569
H Μύκονος παραμένει «μαγνήτης» για τους τουρίστες. Το μοντέλο της ανάπτυξής της όμως άγγιξε τα όριά του | Shutterstock

Μύκονος: διπλάσια πεντάστερα από τις 10 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις μαζί!

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 23:59
H Μύκονος παραμένει «μαγνήτης» για τους τουρίστες. Το μοντέλο της ανάπτυξής της όμως άγγιξε τα όριά του
|Shutterstock

Μύκονος: διπλάσια πεντάστερα από τις 10 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις μαζί!

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 23:59

Ενα χρόνο μετά το ατυχές για το ίδιο ρεπορτάζ περί της «Μικρής Μαρίας» στον Εβρο, το Spiegel εστιάζει στα τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Στο επίκεντρο, όπως συχνά συμβαίνει βρίσκεται η Μύκονος, το τουριστικό hot spot της Μεσογείου.

To γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι παρά τις δασικές πυρκαγιές και τους καύσωνες, ο τουρισμός στα ελληνικά νησιά γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Ωστόσο στη Μύκονο και σε άλλα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων δεν φαίνεται να αλλάζει μια νοοτροπία που ενέχει κινδύνους. Η τουριστική κίνηση αυξάνεται ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Τα νησιά ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα προσελκύσει τους περισσότερους τουρίστες.

Ολα αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, παρότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να δει την ανάπτυξη του τουρισμού και σε άλλες περιοχές  της χώρας πλην των δημοφιλών προορισμών των Κυκλάδων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη σε 23 παραθεριστικά νησιά περισσότερα νέα κατασκευαστικά έργα από ποτέ άλλοτε. «Κάθε χρόνο υπάρχει όλο και μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να διαπιστώνεται κάποια στρατηγική» παρατηρούν οι συντάκτες του άρθρου Μαξ Χέμπερ και Γιαν Πέτερ. Τα πράγματα μοιάζουν να προχωρούν χωρίς κανόνες και χωρίς φροντίδα και πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα.

Ξεχειλίζει από πεντάστερα ξενοδοχεία 

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Μυκόνου και των άλλων περιοχών που βλέπουν πόσο γρήγορα αλλάζουν μέσω της ανοικοδόμησης τα νησιά τους, ανησυχούν για τις επιπτώσεις. Η οικοδομική έκρηξη είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Μύκονο. Το πρώην αγροτικό νησί ήταν το πρώτο από τις Κυκλάδες που απέκτησε διεθνή φήμη. Αυτή τη στιγμή το «νησί των ανέμων» διαθέτει 65 ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πέντε αστέρων, αριθμός διπλάσιος (!) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μονάδες που διαθέτουν αθροιστικά οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, παρατηρεί το Spiegel. 

Οι τοπικές αρχές περιμένουν πάντως ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό: Στο νησί ζουν το καλοκαίρι τριπλάσιοι τουρίστες από τους ντόπιους. Ωστόσο κάτοικοι και ειδικοί του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου μοιάζει με ένα γιγάντιο παλάτι χτισμένο πάνω την άμμο. Κάποια στιγμή θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Το Spiegel θυμίζει το σοκαριστικό περιστατικό βίας σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος εκτελώντας ελέγχους της αρμοδιότητάς του είχε καταγγείλει παράνομη δόμηση σε περιοχή του νησιού. Τονίζεται ότι στο νησί υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δρουν μαφίες -η οικοδομική έκρηξη θεωρείται άλλωστε ιδανική για το ξέπλυμα χρήματος- και σημειώνεται ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης ορισμένα κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει, ενώ ένα παραλιακό κλαμπ έχει κατεδαφιστεί.

Πάρος, Νάξος και Σίφνος 

Πέρα από τη Μύκονο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη Νάξο, όπου τα τελευταία χρόνια επίσης καταγράφεται σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ, χτίζονται όλο και περισσότερες νέες βίλες και παραθεριστικά καταλύματα ακόμη και μέσα στη φύση, ενώ «απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό οι συστηματικοί έλεγχοι».

Στην Πάρο οι ρεπόρτερ του Spiegel παρατήρησαν «χαοτικές συνθήκες εξαιτίας των πολλών οικοδομικών εργασιών και των αποβλήτων» και σημειώνουν ότι οι κάτοικοι του νησιού παραπονούνται για πολύωρες διακοπές της υδροδότησης ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση του νερού. Και στην Πάρο, τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν διαμαρτυρίες εναντίον της ανεξέλεγκτης δόμησης.

Στη Σίφνο η δημοτική αρχή συνυπέγραψε μαζί με πολίτες του νησιού επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται ο περιορισμός των νέων οικοδομών και η απαγόρευση της ενοικίασης ομπρελών. Oπως είναι γνωστό (περισσότερα εδώ) ο Δήμος επισήμανε τον Απρίλιο προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς μια σειρά από καταστροφικές πρακτικές για ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί από το 1976 «τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...