894
| EPA/LUÃS FORRA

Αύγουστος, ο μήνας του Κιλιάν Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 2 Αυγούστου 2023, 09:01
| EPA/LUÃS FORRA

Αύγουστος, ο μήνας του Κιλιάν Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 2 Αυγούστου 2023, 09:01

Η 31η Ιουλίου, η τελευταία μέρα που ο Κιλιάν Εμπαπέ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την option επέκτασης της συνεργασίας του με την Παρί Σεν-Ζερμέν, παρήλθε άπρακτη. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο χρόνος μετράει αντίστροφα: το προσεχές καλοκαίρι έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει ως ελεύθερος παίκτης, και να συνεχίσει την καριέρα του σε όποια ομάδα θελήσει, χωρίς ο γαλλικός σύλλογος να μπορεί να αξιώσει το παραμικρό αντάλλαγμα για αυτή τη μεταγραφή.

Για κάποιο (περίεργο) λόγο οι Παριζιάνοι το είχαν σίγουρο, πως ο 24χρονος σούπερ-σταρ θα ανανέωνε το συμβόλαιό του έως το 2025. Οχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά και θα πρέπει να του καταβάλουν το… μπόνους αφοσίωσης που του είχαν τάξει: 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά χθες, 1η Αυγούστου, και τα άλλα μισά στις 31 του μήνα, εφόσον ο διεθνής γάλλος ανήκει, ακόμη, στο club. Πάνω στη χαρά τους που δεν έφυγε για τη Μαδρίτη, πριν από δυο χρόνια, πιάστηκαν κορόιδα. Του έδωσαν ό,τι τους ζήτησε – και ακόμη περισσότερα.

Το «σίριαλ Εμπαπέ» θα απασχολήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου για τρίτο καλοκαίρι στη σειρά, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Με τη σημαντική διαφορά, σε σχέση με πέρυσι, ότι τώρα το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις το έχει ο παίκτης, όχι η Παρί. Τα σενάρια για το πώς θα καταλήξει αυτή η υπόθεση, είναι πολλά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Ισως, ούτε η ίδια η μάνα και ατζέντης του, Φαϊζά Λαμάρι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε λίγο καιρό θα ζηλεύουν τον τραπεζικό του λογαριασμό όλοι οι επαγγελματίες αθλητές, όλων των σπορ.

Η μόνη επίσημη πρόταση που έχει στα χέρια της η Παρί, μέχρι στιγμής, είναι από την Αλ Χιλάλ, την ομάδα που διεκδίκησε τον Μέσι, η οποία της προσφέρει 300 εκατ. ευρώ για να της παραχωρήσει τον παίκτη για μια σεζόν – ώσπου να λήξει το συμβόλαιό του. Ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου, Νάσερ Αλ-Κελαΐφι, «ξέχασε» μονομιάς την έχθρα που έχει το Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, και δέχθηκε ευχαρίστως. Αρνείται, όμως, ο Εμπαπέ να παίξει στο Ριάντ, αν και το ποσό που του προσφέρεται, είναι αστρονομικό: 700 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο.

«Αλ Χιλάλ μπορείτε να πάρετε εμένα. Μοιάζω με τον Κιλιάν Εμπαπέ», πόσταρε στο Twitter ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εκδηλώνοντας με χιούμορ την έκπληξή του. «Είσαι ευπρόσδεκτος ως φίλαθλος Γιάννη», του απάντησαν οι Σαουδάραβες, ενώ ο Εμπαπέ έστειλε στον «Greek Freak» χαμογελαστά emojis. Πέρα από την πλάκα, η απόφαση του Γάλλου να περιφρονήσει τόσα χρήματα, που δεν θα βρει πουθενά αλλού, είναι -σε πρώτη ανάγνωση- ακατανόητη. Αν, όπως όλοι πιστεύουν, έχει συμφωνήσει με τη Ρεάλ να μετακομίσει στη Μαδρίτη το επόμενο καλοκαίρι, γιατί δεν αποδέχτηκε μια τόσο γενναιόδωρη και βολική πρόταση;

