618
Ο Μπερνάρ Εμιέ σε τελετή στο Παρίσι, το 2021 | ΕPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Ο Μακρόν τα έψαλε στον γάλλο αρχικατάσκοπο επειδή δεν «είδε» το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 14:57
Ο Μπερνάρ Εμιέ σε τελετή στο Παρίσι, το 2021
|ΕPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Ο Μακρόν τα έψαλε στον γάλλο αρχικατάσκοπο επειδή δεν «είδε» το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 14:57

Την οργή του για την αποτυχία της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών να προβλέψει το πραξικόπημα στην πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα εξέφρασε στον επικεφαλής της, Μπερνάρ Εμιέ, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο 64χρονος διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφαλείας (DGSE) και πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας σε διάφορες χώρες, ήταν ο στόχος του γάλλου προέδρου σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε στο Ελιζέ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική (σατυρική κυρίως) εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard enchaîné.

Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πως «πιάστηκε στον ύπνο» από το πραξικόπημα των στρατιωτικών στον στενό σύμμαχο της Γαλλίας στην Αφρική, οι οποίοι έδιωξαν από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μοαμέντ Μπαζούμ. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο διοικητής της προεδρικής φρουράς, στρατηγός Αμπντουραχαμανέ Τσιανί.

Από την πλευρά του ο Εμιέ απάντησε ότι είχε συντάξει έκθεση τον Ιανουάριο, στην οποία προειδοποιούσε για την πιθανότητα πραξικοπήματος, την οποία είχε προωθήσει στον Μακρόν και το υπουργικό συμβούλιο.

Ενας υπουργός δήλωσε στο Le Canard enchaîné ότι κανείς δεν είχε προσέξει την έκθεση του Εμιέ. «Ή είμαστε όλοι ηλίθιοι ή η έκθεση ήταν ακαταλαβίστικη», είπε χαρακτηριστικά.

Η τύχη του Εμιέ βρίσκεται στα χέρια του Μακρόν, ο οποίος είναι πολύ δυσαρεστημένος γιατί η DGSE δεν είχε προβλέψει ούτε το πραξικόπημα του Μάλι, το 2021, το οποίο πλέον τάχθηκε στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν και καλωσόρισε την Ομάδα Βάγκνερ στο έδαφός του. Το Μάλι είναι και αυτό πρώην γαλλική αποικία στη Ζώνη του Σαχέλ, στη δυτική Αφρική.

«Μετά το Μάλι και ο Νίγηρας, αυτό παραπάει», φέρεται να είπε ο γάλλος πρόεδρος στη σύσκεψη. «Βλέπουμε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η DGSE δεν είναι ικανοποιητικός. Οταν δεν βλέπεις τίποτα από όσα έρχονται, υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο Μακρόν, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, που επικαλούνται οι Times.

Η Γαλλία διαθέτει 1.500 στρατιώτες στον Νίγηρα, χώρα που ήταν ο σημαντικότερος σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Παράλληλα, η γαλλική κρατική εταιρεία  πυρηνικής ενέργειας, Orano, προμηθεύεται από τον Νίγηρα το 15% του ουρανίου που χρειάζεται για τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία.

Πλέον η Δύση φοβάται ότι ο Νίγηρας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Μάλι και θα βρεθεί υπό ρωσική επιρροή. Μετά από φιλορωσικές και αντιγαλλικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Νιαμέι, κατά τις οποίες οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία, οι Γάλλοι έστειλαν αεροπλάνα και απομάκρυναν 1.079 ανθρώπους, ανάμεσά τους 577 γάλλους υπηκόους.

«Αντίο Γαλλία» γράφει το πλακάτ σε συγκέντρωση υπέρ του πραξικοπήματος στη Νιαμέι, την Πέμπτη – REUTERS/Mahamadou Hamidou

Η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, αντίστοιχη της CIA και της MI6, θεωρείται πολύ καλή σε ό,τι αφορά τους Ισλαμιστές και σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, έχει αποτρέψει 70 τρομοκρατικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος την τελευταία δεκαετία.

Ομως, δεν είχε προβλέψει ούτε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την αμερικανική και τη βρετανική υπηρεσία.

Αντίθετα, πηγές της DGSE ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν για την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, πριν από τη CIA, και μάλιστα δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των Αμερικανών για αυτό.

Ο στρατηγός Κριστόφ Γκομάρ, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας, υπερασπίστηκε την DGSE λέγοντας ότι είναι πιθανό να μην πρόσεξε την έκθεση του Εμιέ ο Μακρόν.

«Ισως να μην δώσαμε την απαραίτητη προσοχή στο τι μπορούσε να συμβεί στον Νίγηρα, αλλά αυτό έγινε και σε κυβερνητικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε ότι παρόλο που ήταν γνωστό ότι πάντα υπήρχε το ρίσκο για πραξικόπημα στον Νίγηρα, ήταν δύσκολο να προβλέψουν το πότε.

Ο Τσιανί κινήθηκε όταν έμαθε ότι θα τον έδιωχνε ο Μπαζούμ από διοικητή της προεδρικής φρουράς. «Απέτυχε η Γαλλία να προβλέψει την απόλυση και την αντίδραση του Τσιανί που δεν δέχθηκε την αποπομπή του παρότι είναι 63 ετών; Δύσκολο να το ξέρουμε», επισήμανε ο Γκομάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...