1118
Χιλιάδες υποστηρικτές των πραξικοπηματιών συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία κρατώντας ρωσικές σημαίες | REUTERS/Souleymane Ag Anara

Νίγηρας: Αφρικανικές χώρες απειλούν με πόλεμο τους πραξικοπηματίες αν δεν παραδοθούν σε μία εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2023, 13:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/07/2023, 15:50
Χιλιάδες υποστηρικτές των πραξικοπηματιών συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία κρατώντας ρωσικές σημαίες
|REUTERS/Souleymane Ag Anara

Νίγηρας: Αφρικανικές χώρες απειλούν με πόλεμο τους πραξικοπηματίες αν δεν παραδοθούν σε μία εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2023, 13:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/07/2023, 15:50

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα έλαβαν προθεσμία από τους αφρικανούς γείτονές τους για να επαναφέρουν στην εξουσία τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, καθώς η νέα χούντα ορκίστηκε να «υπερασπιστεί την πατρίδα» σε περίπτωση επίθεσης.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες υποστηρικτές του πραξικοπήματος ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας Νιαμέι, κυματίζοντας ρωσικές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Πούτιν και εναντίον της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας, ενώ επιτέθηκαν στην γαλλική πρεσβεία.

Καθώς αυξήθηκε η προοπτική της περιφερειακής σύγκρουσης στην αποκαλούμενη ζώνη πραξικοπήματος στο Σαχέλ, οι ηγέτες των γειτονικών κρατών συναντήθηκαν σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στη Νιγηρία για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων και «τη χρήση βίας».

Οκτώ αρχηγοί κρατών-μελών και αντιπρόσωποι άλλων επτά χωρών από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) συγκεντρώθηκαν στην Αμπούτζα, για να καταγγείλουν το πραξικόπημα, το οποίο αποτελεί την έκτη στρατιωτική ανάληψη εξουσίας στην περιοχή από το 2020.

Η ομάδα έδωσε στους ηγέτες του πραξικοπήματος μία εβδομάδα για να απελευθερώσουν τον πρόεδρο αλλιώς απείλησε ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αντιστρέψει την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

«Τέτοια μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση βίας», ανέφερε το ανακοινωθέν τους, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Αμυνας θα συναντηθούν αμέσως για το σκοπό αυτό.

Οι εκπρόσωποι των κρατών της ECOWAS που συγκεντρώθηκαν στην Αμπούτζα – Twitter/ECOWAS

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μπόλα Αχμέντ Τινούμπου, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση «συμφορά» και υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

«Ο κίνδυνος για εμάς είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ, κρατείται όμηρος από το δικό του στρατό, την προεδρική φρουρά. Είναι προσβολή για τον καθένα από εμάς και πρέπει να αναλάβουμε ισχυρή δράση για να προστατεύσουμε τη ζωή του. Τώρα είναι η ώρα για δράση», τόνισε.

Τα σύνορα με τον Νίγηρα έχουν κλείσει, οι εμπορικές πτήσεις έχουν απαγορευτεί, οι οικονομικές συναλλαγές έχουν σταματήσει, τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και η βοήθεια από το εξωτερικό έχει σταματήσει. Στους πραξικοπηματίες απαγορεύθηκαν τα ταξίδια, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία στα κράτη-μέλη πάγωσαν, ανέφερε η Ecowas.

«Στόχος της συνάντησης είναι να εγκριθεί ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον του Νίγηρα μέσω μιας επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Νιαμέι σε συνεργασία με άλλες αφρικανικές χώρες που δεν είναι μέλη της Ecowas και ορισμένες δυτικές χώρες», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της χούντας, συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμέιν. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην Ecowas ή σε οποιονδήποτε άλλο τυχοδιώκτη τη σθεναρή μας αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Αμπντουραχμάνε Τσιάνι, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία, στη Νιαμέι, την Παρασκευή – REUTERS/Balima Boureima

Οπως σημειώνουν οι Times, οι διεθνείς παρατηρητές ανησυχούν ότι η στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα θα στραφεί προς τη Ρωσία και την Ομάδα Βάγκνερ, η οποία βρίσκεται ήδη στο γειτονικό Μάλι και έχει προσφερθεί ως εναλλακτική δύναμη ασφαλείας στις δικτατορίες της ζώνης του Σαχέλ (υποσαχάρια Αφρική), που συνταράσσεται από τις συγκρούσεις.

Στη ζώνη του Σαχέλ, από το 2020 έχουν ήδη γίνει πραξικοπήματα στο Μάλι, το Τσαντ και το Σουδάν και τώρα στον Νίγηρα.

Πούτιν και Πριγκόζιν «στο ακουστικό τους»

Αν η Ρωσία αποκτούσε δύναμη στη χώρα, οι μισθοφόροι του Γεβγκένι Πριγκόζιν θα εξαπλώνονταν σε όλη την περιοχή, από το Σουδάν έως τη Λιβύη και το Μάλι.

