Αυτοψία στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονταν στοιβαγμένες οι βόμβες που εξερράγησαν την Πέμπτη πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι έλεγχοι αναμενόταν να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, τόσο στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου όσο και στις αποθήκες που φυλάσσονται τα ειδικά όπλα των F-16.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στόχος είναι να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που παρήγγειλε για το περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν άλλωστε πως τα συμπεράσματα της ΕΔΕ θα λειτουργήσουν ως «οδικός χάρτης» για την ανανέωση των σχεδίων πυρασφάλειας καθώς και των πρωτοκόλλων φύλαξης και αποθήκευσης των πυρομαχικών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
Κατά το ίδιο Μέσο, μάλιστα, με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των μέτρων ασφαλείας που ξεκίνησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων ανά την επικράτεια (βλ. ανακοίνωση ΥΠΕΘΑ παρακάτω), πρόκειται να αναθεωρηθούν ορισμένες από τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα όχι μόνο για την πυρασφάλεια αλλά συνολικά για τη φύλαξη των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
Πολλά από τα επίμαχα σχέδια φέρονται να έχουν καταρτιστεί πριν από τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες δεκαετίες με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και να απαιτείται η άμεση επικαιροποίηση τους.
Μία από τις λύσεις που έχει συζητηθεί είναι η υιοθέτηση ενός κλιμακωτού μοντέλου που θα προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, όταν πρόκειται για την αντιπυρική περίοδο, αλλά και γενικότερα όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μαζί με τα νέα σχέδια ασφαλείας ανοίγει και η συζήτηση για την κατάσταση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Επ’αυτού η «Κ» έγραψε χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι μυστικό ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα όχι μόνο τα μέσα αλλά και οι υποδομές να μην συντηρούνται επαρκώς και να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Με την ανάκαμψη της οικονομίας δόθηκε βάρος στην αγορά εξοπλισμών και την υποστήριξη των μέσων πρώτης γραμμής αφού η χώρα αντιμετώπισε δύο μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία, τα γεγονότα του Εβρου και την κρίση του Ορουτς Ρέις. Πλέον όμως, καθίσταται σαφές ότι μέρος των πόρων που κατευθύνονται στις Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αφορά και στη βελτίωση των υποδομών, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει άλματα στο πεδίο της ενίσχυσης των αποτρεπτικών της ικανοτήτων».
ΥΠΕΘΑ: Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις πυρασφάλειας σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ και η συνέχιση, από την Τρίτη, «των διευρυμένων Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Πυρασφαλείας σε Υπηρεσίες, Μονάδες και Συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων, όπου και εφόσον απαιτηθεί», μετά και από την «αποστρατεία» Χαρδαλιά, ο οποίος έλαβε το χρίσμα της ΝΔ για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το έργο θα εκτελεστεί από τις Γενικές Επιθεωρήσεις των Γενικών Επιτελείων, μέσω συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών κατά Κλάδο, οι οποίες θα υποβάλλουν συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον κάθε επιθεωρούμενο χώρο στο ΓΕΕΘΑ.
Επικεφαλής των ανωτέρω επί μέρους επιτροπών τίθενται ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ο Γενικός Επιθεωρητής Πολεμικού Ναυτικού και ο Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ και τα αποτελέσματα θα υποβληθούν ιεραρχικά στο ΓΕΕΘΑ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News