Λίγες μόλις ημέρες μετά τα βαριά πρόστιμα -συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ- που έπεσαν από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών,για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ότι σκοπός δεν είναι η τιμωρία ή να πληγούν οι εν λόγω επιχειρήσεις, αλλά να τηρήσουν τον νόμο και ταυτόχρονα να προστατευθεί ο καταναλωτής.
«Η επιβολή των προστίμων αποδεικνύει στους πολίτες και στην κοινωνία ότι η αγορά δεν είναι ανεξέλεγκτη, ότι η αγορά ελέγχεται. Οτι η δική μας κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς», παρατήρησε ο κ. Σκρέκας.
Σκοπός, πρόσθεσε, «δεν είναι να τιμωρήσουμε ή να κάνουμε κακό στις αλυσίδες. Σκοπός μας είναι να τηρήσουν το νόμο και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Και θέλω να σας πω ότι αυτό είχε αποτέλεσμα, γιατί αμέσως με το που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα εξαφανίστηκαν και οι εικονικές εκπτώσεις».
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, διαμηνύοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά, θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου».
Ειδικά όσον αφορά το περιθώριο κέρδους, επεσήμανε, ότι «σήμερα ψηφίζεται μία διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή όπου δίνει τη δυνατότητα της παράτασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε βάλει στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο και στις παραγωγικές επιχειρήσεις για συγκεκριμένα είδη βασικής ανάγκης που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό και οι έλεγχοι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
»Το δεύτερο -συνέχισε- είναι ότι έχουμε προχωρήσει ήδη σε ελέγχους σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ύπαρξης πλασματικών εικονικών εκπτώσεων. Εξ ου και επιβλήθηκαν τα τεράστια αυτά πρόστιμα. Και τρίτον σε ελέγχους που έχουν να κάνουν με την απάτη των καταναλωτών μέσα από την απομίμηση, δηλαδή από την πώληση προϊόντων που μιμούνται ελληνικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, η φέτα, το μέλι».
Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των €100.000 ευρώ σε εστιατόρια και ξενοδοχεία για διάφορες παραβάσεις.
Ειδική αναφορά τέλος, έκανε, στον κλάδο τροφίμων και τις ανατιμήσεις που συνεχίζονται στην αγορά: «Είναι αλήθεια ότι η ακρίβεια σήμερα ταλαιπωρεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο είχε περάσει ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, είχαν τεράστια αποτελεσματικότητα. Και αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών με το χαμηλότερο πληθωρισμό. Αυτό βεβαίως δεν λύνει το πρόβλημα στα νοικοκυριά».
Ο έλεγχος δεν σταματάει ούτε στην εφοδιαστική αλυσίδα, θέλησε να διαβεβαιώσει και επέμεινε στα περί εισαγόμενης πληθωριστική κρίσης, με ακριβότερα προϊόντα στα οποία εκ των πραγμάτων οι τιμές προσδιορίζονται και σε διεθνές επίπεδο.
Ομοίως, σημείωσε, έλεγχοι γίνονται και «σε ό,τι αφορά την προστασία των ελληνικών και των ελληνικών παραγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα», φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι πολλοί καταναλωτές ενώ πληρώνουν φέτα, τελικά αγοράζουν λευκό τυρί. Αντίστοιχα, επεσήμανε ότι στο μέλι θα πρέπει να αναγράφεται ο παραγωγός και η προέλευσή του καθώς και ότι στις επιχειρήσεις εστίασης το ελαιόλαδο θα πρέπει να προσφέρεται σε τυποποιημένες συσκευασίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News