εαυτό τους».

Αλλά ο Μπεράτ Γκιουρμπίζ, πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου Μαθητών, που εκπροσωπεί τους 1,3 εκατομμύρια μαθητές στη Βάδη–Βυρτεμβέργη, χαιρετίζει την εκστρατεία. «Είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων να καταπολεμήσουμε την έλλειψη εκπαιδευτικών», λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...