433
|

Γεωργιάδης: Πρόστιμο 10.500 ευρώ για την υποδηλωμένη εργασία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 17:42

Γεωργιάδης: Πρόστιμο 10.500 ευρώ για την υποδηλωμένη εργασία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 17:42

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρακολούθησε την Τετάρτη επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της Αθήνας από τους επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Γράβου στην ΕΡΤ, ο υπουργός έστειλε μήνυμα για περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους, οι οποίοι μάλιστα θα γίνονται και πιο γρήγορα καθώς οι επιθεωρητές είναι πλέον εφοδιασμένοι με τάμπλετ. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία της επιχείρησης που ελέγχεται και τα στοιχεία των εργαζομένων καθώς και να περνούν το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτόματα στο σύστημα.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, δηλαδή στο ίδιο ύψος με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία. Μέχρι πρότινος οι εργοδότες που δήλωναν το προσωπικό με τετράωρη απασχόληση χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα,  τιμωρούνταν με πρόστιμο μόλις 500 ευρώ για παράβαση ωραρίου, σε περίπτωση ελέγχου. Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού

«Μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του Υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet.

Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι οι έλεγχοι να γίνονται γρηγορότερα άρα, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους εφόσον ο κάθε έλεγχος θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια καθώς όλα γίνονται αυτόματα.

Η Επιθεώρηση Εργασίας λαμβάνει αυτόματα το φύλλο ελέγχου και άρα, κανείς δεν μπορεί μετά να πάει να αλλάξει οτιδήποτε. Και βεβαίως, να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία στην «Εργάνη» και σε όλα τα πληροφοριακά μας συστήματα έχουν ελεγκτές σε πρώτο χρόνο. Αρα, κερδίζουμε σε ταχύτητα, κερδίζουμε σε διαφάνεια, κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση. Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...