1409
«Ποινική δίωξη στον Τραμπ» γράφει το πανό κατοίκου της Ουάσινγκτον έξω από το δικαστήριο όπου ο πρώην πρόεδρος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη | REUTERS/Jonathan Ernst

Ανάλυση: Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η τρίτη και σοβαρότερη ποινική δίωξη κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 12:32
«Ποινική δίωξη στον Τραμπ» γράφει το πανό κατοίκου της Ουάσινγκτον έξω από το δικαστήριο όπου ο πρώην πρόεδρος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ανάλυση: Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η τρίτη και σοβαρότερη ποινική δίωξη κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 12:32

Οι νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την Τρίτη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, είναι οι σοβαρότερες στα 247 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αφορούν την «καρδιά» του εκλογικού συστήματος που στηρίζει την αμερικανική δημοκρατία.

Είναι η τρίτη και σημαντικότερη πολύκροτη ποινική υπόθεση σε βάρος του πρώην προέδρου, ο οποίος έχει σημαντικές πιθανότητες εντούτοις να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, το 2025.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για πρώην αρχηγό του αμερικανικού κράτους. Οπως θυμίζουν οι Times, από όλους τους αμερικανούς προέδρους, μόνο ο Οδυσσέας (Γιουλίσους) Γκραντ έχει συλληφθεί στο παρελθόν για παράβαση ταχύτητας με την άμαξά του, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον την γλύτωσε με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ επειδή του απένειμε χάρη ο διάδοχός του, Τζέραλντ Φορντ.

Οποια και αν είναι η ετυμηγορία, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, εκτιμούν οι Times. Αν ο Τραμπ βρεθεί ένοχος, τα εκατομμύρια των φανατικών του οπαδών, πολλοί οπλισμένοι σαν αστακοί, μπορεί να αντιδράσουν απρόσμενα και βίαια. Αν αθωωθεί, τότε θα έχει αλλάξει δραματικά και προς το χειρότερο, ο τρόπος με τον οποίο ένας αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να ασκεί την εξουσία, κάτι που θα εκμεταλλευτεί χωρίς αμφιβολία ο ίδιος ο Τραμπ αν εκλεγεί ξανά, με σοβαρές επιπτώσεις, το εύρος των οποίων δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει.

Ο πρώην πρόεδρος ενδέχεται να είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται και για τη νέα υπόθεση στο δικαστήριο την ερχόμενη χρονιά, εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας. Τον Μάιο του 2024, θα ξεκινήσει στη Φλόριντα η δίκη για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλή του.

Αυτή τη φορά, το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατηγορείται για «συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους», παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και προσβολή των εκλογικών δικαιωμάτων, έπειτα από έρευνα την οποία επέβλεψε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ανακοινώνει τις νέες κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη – REUTERS/Kevin Wurm

«Παρά την ήττα του, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Κατά συνέπεια, για περισσότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψεύδη, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε νοθεία που τροποποίησε το αποτέλεσμα και στην πραγματικότητα είχε κερδίσει», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε πως ήταν ψευδείς», προστίθεται. «Εντούτοις ο κατηγορούμενος τις επανέλαβε και τις διέδωσε ευρέως», σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο υποστηρίζεται πως ο Τραμπ άρχισε «το εγκληματικό σχέδιό του» μερικές ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως υπάρχουν άλλοι έξι κατηγορούμενοι, χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους.

Η πρώτη σελίδα από το κατηγορητήριο – REUTERS/Kevin Fogarty

Στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης ομιλίας του στην Ουάσινγκτον, ο Τζακ Σμιθ δήλωσε πως θέλει «μια δίκη χωρίς καθυστέρηση». Μια πρώτη προκαταρκτική εμφάνιση των κατηγορουμένων ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της πρωτεύουσας ορίσθηκε για την Πέμπτη.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021, έπειτα από εβδομάδες παραπληροφόρησης από τον Τραμπ και το περιβάλλον του, «ήταν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση εναντίον της έδρας της αμερικανικής δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου του 2021, χαιρετά τους οπαδούς του, λίγο πριν επιτεθούν στο Καπιτώλιο – REUTERS/Jim Bourg

Η επίθεση αυτή «ενθαρρύνθηκε με ψέματα. Ψέματα του κατηγορουμένου προορισμένα να εμποδίσουν μια ουσιώδη λειτουργία του αμερικανικού κράτους: τη διαδικασία με την οποία το έθνος συγκεντρώνει, καταμετρά και επικυρώνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», υπογράμμισε.

Πρόκειται για τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί μέχρι τώρα σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους, ο οποίος διώκεται ήδη ποινικά για την υπόθεση της φερόμενης αμέλειας στη διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων του Λευκού Οίκου και για την υπόθεση των ύποπτων πληρωμών σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών.

Χθες το απόγευμα, λίγο πριν από την ανακοίνωση, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social, πως περιμένει να του απαγγελθούν σε λίγο κατηγορίες ενώ κατηγόρησε τον ειδικό εισαγγελέα πως θέλει να βάλει εμπόδια στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και τον χαρακτήρισε «μουρλό».

«Γιατί δεν το έκαναν πριν από δυόμισι χρόνια; Γιατί περίμεναν τόσο πολύ; Επειδή ήθελαν αυτό να συμβεί μέσα στην προεκλογική εκστρατεία μου», υποστήριξε.

