824
Η μη προσέλευση στη Μόστρα πολλών αστεριών του Χόλιγουντ δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τη φετινή διοργάνωση | REUTERS/ CreativeProtagon

Χωρίς σταρ λόγω της απεργίας η φετινή Μόστρα της Βενετίας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 20:25
Η μη προσέλευση στη Μόστρα πολλών αστεριών του Χόλιγουντ δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τη φετινή διοργάνωση
|REUTERS/ CreativeProtagon

Χωρίς σταρ λόγω της απεργίας η φετινή Μόστρα της Βενετίας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 20:25

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας αποκάλυψε τις φετινές επιλογές του για τις προβολές ταινιών, που θα πραγματοποιηθούν στη Βενετία από τις 30 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, δείχνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αγνοεί τα ζητήματα που θα προκληθούν από τη μη προσέλευση σταρ του Χόλιγουντ λόγω της απεργίας SAG-AFTRA.

Παραδοσιακά, η Βενετία λειτουργεί εν μέρει ως πλατφόρμα για μεγάλες αμερικανικές πρεμιέρες ταινιών, που αναζητούν ισχυρή τοποθέτηση στη φθινοπωρινή σεζόν των βραβείων. Ηδη, όμως έχει ακυρωθεί η πρεμιέρα του «Challengers» (δράμα στον χώρο του τένις με πρωταγωνίστρια την Ζεντάγια), η οποία όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά θα άνοιγε το φεστιβάλ, αφού η ημερομηνία της κυκλοφορίας του καθυστέρησε αναγκαστικά, όπως αναφέρει ο Αντριου Πούλβερ στον Guardian.

Ωστόσο, η Βενετία μπόρεσε να ανακοινώσει πρεμιέρες σημαντικών αμερικανικών ταινιών, μεταξύ των οποίων το «Maestro», η βιογραφία του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν σε σκηνοθεσία του Μπράντλεϊ Κούπερ, ο οποίος πρωταγωνιστεί επίσης, το δράμα «Ferrari» του Μάικλ Μαν με πρωταγωνιστές τους Ανταμ Ντράιβερ και Πενέλοπε Κρουζ, και το θρίλερ «The Killer», σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ.

Και οι τρεις ταινίες θα διαγωνιστούν για τον διάσημο Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, αλλά αν δεν επιλυθεί η απεργία των ηθοποιών των ΗΠΑ, είναι πιθανό να μην είναι παρών κανένας από τους σταρ στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, στο κόκκινο χαλί και στις συνεντεύξεις Τύπου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα παραδέχτηκε ότι η Βενετία αιφνιδιάστηκε «λίγο» από την απεργία, αλλά ότι ο αντίκτυπος ήταν «πολύ μέτριος», λέγοντας ότι το «Challengers» ήταν η μόνη ταινία που «χάθηκε». Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι το «Dune: Part Two» θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ, όπως και το «Dune» το 2021· η νευρικότητα, όμως, για τις δεσμεύσεις των ηθοποιών για την προώθηση της ταινίας εξαιτίας της απεργίας σημαίνει ότι είναι πιθανό να καθυστερήσει.

Αλλες ενδιαφέρουσες ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα είναι η «Priscilla» βιογραφική ταινία της Σοφίας Κόπολα για την Πρίσιλα Πρίσλεϊ με πρωταγωνίστρια την Κέιλι Σπέινι, το «Poor Things», άλλη μια ταινία εποχής  του Γιώργου Λάνθιμου με τους Εμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Μαρκ Ραφάλο -κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του σκοτσέζου Αλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992 και στα ελληνικά ως «Χαμένα Κορμιά» από τις εκδόσεις Νεφέλη- και το «Origin», της Αβα ντι Βερνέ βασισμένο στο «Caste» της βραβευμένης με Πούλιτζερ Ιζαμπέλ Γουίλκερσον.

Στις μη αμερικανικές ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας περιλαμβάνονται το «The Green Border» της Ανιέσκα Χόλαντ (Τσεχία, Πολωνία, Βέλγιο), που ακολουθεί πρόσφυγες από τη Συρία, έναν δάσκαλο Αγγλικών από το Αφγανιστάν και έναν συνοριοφύλακα, οι οποίοι συναντιούνται στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας  κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης το 2021, το «Io Capitano» (Ιταλία, Βέλγιο) μεταναστευτικό δράμα του Ματέο Γκαρόνε, το δράμα «Finally Dawn» (Ιταλία) του Σαβέριο Κονστάνζο με πρωταγωνίστρια τη Λίλι Τζέιμς, και το «DogMan» (Γαλλία), η πρώτη ταινία του Λικ Μπεσόν από τότε που τα γαλλικά δικαστήρια απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον του για βιασμό.

Το φεστιβάλ συγκέντρωσε επίσης μια σειρά από γνωστά ονόματα για το μη διαγωνιστικό του πρόγραμμα: το «Hit Man» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ βασίζεται  στην αληθινή ιστορία ενός αστυνομικού από το Τέξας που έγινε μυστικός δολοφόνος επί πληρωμή· το «The Wonderful Story of Henry Sugar» του Γουές Αντερσον είναι μια προσαρμογή 39 λεπτών του διηγήματος του Ρόαλντ Νταλ, ενώ ο Γουίλιαμ Φρίντκιν  θα παρουσιάσει μια νέα μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Χέρμαν Γουκ «Η Ανταρσία του Κέιν» (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ηριδανός).

Η Βενετία βρήκε επίσης χώρο για τις νέες ταινίες των Ρομάν Πολάνσκι και Γούντι Αλεν, οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν και πάλι αντιδράσεις. Η μαύρη κωμωδία «The Palace» με τους Ολιβερ Μασούκι, Φανί Αρντάν, Τζον Κλιζ και Μικι Ρουρκ, διαδραματίζεται σε ένα ελβετικό ξενοδοχείο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είναι η δεύτερη ταινία του Πολάνσκι, που επιλέχθηκε για τη Βενετία μετά την αποβολή του από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ( Ampas) το 2018, για την καταδίκη του το 1977 για βιασμό και επακόλουθη φυγή από τη δικαιοσύνη. Το «Κατηγορώ», η προηγούμενη ταινία του Πολάνσκι, δεν κυκλοφόρησε καν στις ΗΠΑ ενώ προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες όταν ήταν υποψήφια για 12 βραβεία Σεζάρ στη Γαλλία.

Ο Γούντι Αλεν, ο οποίος έχει απαλλαγεί δύο φορές από κατηγορίες ότι κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη του Ντύλαν Φάροου –πράγμα το οποίο αρνείται κατηγορηματικά– και εργάζεται κυρίως στην Ευρώπη από τότε που τερμάτισε τη νομική του αγωγή με τον γίγαντα του streaming Amazon το 2019, θα παρουσιάσει το γαλλόφωνο θρίλερ «Coup de Chance» («Γυρίσματα της Τύχης»), που γυρίστηκε στο Παρίσι με πρωταγωνιστές τους Λου ντε Λαάζ, Βαλερί Λεμερσιέ, Μελβίλ Πουπό και Νιλς Σνάιντερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...