608
Η woke κουλτούρα σκοπεύει να αλλοιώσει το γνωστό παραμύθι, εξαφανίζοντας τους νάνους | Shutterstock/N Azlin Sha

Η Χιονάτη και οι Επτά… Κοντοί: διχάζει η απουσία νάνων στο ριμέικ της Disney

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2023, 10:10
Η woke κουλτούρα σκοπεύει να αλλοιώσει το γνωστό παραμύθι, εξαφανίζοντας τους νάνους
|Shutterstock/N Azlin Sha

Η Χιονάτη και οι Επτά… Κοντοί: διχάζει η απουσία νάνων στο ριμέικ της Disney

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2023, 10:10

Η woke κουλτούρα, που επιβάλλει νεωτερισμούς ευαισθητοποίησης στις τέχνες και στην καθημερινότητα των Αμερικανών, είναι είτε μια μορφή πολιτικής ορθότητας, είτε μια αυξανόμενη κοινωνική μάστιγα – αναλόγως ποιον ρωτάς. Η φανατικά αριστερόστροφη αμερικανική νεολαία την θεωρεί «διορθωτική» κίνηση απέναντι στην αδιαλλαξία της πολιτιστικής προσβολής. Οι πιο μετριοπαθείς Αμερικανοί –ανάμεσά τους και πολλοί γνωστοί κωμικοί– την απορρίπτουν ως ένδειξη υπερευαισθησίας ρεβιζιονιστικών αποχρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος του θεάματος στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις οξείες αντιδράσεις των οπαδών του woke. Τα κάστινγκ των σύγχρονων μιούζικαλ «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και «In The Heights» του Τζον Τσου, βρέθηκαν στο στόχαστρο του woke κοινού πρόσφατα, επειδή δεν προσέλαβαν αποκλειστικά λατινόφωνους χορευτές.

Πιο πρόσφατο θύμα της woke κουλτούρας φαίνεται ότι είναι η κινηματογραφική εταιρεία Disney, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» – το ριμέικ του κλασικού καρτούν της, με ηθοποιούς. Η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα, κατηγορεί τη εταιρία ότι βάζει τη Χιονάτη σε «κύκλο πλύσης woke» αφού αποδείχθηκε ότι τους νάνους στο ριμέικ της ταινίας ζωντανής δράσης, θα παίξουν μεσαίου ύψους ηθοποιοί.

Η ταινία, μέρη της οποίας θα γυριστούν στη Βρετανία, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του επόμενου έτους. «Μπορείτε να την αποκαλείτε και Snow Woke» (λογοπαίγνιο του ονόματος της Χιονάτης, Snow White), έγραψε η Bild αυτή την εβδομάδα, αφού αποκαλύφθηκε ότι έξι από τους επτά συντρόφους της Χιονάτης ήταν ψηλότεροι από την ηθοποιό που την υποδύεται και ότι οι νάνοι θα αναφέρονται ως «μαγικά πλάσματα».

«Το εργοστάσιο παραγωγής σαπουνάδας του Χόλιγουντ περιστρέφει το γερμανικό παραμύθι μέσα από έναν κύκλο woke πλυσίματος. Το κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ μετατρέπεται σε παραμύθι του ενός κόσμου», έγραψε σαρκαστικά η εφημερίδα.

Ο Μπέρναρντ Λάουερ, επικεφαλής του Συλλόγου Αδελφοί Γκριμ, λέει ότι η νέα έκδοση φαίνεται περισσότερο σύμφωνη με το zeitgeist, παρά με το αρχικό παραμύθι που δημοσίευσαν οι αδελφοί το 1812. «Αλλά τα παραμύθια παραμένουν φρέσκα μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να διαβάζονται όπως τα έγραψαν οι Γκριμ», λέει ο Λάουερ στους Times του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι δεν είχε συναντήσει άλλο παράδειγμα στο οποίο οι νάνοι να απεικονίζονται, ή να παρουσιάζονται ως άνδρες μεσαίου μεγέθους.

«Η Χιονάτη είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός που παραμένει άφθαρτος, και καμία αμερικανική αναπροσαρμογή δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό», συμπληρώνει. Ο Λάουερ, ο οποίος παλιότερα διηύθυνε το Μουσείο των Αδελφών Γκριμ στο Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας, λέει ότι οι νάνοι ήταν αναπόσπαστο μέρος της λαογραφίας, που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα.

«Είναι φιγούρες με ειδικές δυνάμεις ή χαρακτηριστικά. Υπάρχουν καλοί νάνοι και κακοί νάνοι και ξωτικά και τρολ. Είναι ένα πλούσιο υλικό για τους εμπορικούς κινηματογραφιστές. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα βγει τόσο υπέροχο όσο το πρωτότυπο», εξηγεί, αναφερόμενος στην αναγνωρισμένη έκδοση του 1937 – την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney.

Υποστηρίζει ότι οι καλύτερες και πιο πιστές κινηματογραφικές εκδοχές παραμυθιών που έχει δει, γυρίστηκαν από το κρατικό κινηματογραφικό στούντιο της Ανατολικής Γερμανίας, DEFA, και από τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ZDF και ARD. «Είναι γυρισμένες σε γερμανικά δάση και γερμανικά παλάτια και διέθεταν μεγάλους ηθοποιούς».

Η Disney ανακοίνωσε ότι άλλαξε το σενάριο, αφού ο ηθοποιός του «Game of Thrones», Πίτερ Ντίνκλατζ, ο οποίος έχει μια μορφή νανισμού που ονομάζεται αχονδροπλασία, κατήγγειλε την προγραμματισμένη προσαρμογή πέρυσι ως «οπισθοδρομική». Κατηγόρησε το στούντιο για διπλά μέτρα και σταθμά, καθώς διασφαλίζει τη φυλετική διαφορετικότητα στο καστ, με μια Λατίνα ηθοποιό να παίζει τη Χιονάτη, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί νάνους.

Ο Ντίνκλατζ πρόσθεσε ότι, αν είχε τεθεί μια «δροσερή, προοδευτική στροφή» στο παραμύθι, ο ίδιος θα το «υποστήριζε πλήρως». Η Disney απάντησε λέγοντας ότι είχε συμβουλευτεί μέλη της κοινότητας νανισμού και ότι θα αλλάξει την προσέγγισή της «για να αποφευχθεί η ενίσχυση των στερεοτύπων». Ωστόσο, άλλοι νάνοι ηθοποιοί, παραπονέθηκαν ότι οι αλλαγές τους έθεσαν εκτός δουλειάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...