693
O Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Μαρινάκης: Να μην είναι υποψήφιος ο Πατούλης – οι υποψήφιοι του συνδυασμού του να πάνε στον Χαρδαλιά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2023, 13:51
O Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Μαρινάκης: Να μην είναι υποψήφιος ο Πατούλης – οι υποψήφιοι του συνδυασμού του να πάνε στον Χαρδαλιά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2023, 13:51

Το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, αλλά και η πολιτική… πυρκαγιά που άναψε με το πολυσυζητημένο ζεϊμπέκικο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης –και οδήγησε στην αλλαγή του κομματικού χρίσματος που δόθηκε στον υφ. Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά– απασχόλησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη τη Δευτέρα.

Μάλιστα, από τα λόγια του κ. Μαρινάκη φαίνεται ότι από την κυβέρνηση δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο ο κ. Πατούλης να είναι υποψήφιος –ως ανεξάρτητος ή «αντάρτης»– για επανεκλογή του στον θώκο της περιφέρειας Αττικής, προεξοφλώντας μάλιστα πως οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κ. Χαρδαλιά. Κατά τα άλλα βέβαια, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ είπε ότι η συμβολή του κ. Πατούλη «τόσο στο κόμμα όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν σημαντική».

«Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως βρίσκονται σε ύφεση τόσο λόγω των αδιάκοπων προσπαθειών του επιχειρησιακού μηχανισμού όσο και της μερικής εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών», τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τους οδηγίες και να αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να δημιουργήσει εστία φωτιάς.

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις φωτιές των τελευταίων ημερών επισημαίνοντας πως πάνω από 660 πυρκαγιές ξέσπασαν τις τελευταίες 15 μέρες, σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε πρόβλεψη ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, επιπέδου 5 για πέντε συνεχόμενες μέρες και σε τόσες περιοχές της χώρας επισημαίνοντας ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είχε να αντιμετωπίσει καθημερινά 60-80 ενάρξεις πυρκαγιών.

«Η κλιματική κρίση είναι πλέον για τα καλά στη ζωή μας και οφείλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε σε όλα τα επίπεδα, κατασταλτικά και προληπτικά για να μπορούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος», σχολίασε.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καράμπα, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι «ήδη από την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα. Οι όποιες ευθύνες διαπιστωθούν θα αποδοθούν στο ακέραιο. Όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης, γι’ αυτό άλλωστε διατάχθηκε ο έκτακτος επανέλεγχος και η επαναξιολόγηση των σχεδίων πυρασφάλειας».

Ακολούθως, και περνώντας στον τομέα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως «ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I ανακοίνωσε σήμερα την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου σε stable, δηλαδή: “με σταθερή προοπτική” (BBB-).

“Η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Το πρωτογενές ισοζύγιο έχει μετατραπεί σε πλεόνασμα και η αναλογία του δημόσιου χρέους έχει πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα”: αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπορεί ο συγκεκριμένος οίκος να μην ανήκει στους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η εν λόγω αναβάθμισή της χώρας μας αποτελεί σημαντικό γεγονός για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων για την Ιαπωνική αγορά, μια από τις πιο αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως και δεύτερον γιατί ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως “προάγγελος” για μελλοντικές αναβαθμίσεις της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, για να θυμίσει πως «έχουν περάσει ακριβώς έξι μήνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, όπου υπέγραψε κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ενώ συναντήθηκε με επενδυτές στο πλαίσιο στενότερης οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής και το τι θα συμβεί με την υποψηφιότητα του κ. Πατούλη, ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε να πει:

«Παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η προσφορά του Γιώργου Πατούλη τόσο στο κόμμα όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν σημαντική και είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση αυτή και είναι αυτονόητο ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού του θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα υπό τον Νίκο Χαρδαλιά».

Σε συμπληρωματικές ερωτήσεις για πιθανή διαγραφή του κ. Πατούλη ή όποιο άλλο ενδεχόμενο, δεν θέλησε να προσθέσει κάτι παραπάνω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...