600
Ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) επί τω έργω | INTIMEnews/φωτ αρχείου

Εκρηξη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Η επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 15:01
Ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) επί τω έργω
|INTIMEnews/φωτ αρχείου

Εκρηξη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Η επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 15:01

Πέρα από την αναζήτηση ευθυνών για το σκηνικό πολέμου στη Νέα Αγχίαλο από την ισχυρότατη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα, σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, των στρατοπέδων και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας, καθώς και τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, όπως έγινε γνωστό, μεταβαίνει κλιμάκιο πυροτεχνουργών, το οποίο με τη συνδρομή και στελεχών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) θα ερευνήσει την περιοχή γύρω από την κατεστραμμένη αποθήκη (σε ακτίνα τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων) για διασπορά τυχόν υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών (ενδεικτικό το βίντεο του μετέδωσε σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, με ένα από τα βλήματα καρφωμένο στο έδαφος μετά την τρομακτική έκρηξη της Πέμπτης).

 

Οπως προαναφέρθηκε, τις αμέσως επόμενες ημέρες, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα,

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.

Η αποθήκη που εξερράγη, βρισκόταν στην περιοχή Καράμπα, σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης. Κατά πληροφορίες ήταν υπέργεια και περιείχε συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας , μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ στις 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο  καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η τρομακτική  έκρηξη στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί η σημασία του στρατοπέδου και το τι περιείχε η αποθήκη με τα πυρομαχικά. Γεγονός, που όπως είπε, δεν πέρασε απαρατήρητο από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα υλικά που υπάρχουν εκεί (δείτε κάτω τα βίντεο).

«Βλέποντας την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώνει κανείς ότι τα πυρομαχικά που υπάρχουν είναι βόμβες άφεσης, βαρύτητας, πολύ μεγάλης ισχύος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη καταστροφή», ανέφερε ο καθηγητής.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις εκρήξεις στο στρατόπεδο και το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σε απόσταση 2 χλμ., εκτίμησε ότι η έκρηξη ήταν περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίβρες.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπήρχαν εκατοντάδες βόμβες και πυρομαχικά» πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος. για να περάσει στη συνέχεια σε μία σειρά από συστάσεις προς του κατοίκους της περιοχής:

«Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον δύο – τριών χιλιομέτρων μέχρι οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμα ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει».

Οσο για τον αντίκτυπο της εικόνας πολεμικού μετώπου στη Νέα Αγχίαλο, τέλος, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων υπογράμμισε πως δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά ότι η περιοχή αυτή έχει κάποιο πρόβλημα με τα πυρομαχικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...