Ωστόσο ο Τραμπ εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του κόμματός του: κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και αυξάνει μάλιστα την απόστασή του από τον δεύτερο επικρατέστερο υποψήφιο, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Πότε θα εμφανιστεί ο Τραμπ ενώπιον δικαστηρίου;

Ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί την Πέμπτη, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου και οι εισαγγελείς θα παρουσιάσουν τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ ένας δικαστής θα ορίσει την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλει. Η δήλωσή του για το αν είναι αθώος ή ένοχος μπορεί να γίνει τότε ή και αργότερα.

Ο δικαστής θα ορίσει στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα της προδικαστικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Στη διάρκειά της οι εισαγγελείς παραδίδουν έγγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία στους συνηγόρους υπεράσπισης.

Οι συνήγοροι του Τραμπ θα καταθέσουν πιθανόν μέσα στους επόμενους μήνες αίτημα για ακύρωση της δίκης, ωστόσο αυτό σπάνια γίνεται δεκτό σε ποινικές υποθέσεις. Οι δύο πλευρές είναι επίσης πιθανόν να καταθέσουν προσφυγές επιδιώκοντας να καθορίσουν τα στοιχεία και τα νομικά επιχειρήματα που θα επιτραπεί να παρουσιαστούν στη δίκη.

Το κακό για τον πρώην πρόεδρο είναι ότι η δίκη θα γίνει στην Ουάσινγκτον, όπου το 92,15% των πολιτών ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν το 2020. Ετσι, οι συνήγοροί του θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να βρουν αμερόληπτους ενόρκους.

Πώς η υπόθεση αυτή επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ;

Από πρακτική άποψη, δεν την επηρεάζει. Τίποτε δεν εμποδίζει κατηγορουμένους να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία ή να αναλαμβάνουν αξιώματα, αν έχουν καταδικαστεί.

Ο πολιτικός αντίκτυπος είναι λιγότερο σαφής. Ο Τραμπ έχει επιδείξει μια μοναδική ικανότητα να ξεπερνάει σκάνδαλα που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τους περισσότερους πολιτικούς, και οι δύο προηγούμενες απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του δεν μείωσαν καθόλου το σημαντικό προβάδισμά του στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Αν κερδίσει το χρίσμα, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024 τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει πολύ μικρό προβάδισμα σε μια ενδεχόμενη μονομαχία του με τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Πότε θα γίνει η δίκη;

Αυτό δεν είναι σαφές, όμως το πιθανότερο είναι πως θα περάσουν πολλοί μήνες. Δικαστής θα ορίσει μια αρχική ημερομηνία για τη δίκη, αλλά αυτή συνήθως αναβάλλεται, καθώς οι δύο πλευρές αντιδικούν πάνω σε νομικά ζητήματα και εξετάζουν τα στοιχεία.

Ο Τραμπ μπορεί επίσης να ασκήσει έφεση σε προδικαστικές αποφάσεις του δικαστή, κάτι που θα επιβράδυνε ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

«Κλειδί» ο Μάικ Πενς

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος ανέτρεψε τις προσπάθειες του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία, παίζει καθοριστικό ρόλο στο κατηγορητήριο.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο ρόλος του Πενς ήταν να συμμετάσχει στην τελετή στο αμερικανικό Κονγκρέσο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος,

Ο Τραμπ, μαζί με έξι ακόμη συνωμότες, πίεσε τον Πενς να αρνηθεί να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα επικαλούμενος «πολλαπλά περιστατικά νοθείας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ομως, ο Μάικ Πενς που στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ επί τέσσερα χρόνια, αρνήθηκε.

Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο που συνέταξε οΤζακ Σμιθ, ο Πενς είναι με μεγάλη συχνότητα παρών. Στις καταθέσεις του περιλαμβάνονται λεπτομερείς αναμνήσεις, ιδιωτικά τηλεφωνήματα και συνομιλίες.

Στο κατηγορητήριο περιγράφεται πώς ο Τραμπ πίεζε τον Πενς να ανατρέψει ή να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε ποικίλες περιπτώσεις κατά τις εβδομάδες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις εκλογές και την 6η Ιανουαρίου, ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων 2020.

«Οταν ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο για να του ευχηθεί Καλά Χριστούγεννα, ο κατηγορούμενος γρήγορα έστρεψε την συζήτηση στην 6η Ιανουαρίου και το αίτημά του προς τον αντιπρόεδρο να απορρίψει εκείνη την ημέρα τα εκλογικά αποτελέσματα», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο Πενς του απάντησε: «Ξέρεις, πιστεύω ότι δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω την έκβαση».

Επειτα, την Πρωτοχρονιά, ο Τραμπ «τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο και τον επέπληξε», αφού έμαθε ότι ο Πενς είχε αντιταχθεί σε ρύθμιση με στόχο να δοθεί στον αντιπρόεδρο η δυνατότητα να απορρίψει ή να επιστρέψει εκλεκτορικές ψήφους στις πολιτείες κατά την διάρκεια της τελετής επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο Μάικ Πενς «απάντησε ότι πιστεύει πως αυτό στερείτο συνταγματικής βάσης για τέτοια αρμοδιότητα και ότι ήταν ανάρμοστο», αναφέρεται επίσης στο κατηγορητήριο. Σε απάντηση, ο Τραμπ του είπε: «Παραείσαι έντιμος»…

Ο Μάικ Πενς είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το 2024. Χθες, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ «χρησιμεύει ως σημαντική υπόμνηση: όποιος θέτει τον εαυτό του επάνω από το Σύνταγμα δεν πρέπει ποτέ να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...