995
Αμερικανοί πεζοναύτες και δυνάμεις άλλων 12 χωρών συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Κουίνσλαντ, το καλοκαίρι | ADAM ABELA/AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE

Με το βλέμμα στην Κίνα, οι ΗΠΑ στέλνουν κατασκόπους, πεζοναύτες και βομβαρδιστικά στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 14:29
Αμερικανοί πεζοναύτες και δυνάμεις άλλων 12 χωρών συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Κουίνσλαντ, το καλοκαίρι
|ADAM ABELA/AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE

Με το βλέμμα στην Κίνα, οι ΗΠΑ στέλνουν κατασκόπους, πεζοναύτες και βομβαρδιστικά στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 14:29

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αυστραλία και να ενσωματώσουν κατασκόπους τους στις υπηρεσίες πληροφοριών της Καμπέρα σε μια πρωτοφανή κίνηση εν καιρώ ειρήνης για την αντιμετώπιση της απειλής από την Κίνα.

Την Κυριακή, οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνίες οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης ενίσχυση των αμφίβιων στρατευμάτων, αεροσκάφη ναυτικής αναγνώρισης και την επίσπευση του προγράμματος κατασκευής πυραύλων στην Αυστραλία για τον ανεφοδιασμό των ΗΠΑ.

Οι απομακρυσμένες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στη βόρεια Αυστραλία θα αναβαθμιστούν για να φιλοξενούν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποθηκεύουν στρατιωτικές προμήθειες στην Αυστραλία.

Οπως ανέφεραν οι Times, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποδήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν λιγότερο στην αμυντική θωράκιση της Αυστραλίας και περισσότερο στη μετατροπή της χώρας σε βάση επιθετικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου πολλοί πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στο εγγύς μέλλον.

Η Αυστραλία είναι λιγότερο ευάλωτη σε κινεζικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς από ό,τι οι στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού όπως αυτές στο Γκουάμ και την Ιαπωνία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «προβληματική» τη συμπεριφορά του Πεκίνου στον Ειρηνικό Ωκεανό, ιδίως τη στρατιωτικοποίησή του στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Αντονι Αλμπανέζι, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δήλωσε τον Ιούνιο ότι χρειάζεται δουλειά για να αποφευχθεί το «χειρότερο σενάριο».

Ο Μπλίνκεν και ο Λόιντ Οστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρευρέθηκαν στις συνομιλίες στο Μπρίσμπεϊν, μαζί με τον Ρίτσαρντ Μαρλς, αντιπρόεδρο της αυστραλιανής κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας της Αυστραλίας, και την Πένι Γουόνγκ, υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Από αριστερά: Ο Ρίτσαρντ Μαρλς, η Πένι Γουόνγκ, ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Οστιν ανακοινώνουν τις συμφωνίες στο Μπρίσμπεϊν, την Τρίτη – EPA/DARREN

Το κοινό ανακοινωθέν τους έβαλε στο στόχαστρο την Κίνα, λέγοντας ότι οι «εκτεταμένες ναυτικές αξιώσεις» του Πεκίνου πυροδοτούν περιφερειακές εντάσεις. Ζήτησαν επίσης από το Πεκίνο να σταματήσει τις απειλές του για χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν και να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Αμερικανοί κατάσκοποι μετακομίζουν στην Καμπέρα

Βάσει της συμφωνίας, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα συνδυασμένο κέντρο πληροφοριών εντός του Οργανισμού Αμυντικών Πληροφοριών της Αυστραλίας έως το 2024.

Αξιωματούχοι από την αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών θα συνεργαστούν με αυστραλούς συναδέλφους τους στην Καμπέρα, παράγοντας αναλύσεις που επικεντρώνονται σε «ζητήματα κοινής στρατηγικής ανησυχίας στον Ινδο-Ειρηνικό».

Είναι πιθανό, όπως ανέφεραν οι Times, να παρακολουθούν τις προσπάθειες της Κίνας να πλήξει τα σύμφωνα ασφαλείας με τα κράτη του Ειρηνικού και της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς επίσης και τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Τόσο η Αυστραλία όσο και οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν πέρυσι, όταν ο Μανάσε Σογκαβάρε, πρωθυπουργός των Νησιών του Σολομώντα, υπέγραψε σύμφωνο ασφαλείας με το Πεκίνο, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή στρατιωτική κινεζική παρουσία σε απόσταση 1.800 χλμ. από την ηπειρωτική Αυστραλία.

