564
Η νέα εμφάνιση της Μπαρτσελόνα έχει κάτι από... Ρεάλ | twitter

Γιατί η Μπαρτσελόνα θα ντυθεί… Ρεάλ Μαδρίτης;

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2023, 17:39
Η νέα εμφάνιση της Μπαρτσελόνα έχει κάτι από... Ρεάλ
|twitter

Γιατί η Μπαρτσελόνα θα ντυθεί… Ρεάλ Μαδρίτης;

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2023, 17:39

Η απόφαση είχε ληφθεί (και ανακοινωθεί) πριν από λίγους μήνες. Αλλο, όμως, να το ακούς, και άλλο να το βλέπεις. Και θα είναι στις 5:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, η πρώτη φορά εδώ και (σχεδόν) μισό αιώνα, που ο κόσμος θα δει τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα να φορούν λευκές φανέλες: στο φιλικό παιχνίδι με την Αρσεναλ, στο «SoFi Stadium» του Λος Αντζελες. Το ίδιο θα συμβεί και στο τελευταίο ματς προετοιμασίας που θα δώσουν οι Καταλανοί στις ΗΠΑ, την 1η Αυγούστου εναντίον της Μίλαν. Αλλά και στους επίσημους -εκτός έδρας- αγώνες τους, την προσεχή σεζόν.

Οι φίλαθλοι κάτω των 50 ετών έχουν δει την Μπαρτσελόνα με λευκές φανέλες μόνο σε παλιές φωτογραφίες. Τις φορούσε συχνά στις αρχές του περασμένου αιώνα, τότε που πολλές ομάδες τις επέλεγαν, για ευκολία και οικονομία. Τις φορούσε, σποραδικά, στα ‘40s, τα ‘50s και τα ‘60s. Με αυτές κατέκτησε το Latin Cup του 1952. Αλλά δεν τις έχει φορέσει εδώ και 44 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1979 στον προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων εναντίον της Ιπσουϊτς, στο «Πόρτμαν Ρόουντ».

Γιατί η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να τις επαναφέρει, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, ως δεύτερη εμφάνιση για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024; «Σε ανάμνηση κάποιων από τις πιο ένδοξες στιγμές του club», απαντά ο πρόεδρος, Τζουάν Λαπόρτα, παραπέμποντας στα χρόνια του Γιόχαν Κρόιφ (1973-1978). Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του θρυλικού ολλανδού παίκτη είναι αυτή που τον δείχνει να φοράει λευκή φανέλα, μπλε σορτσάκι και μπλε – κόκκινες κάλτσες στο 2-2 με την Αστον Βίλα, στο «Βίλα Παρκ». Σε αυτό το ματς του Κυπέλλου UEFA, το οποίο διεξήχθη την 1η Μαρτίου του 1978, ήταν αρχηγός και ένας από τους σκόρερ.

Με αυτή τη vintage εμφάνιση η Μπαρτσελόνα θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στον άνθρωπο που, πρώτα ως παίκτης και αργότερα ως προπονητής, έβαλε τις βάσεις για τη γιγάντωσή της. Και επέλεξε να τη χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, στο Λος Αντζελες, επειδή μετά την αποχώρησή του από τη Βαρκελώνη ο Κρόιφ έπαιξε για μια σεζόν (1979-1980) στους Λος Αντζελες Αζτεκς.

Δεν συμφωνούν όλοι οι οπαδοί με αυτήν την κίνηση, όπως μαρτυρούν και τα γεμάτα οργή σχόλιά τους στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου. Για τον λόγο ότι το λευκό είναι το χρώμα της μισητής αντιπάλου, Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2019 η διοίκηση Μπαρτομέου είχε απορρίψει σχετική πρόταση της Nike, της εταιρείας που κατασκευάζει τις εμφανίσεις της Μπαρτσελόνα. Είχε φοβηθεί πως θα υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις. Τώρα, όμως, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του συμβολισμού που υποκρύπτει αυτή η ενδυματολογική επιλογή: ότι η ομάδα βρίσκεται και πάλι σε φάση ανασυγκρότησης. Με αρχιτέκτονα τον Τσάβι αυτή τη φορά.

Τα αποκαλυπτήρια της πρώτης εμφάνισης για το 2023-2024 έγιναν στις 15 Ιουνίου. Είναι η κλασική, «μπλαουγκράνα», μπλε και κόκκινη, δηλαδή, εμπνευσμένη ως προς τις λεπτομέρειες από εκείνη που το 1971 φορούσε η ομάδα γυναικών του συλλόγου, η πρώτη που αγωνίστηκε στο «Καμπ Νου».

Για το καλοκαίρι του 2024 ετοιμάζεται μια άλλη ρετρό φανέλα -μισή μπλε και μισή κόκκινη-, με την οποία ο σύλλογος θα γιορτάσει τα 125 χρόνια από την ίδρυσή του. Αυτή, όμως, δεν θα φορεθεί στα επίσημα ματς. Δεν θα φέρει το σύγχρονο έμβλημα του συλλόγου, αλλά το αρχικό. Αυτό που χρησιμοποιήθηκε από το 1899 έως το 1906: το σύμβολο της Βαρκελώνης ανάμεσα σε δύο κλαδιά (δάφνης και φοίνικα), με ένα στέμμα στην κορυφή του και πιο πάνω μια νυχτερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...