569
Η Σινέντ Ο' Κόνορ με το χαρακτηριστικό ξυρισμένο κεφάλι το 1991 | Martyn Goodacre/Getty Images

Σοκ: Νεκρή στα 56 της χρόνια η Σινέντ Ο’ Κόνορ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 21:07
Η Σινέντ Ο' Κόνορ με το χαρακτηριστικό ξυρισμένο κεφάλι το 1991
|Martyn Goodacre/Getty Images

Σοκ: Νεκρή στα 56 της χρόνια η Σινέντ Ο’ Κόνορ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 21:07

Σοκ προκάλεσε στην παγκόσμια μουσική κοινότητα η είδηση ότι πέθανε την Τετάρτη η διάσημη ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο’ Κόνορ σε ηλικία 56 ετών.

Γεννημένη στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 στο Γκλέναγκερι του Δουβλίνου, έγινε ευρύτερα γνωστή τη δεκαετία του 1980 με το άλμπουμ της «The Lion and the Cobra».

Η Ο’ Κόνορ όμως έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο το 1990 ερμηνεύοντας το «Nothing Compares 2 U» του Prince.

Η ίδια είχε δηλώσει ότι μεγάλωσε με μια μητέρα η οποία κακοποιούσε σωματικά την ίδια αλλά και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της. Το τραγούδι της «Fire On Babylon» αναφέρεται στις επιπτώσεις της δικής της κακοποίησης αλλά και όλων των κακοποιημένων παιδιών.

Το 1979 η Σινέντ αποφάσισε να ζήσει με τον πατέρα της και τη νέα του σύζυγο, καθώς οι γονείς της είχαν χωρίσει από τα οκτώ της χρόνια. Στα χρόνια της εφηβείας, εξαιτίας των πολλών απουσιών από το σχολείο, με κοπάνες κατά τις οποίες έκαναν μικροκλοπές με την παρέα της, μεταφέρθηκε σε αναμορφωτήριο, ένα ίδρυμα της Καθολικής Εκκλησίας για κορίτσια με προβληματική συμπεριφορά.

Η Ο’ Κόνορ το 2020. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Είχε μιλήσει ανοιχτά για τα ζητήματα ψυχιατρικής φύσεως που αντιμετώπιζε ανέκαθεν στη ζωή της, ζητήματα όπως η διπολική διαταραχή αλλά και οι αυτοκτονικές τάσεις. Πάντα οι δηλώσεις της προκαλούσαν σάλο, όπως η εξήγηση που έδωσε όταν ξύρισε το κεφάλι της, σε μια εποχή που ήταν ταμπού το ξυρισμένο κεφάλι στις γυναίκες.

«Η αδελφή μου είχε τα πιο όμορφα, λαμπερά, κόκκινα μαλλιά. Θα τα ζήλευε ο οποιοσδήποτε. Ωστόσο, η μητέρα μου τα έβρισκε άσχημα, φρικτά και απωθητικά. Και άρχισε, όταν είχα μακριά μαλλιά, να μας συστήνει στον κόσμο ως την όμορφη και την άσχημη κόρη της. Γι’ αυτό έκοψα τα μαλλιά μου. Δεν ήθελα να είμαι όμορφη», απάντησε σε συνέντευξή της, όταν τη ρώτησαν γιατί ξύρισε το κεφάλι της, για να προσθέσει: «Αλλος ένας λόγος για τον οποίο ήταν επικίνδυνο να είμαι όμορφη, είναι επειδή με παρενοχλούσαν σεξουαλικά όπου και να πήγαινα. Δεν ήθελα να συμβαίνει αυτό, δεν ήθελα να ντύνομαι σαν κορίτσι, δεν ήθελα να είμαι όμορφη. Ακόμα και κάποια κορίτσια σε χτυπούν αν είσαι όμορφη».

Απέκτησε τρία παιδιά, ένα από τα οποία είχε χάσει πρόωρα, στα 17 του χρόνια, μόλις πέρυσι.

Οταν η Σινέντ Ο’ Κόνορ έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα 

Στις 3 Οκτωβρίου 1992, η ιρλανδή τραγουδίστρια έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ σε απευθείας μετάδοση στην αμερικανική τηλεόραση, στην εκπομπή Saturday Night Live, μία κίνηση για την οποία δεν είχε προειδοποιήσει τους παραγωγούς και σόκαρε όσους την παρακολουθούσαν.

Με αυτό τον τρόπο, η Ο’Κόνορ διαμαρτυρήθηκε για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, πολλά χρόνια πριν οι δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες και οι σοκαριστικές αποκαλύψεις γίνουν πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ.

Η καλλιτέχνης δέχθηκε τότε ανηλεές bullying μετά από αυτή την πράξη της και τόσο η καριέρα της όσο και η ζωή της «εκτροχιάστηκαν».

Στα απομνημονεύματά της, ωστόσο, είχε πει ότι δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα: «Αισθάνομαι ότι η επιτυχία-ρεκόρ που έκανα καθυστέρησε την καριέρα μου», είχε γράψει, «και το σχίσιμο της φωτογραφίας με έφερε πίσω στον σωστό δρόμο». Ωστόσο παραδέχτηκε ότι, αν και δεν μετανιώνει, η εμπειρία ήταν «πολύ τραυματική», καθώς όλοι άρχισαν να της συμπεριφέρονται σαν να ήταν «τρελή σκύλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...