783
| CreativeProtagon

Oι καύσωνες αλλάζουν τις συνήθειες των τουριστών

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 23:30
|CreativeProtagon

Oι καύσωνες αλλάζουν τις συνήθειες των τουριστών

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 23:30

Για δεκαετίες, παραθεριστές από όλο τον πλανήτη ξεχύνονται σε θέρετρα και νησιά στη νότια Ευρώπη, για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα στον καλοκαιρινό ήλιο. Αλλά οι σκηνές των τουριστών που προσπαθούν να σωθούν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ή είναι εγκλωβισμένοι σε εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες στην Ισπανία, που ψήνεται στη ζέστη, μπορεί να φέρουν σε μερικούς τουρίστες δεύτερες σκέψεις.

Οι αλλεπάλληλοι καύσωνες έφεραν υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε μέρη της νότιας Ευρώπης τον Ιούλιο, ο οποίος αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ για τον πιο ζεστό μήνα στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το φαινόμενο έχει αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, που επιλέγουν τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού για τις διακοπές τους.

Η κλιματική αλλαγή έπαιξε έναν «απολύτως συντριπτικό» ρόλο στη ζέστη, κατέληξαν οι επιστήμονες – και η πρόβλεψη είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται. Μέσα στον φετινό Ιούλιο, η Μεσόγειος έπιασε το όριο επιφυλακής της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, που η συνθήκη του Παρισιού το 2015 είχε θέσει ως στόχο να αποφευχθεί ως το 2025.

Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τα περισσότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν σημάδια άμεσου πανικού από τους παραθεριστές. Μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι, η βρετανική ζήτηση για διακοπές στο εξωτερικό φαίνεται αμετάβλητη από τις υψηλές θερμοκρασίες, λέει στο BBC ο ταξιδιωτικός ειδικός Σάιμον Κάλντερ.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι εταιρείες διοργάνωσης διακοπών λένε ότι όλα είναι business as usual. Οσο για το μέλλον, οι παραθεριστές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν η ζέστη θα τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένα σημεία.

Η Μπέκι Μάλιγκαν από το Λέστερ, εκκενώθηκε μαζί με χιλιάδες βρετανούς τουρίστες από τη Ρόδο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας. Aυτό την έκανε να ξανασκεφτεί τα ταξίδια στο εξωτερικό για λίγο. «Πάντα πίστευα ότι όσο πιο ζεστά, τόσο το καλύτερο. Αγνοούσα εντελώς πόσο ζεστά θα μπορούσε να είναι. Δεν θα πήγαινα κάπου με τόση ζέστη ξανά», ισχυρίζεται.

Πολλοί τουρίστες σκέφτονται πια την πιθανότητα να πραγματοποιούν τις διακοπές τους τον Ιούνιο, που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές. Το πρόβλημα για τους περισσότερους είναι πως ο Ιούνιος, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, είναι μήνας όπου τα σχολεία δεν έχουν κλείσει ακόμα – γεγονός που καταστρέφει τα σχέδια όσων έχουν οικογένειες.

Ο Σάιμον Γουίτλι από το Τσέλτενχαμ της Αγγλίας, απομακρύνθηκε επίσης από ένα ξενοδοχείο της Ρόδου μαζί με την αρραβωνιαστικιά του και τον τρίχρονο γιο του. Ισχυρίζεται ότι οι πυρκαγιές και η ζέστη δεν θα τον εμποδίσουν να επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας. «Απλώς νιώθουμε ότι βρεθήκαμε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», λέει, αλλά προσθέτει ότι θα προτιμούσε να ταξιδέψει νωρίτερα μέσα στη χρονιά την επόμενη φορά.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να διακινδυνεύουν πάντα να κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι η ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Γεγονός που, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει να επηρεάζει τις επιλογές των τουριστών.

Σύμφωνα με τη λογική, οι περιοχές των οποίων ο τουρισμός θα πληγεί ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές είναι οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία – των οποίων ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά τους βιομηχανία. Αυτό το συμπέρασμα είναι κάτι περισσότερο από απλός φόβος, καθώς υποστηρίζεται από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στοιχεία και αριθμούς.

Η μελέτη της Κομισιόν βρήκε ένα σαφές μοτίβο αλλαγής μεταξύ Βορρά και Νότου στην τουριστική ζήτηση για την Ευρώπη, με τις βόρειες περιοχές να επωφελούνται από την κλιματική αλλαγή και τις νότιες περιοχές να αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση της τουριστικής ζήτησης. Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, έχουν ήδη αρχίσει να επιλέγουν λιγότερο θερμές περιοχές για τις διακοπές τους – μέσω εσωτερικού τουρισμού, όπως τη βόρεια Γαλλία, ή λιγότερο καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η βόρεια Ευρώπη.

Ο Μαυρίκιος, στον Ινδικό, για παράδειγμα, είναι πλέον ο ένατος δημοφιλέστερος καλοκαιρινός προορισμός για τους Γάλλους, παρόλο που η χώρα βρίσκεται μέσα στο χειμώνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπάρχουν λοιπόν αλλαγές συμπεριφοράς που γίνονται σιγά σιγά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός θα καταρρεύσει στις μεσογειακές χώρες.

Η σεζόν δεν θα περιορίζεται στον Ιούλιο και στον Αύγουστο. Θα εκτείνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Με άλλα λόγια, ο κόσμος θα ταξιδεύει στην Ανδαλουσία την άνοιξη, στα ελληνικά νησιά την άνοιξη, ή το φθινόπωρο, και λίγο λιγότερο το καλοκαίρι. Γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, και αποτελεί στόχο και του δικού μας υπουργείου Τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Το 2020, η ήπειρος παρήγαγε το 41% όλων των παγκόσμιων τουριστικών εσόδων και κατέγραψε το 51% όλων των διεθνών αφίξεων – που αντιστοιχεί σε 582 εκατομμύρια τουρίστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...