Αυτό θα ενίσχυε τις διπλωματικές σχέσεις και τις σχέσεις ασφαλείας με χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη ζώνη επιρροής του Πούτιν στην Αφρική, από τα ανατολικά έως τα δυτικά μέσω της Σαχάρας.

Ο Πριγκόζιν έχει ήδη δηλώσει ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Νίγηρα για να βοηθήσουν τη χώρα «να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες».

«Ο πληθυσμός υποφέρει. Και αυτή είναι η ικανότητα της Ομάδας Βάγκνερ. Χίλιοι μαχητές είναι σε θέση να επιβάλουν την τάξη και να καταστρέψουν τους τρομοκράτες, εμποδίζοντάς τους να βλάψουν τον ειρηνικό πληθυσμό των χωρών», είπε ο Πριγκόζιν το Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος κατηγόρησε για το πραξικόπημα την κληρονομιά της αποικιοκρατίας στη χώρα. «Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα μαγειρεύεται εδώ και χρόνια. Οι πρώην αποικιοκράτες προσπαθούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τους λαούς των αφρικανικών χωρών. Για να τους κρατήσουν υπό έλεγχο, οι πρώην αποικιοκράτες γεμίζουν αυτές τις χώρες με τρομοκράτες και διάφορους σχηματισμούς ληστών. Δημιουργώντας έτσι μια κολοσσιαία κρίση ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η ΕΕ διέκοψε τη συνεργασία ασφαλείας με τον Νίγηρα μια ημέρα μετά την ανάληψη της νέας ηγεσίας από τον στρατηγό Αμπντουραχμάνε Τσιάνι, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς.

Η Γαλλία, η οποία βασίζεται στον Νίγηρα ως βάση για την καταπολέμηση των τρομοκρατών, αφότου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το γειτονικό Μάλι, ανέστειλε επίσης την αναπτυξιακή υποστήριξη στην πρώην αποικία της.

Οι ΗΠΑ ακολούθησαν και δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Μπαζούμ, ο οποίος έχει χαθεί από την Πέμπτη.

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από το εξωτερικό, οι αρχηγοί των πραξικοπηματιών δεν πτοούνται και εξακολουθούν να προειδοποιούν κατά του ενδεχομένου στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Μπαζούμ εκλέχθηκε δημοκρατικά πριν από δύο χρόνια στην πρώτη ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας στον Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία το 1960. Οι στασιαστές ανέφεραν ότι ανέλαβαν δράση επειδή ο Μπαζούμ δεν ήταν σε θέση να καταστείλει τη βία των τζιχαντιστών.

Ο Νίγηρας θεωρείτο ο τελευταίος αξιόπιστος εταίρος της Δύσης στις προσπάθειες καταπολέμησης των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, όπου η Ρωσία εξασφάλισε αυξανόμενη επιρροή.

Η Γαλλία διαθέτει 1.500 στρατιώτες στη χώρα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση των εθνικών στρατευμάτων.

Γαλλία: Η μοναδική νόμιμη αρχή στον Νίγηρα είναι του Μπαζούμ

Η μοναδική αρχή την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει ως νόμιμη στον Νίγηρα είναι εκείνη του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, ανέφερε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση αν έχει λάβει εξουσιοδότηση από τον Νίγηρα να διενεργήσει πλήγματα για να απελευθερώσει τον αποπεμφθέντα ηγέτη.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σήμερα πως η ανατραπείσα κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη Γαλλία να διενεργήσει πλήγματα στο προεδρικό μέγαρο για να προσπαθήσει να απελευθερώσει τον Μπαζούμ.

«Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεών μας, που δεν μπορούν να στοχοποιούνται από βία, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε αν έχει λάβει εξουσιοδότηση να διενεργήσει πλήγματα στον Νίγηρα.

Γερμανία: Εξετάζονται όλες οι επιλογές για αποχώρηση από τον Νίγηρα και το Μάλι

Η Γερμανία είναι σε επαφή με τους ομολόγους της στον Νίγηρα καθώς αξιολογεί τις επιλογές τόσο για τα στρατεύματά της που βρίσκονται στη χώρα αυτή όσο και για τη στρατιωτική αποχώρησή της από το γειτονικό Μάλι, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

«Διεξάγουμε συνομιλίες και ετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια με διαφορετικές επιλογές. Μπορείτε να το υποθέσετε αυτό», είπε ο Πιστόριους στη διάρκεια επίσκεψης σε εγκαταστάσεις κυβερνοασφάλειας της Μπούντεσβερ.

Σχετικά με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα, ο υπουργός είπε πως εκείνοι που ευθύνονται για το πραξικόπημα έχουν υποσχεθεί ότι θα τηρήσουν τις διεθνείς συμφωνίες, πρόσθεσε όμως πως αυτό μένει να φανεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...