Ηδη, στο Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας, στρατοπεδεύουν 2.500 αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, θα επισκεφθούν την χώρα το 2024.

Ασκηση του πυροβολικού της Αυστραλίας στο Κουίνσλαντ – ADAM ABELA/AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE

Χάρη σε μία προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, η χώρα θα αποκτήσει βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια στα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Αεροπορικές βάσεις αναβαθμίζονται

Αξιωματούχοι της Αυστραλίας και των ΗΠΑ θα διενεργήσουν κοινές έρευνες στις πιο απομακρυσμένες βόρειες αεροπορικές βάσεις της Αυστραλίας: το Σεργκέρ στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου Γιορκ στο Κουίνσλαντ και την αεροπορική βάση Κέρτιν στο βόρειο τμήμα της δυτικής Αυστραλίας -για να αποφασίσουν πώς μπορούν να επεκταθούν και να θωρακιστούν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Και οι δύο είναι λιτές βάσεις, με μόνο έναν διάδρομο και ελάχιστες εγκαταστάσεις, αλλά οι αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αποθήκες καυσίμων, διεύρυνση των στεγάστρων για περισσότερα και μεγαλύτερα πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ, και αποθήκες πυρομαχικών.

Ηδη αναβαθμίζονται οι μεγαλύτερες βάσεις της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας στα βόρεια, στο Ντάργουιν και στο Τίνταλ, για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες αφίξεις στρατευμάτων από τις ΗΠΑ.

Τελετή εξαγνισμού από Αβορίγινα σε στρατιωτική άσκηση στην Αυστραλία – JULIA WHITWELL/AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE

Η βάση Tindal RAAF διευρύνεται ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει έξι βομβαρδιστικά B-52. Όταν ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, η αναβαθμισμένη βάση θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να πετούν βαριά βομβαρδιστικά, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά ή ακριβούς κατεύθυνσης συμβατικά όπλα, σε επιχειρησιακές αποστολές από αυστραλιανό έδαφος, μεταξύ άλλων σε καιρό πολέμου.

Ένα ισχυρό κίνητρο για τις ΗΠΑ ώστε να τοποθετήσουν αυτά τα βομβαρδιστικά στην Αυστραλία, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, είναι η αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι πύραυλοι Κρουζ της Κίνας στις υπάρχουσες αμερικανικές βάσεις, όπως στο Γκουάμ, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Επέκταση της αμυντικής βιομηχανίας

Στο πλαίσιο των συμφωνιών, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να κατασκευάσει πυραύλους και για τις δύο χώρες την επόμενη διετία.

Οι ανάδοχοι της αμερικανικής άμυνας Raytheon και Lockheed Martin ίδρυσαν αυστραλιανή εταιρεία για την κατασκευή τέτοιων όπλων πέρυσι, για να αναπληρώσουν το κενό στις προμήθειες πυρομαχικών που έχει αφήσει στη Δύση ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Οστιν είπε ότι η κίνηση για την παραγωγή πυραύλων στην Αυστραλία θα ενισχύσει τη βιομηχανική αμυντική βάση και την τεχνολογική υπεροχή των δύο συμμάχων.

Είναι έτοιμη η Αυστραλία για πόλεμο;

Η απόφαση να επιτραπεί στις ΗΠΑ να τοποθετήσουν περισσότερες μάχιμες δυνάμεις και όπλα στην Αυστραλία δεν είναι χωρίς ρίσκο για την Καμπέρα. Η χώρα μπορεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και να γίνει στόχος, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, ο Σαμ Ρόγκεβιν, επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος ασφαλείας του Ινστιτούτου Λόουι του Σίδνεϊ, είπε: «Αυτές οι μοιραίες αποφάσεις απειλούν να παρασύρουν την Αυστραλία σε έναν πόλεμο που δεν είναι κεντρικός στα συμφέροντά μας για την ασφάλεια και ο οποίος θα μπορούσε να καταλήξει σε πυρηνική καταστροφή».

Την ανησυχία του συμμερίζεται ο Μπομπ Καρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ο οποίος είπε στους Times ότι δεν έχει ακόμα συναντήσει έναν αυστραλό ψηφοφόρο που να θέλει να πολεμήσει για την Ταϊβάν. «Δεν έχω ακούσει ακόμα κανέναν αυστραλό στρατιωτικό ηγέτη με σαφή ιδέα για τον ρόλο της Αυστραλίας σε μία σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...