Η πρώτη επικύρωση της επιστροφής της Ελλάδας στην οικονομική κανονικότητα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια ήλθε την Δευτέρα από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης Rating and Investment Information. O οίκος R&I αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα: «BBB-» με σταθερές προοπτικές, από «ΒΒ+» με σταθερή προοπτική προηγουμένως.
Η εξέλιξη αυτή, παρότι προέρχεται από έναν οίκο που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας και στρέφει το βλέμμα των αναλυτών και των επενδυτών στους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που αναμένεται να «μιλήσουν» ως τα Χριστούγεννα.
Ας δούμε το ημερολόγιο των ανακοινώσεων. Πριν τους Τρεις Μεγάλους (Big Three) οίκους (Moody’s, Fitch και S&P) αναμένονται σε πρώτη φάση τα παρακάτω ορόσημα:
-Την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Αυγούστου, η Scope Ratings, θα βαθμολογήσει το ελληνικό αξιόχρεο. Η εταιρεία φιλοδοξεί να καταστεί η ευρωπαϊκή απάντηση στους Big Three και έχει καταθέσει σχετική αίτηση στην ΕΚΤ. Διατηρεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα στο «BB+», μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.
-Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS Morningstar αναμένεται κι αυτή να αποφανθεί για την Ελλάδα. Ομοίως διατηρεί τη χώρα μας ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα: «BB (high)»
Η ώρα της αλήθειας θα έρθει στη συνέχεια με τους Τρεις Μεγάλους οίκους αξιολόγησης:
-Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Moody’s θα αξιολογήσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Διατηρεί αυτή τη στιγμή τη χώρα μας στη βαθμολογία «Ba3», τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
-Στις 20 Οκτωβρίου αναμένονται οι αποφάσεις της Standard & Poor’s (S&P) που διατηρεί προς ώρας την Ελλάδα στο «BB+», μόλις μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
-Ο κύκλος ολοκληρώνεται την 1η Δεκεμβρίου με την αξιολόγηση του οίκου Fitch, που όπως και η S&P, έχει τοποθετήσει την Ελλάδα μόλις ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα με αξιολόγηση «BB+».
Προς το παρόν, μετά και από την αναβάθμιση της R&I την Δευτέρα, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν –μάλλον σκοπίμως– χαμηλούς τόνους. Το γραφείο τύπου της οδού Νίκης υπογράμμισε την πολιτική σταθερότητα, την ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) το 2022 –πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης– και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.
Στάθηκε επίσης σε ουσιώδεις διαστάσεις της οικονομίας όπως το πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα και η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.
Νωρίτερα, με αφορμή την πετυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου στις 11 Ιουλίου, και αφού είχαν «μιλήσει» οι αγορές, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα της έκδοσης πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της οικονομίας».
Εν τω μεταξύ, μεγάλα διεθνή μέσα όπως το Reuters εκτιμούν ότι «οι επενδυτές έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα». Στις 19 Ιουλίου το Bloomberg δημοσίευσε ανάλυση υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξαφνικά ανθεί» (Greece is suddenly booming), με εκτενείς αναφορές στις οικονομικές εξελίξεις αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους επενδυτές αν τοποθετηθούν εγκαίρως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News