220
Οι δύο «δανοί πατριώτες» που έκαψαν το Κοράνι στην Κοπεγχάγη | Ritzau Scanpix/Thomas Sjoerup/via REUTERS

Κοπεγχάγη: Δύο «δανοί πατριώτες» έκαψαν το Κοράνι μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 15:45
Οι δύο «δανοί πατριώτες» που έκαψαν το Κοράνι στην Κοπεγχάγη
|Ritzau Scanpix/Thomas Sjoerup/via REUTERS

Κοπεγχάγη: Δύο «δανοί πατριώτες» έκαψαν το Κοράνι μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 15:45

Αφορμή για νέα επεισόδια εναντίον σκανδιναβικών στόχων στις μουσουλμανικές χώρες έδωσαν δύο διαδηλωτές στην Κοπεγχάγη, οι οποίοι τη Δευτέρα, έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου, τμπροστά από την ιρακινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Δανίας, δημιουργώντας τον κίνδυνο για περαιτέρω επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο διαδηλωτές ήταν από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Δανοί Πατριώτες», η οποία πραγματοποίησε αντίστοιχη διαδήλωση και την προηγούμενη εβδομάδα, μεταδίδοντας απευθείας μέσω Facebook το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ.

Αμέσως μετά, διαδηλωτές βγήκαν στη Σανάα της Υεμένης με συνθήματα κατά της Δανίας.

Μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στην Υεμένη κατά της Δανίας μετά το κάψιμο του ιερού τους βιβλίου – REUTERS/Khaled Abdullah

Το Σάββατο, χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη για το κάψιμο και την καταστροφή Κορανίου κατά τη διάρκεια αντι-ισλαμικών διαδηλώσεων στη Σουηδία και τη Δανία.

Ο διοργανωτής της σημερινής διαδήλωσης στην Κοπεγχάγη ποδοπάτησε το Κοράνι και του έβαλε φωτιά σε ένα μικρό αλουμινένιο δισκάκι δίπλα στην ιρακινή σημαία που ήταν πεταμένη στο έδαφος.

Η αντίδραση της Βαγδάτης

Το Ιράκ καταδίκασε το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία του στη Δανία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο κάλεσε τις αρχές των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «επανεξετάσουν τάχιστα τη λεγόμενη ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση», πρόσθεσε το ΙΝΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...