Επιστρέφοντας από τις διακοπές του, τις οποίες πέρασε στο Μαϊάμι, στο Καμερούν και σε ένα ήσυχο χωριουδάκι της νότιας Γαλλίας κοντά στο Αβινιόν, ήρθε αντιμέτωπος με τον πληγωμένο εγωισμό του Αλ-Κελαΐφι, που τον έστειλε να προπονείται μόνος του στο νέο, υπέροχο αθλητικό κέντρο της Παρί (κόστισε 300 εκατ. ευρώ). Δεν είναι απίθανο, να μην τον ξαναδούμε σε αγώνα της ομάδας του. Δεν θα ήταν πιο λογικό, αντί να μείνει στο «ψυγείο» για μια ολόκληρη σεζόν, να προτιμήσει να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον Κόσμο; Εκτός αν…

Η Ρεάλ σχεδίαζε να τον αποκτήσει (τζάμπα) το καλοκαίρι του 2024, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Φαίνεται πως δεν έχει αντίρρηση να επισπεύσει αυτή τη μεταγραφή, την οποία ο Φλορεντίνο Πέρεθ ονειρεύεται εδώ και πολλά χρόνια. Αρκεί, το ποσό που θα απαιτήσει η Παρί να είναι «λογικό». Στο εφετινό μεταγραφικό παζάρι έχει δαπανήσει 128 εκατ. ευρώ – τα 103 για να πάρει τον Τζουντ Μπέλιγχαμ από την Ντόρτμουντ. Επίσης, αυτή την εποχή ανακαινίζει το «Μπερναμπέου», με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τα οικονομικά της, όμως, είναι ανθηρά. Από το 2002-2003 κι έπειτα, κάθε χρόνο οι ισολογισμοί της είναι θετικοί. Επιπλέον, οι αποδοχές των παικτών της δεν ξεπερνούν το 50% του ορίου που έχει θέσει η ισπανική λίγκα, όπως τόνισε στο Athletic ο καθηγητής Χοσέ Μανουέλ, Σάντσεθ, Σάντος, ειδικός στις αθλητικές μπίζνες.

Από το 2017, που ο (18χρονος, τότε) Εμπαπέ κίνησε το ενδιαφέρον του Πέρεθ, κάθε καλοκαίρι η Ρεάλ βάζει χρήματα στον… κουμπαρά, για να τα έχει διαθέσιμα όταν θα έρθει η ώρα να τον αποκτήσει. Ο Κιλιάν και η μητέρα του δεν έχουν φερθεί καλά στον πρόεδρο (την τελευταία φορά χρησιμοποίησαν την προσφορά του για να εξασφαλίσουν ένα ηγεμονικό συμβόλαιο από την Παρί), όμως εκείνος επιμένει να τον θέλει στο «Μπερναμπέου». Θα έκανε τα πάντα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει να τον δει σε άλλη ομάδα.

Δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που θα μπορούσαν να επωμισθούν το κόστος του παίκτη. Η Μπάγερν Μονάχου δεν κάνει «τρέλες» – το βλέπουμε και στην περίπτωση του Χάρι Κέιν. Ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τολμά τέτοια «ανοίγματα». Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται, ήδη, από την Πρέμιερ Λιγκ για παραβάσεις του Financial Fair Play. Η Μπαρτσελόνα μετράει και το ευρώ. Οι Ιταλοί δεν έχουν τόσα χρήματα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Η Τσέλσι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον καλύτερο παίκτη του Κόσμου αυτή τη στιγμή να φύγει χωρίς αντάλλαγμα, είναι αδύνατον», δήλωνε στις 5 Ιουλίου ο Αλ-Κελαΐφι. Οσα ακολούθησαν, έδειξαν ότι το εννοεί. Αλλά δεν είναι, απολύτως, στο χέρι του. Ο Εμπαπέ, από την άλλη, πίστευε ότι θα έμενε για άλλον ένα χρόνο στην Παρί, κι έπειτα, ως ελεύθερος πια, θα καρπωνόταν εκείνος όλα τα χρήματα της μεταγραφής του. Δεν είχε υπολογίσει το «γινάτι» του εργοδότη του.

Ο Αύγουστος θα είναι… ο μήνας του Κιλιάν Εμπαπέ. Και της μαμάς του, Φαϊζά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...