413
Τι να σου κάνουν και τα τρέχοντα τοκοχρεολύσια όταν σκάει ο τζίτζικας και όλη η πλάση ησυχάζει... | Shutterstock

Τη δαιμονοποιημένη «σιέστα» εκθειάζουν τώρα οι Γερμανοί

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 20:45
Τι να σου κάνουν και τα τρέχοντα τοκοχρεολύσια όταν σκάει ο τζίτζικας και όλη η πλάση ησυχάζει...
|Shutterstock

Τη δαιμονοποιημένη «σιέστα» εκθειάζουν τώρα οι Γερμανοί

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 20:45

Πριν από μερικά χρόνια, στα ημέτερα «μνημονιακά», η Γερμανία, η επίσημη τουλάχιστον –η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και από κοντά ορισμένα φύλλα που της έκαναν αέρα–, λοιδορούσε τους Ελληνες, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς ως τεμπέληδες και ανεπρόκοπους, χαροκόπους της νύχτας και υπναράδες της ημέρας, και διαπίστωνε ότι οι κακές συνήθειές μας ευθύνονται για τα αποτρόπαια έως στάσιμα οικονομικά αποτελέσματα των χωρών μας, δηλαδή για τα χρέη μας.

Ειδικά ο ισπανικός μεσημβρινός ύπνος, ο λεγόμενος «σιέστα», είχε μπει στο γερμανικό στόχαστρο. (Για εμάς μάλλον πίστευαν ότι μεσημεριάτικα σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, προφανώς επειδή αγνοούν ότι κάποιοι εργαζόμαστε πρωί και μετά το σχόλασμα πίνουμε κανένα ουζάκι προ γεύματος, μεσημβρινής κατακλίσεως, απογευματινής εγέρσεως, δείπνου και νυχτερινής κατακλίσεως – ζωή λέγεται το άθλημα.)

Η γερμανική εξουσία ήταν βέβαιη ότι από τα πρώτα χασμουρητά κιόλας αρχίζει να γράφει το κοντέρ των τοκοχρεολυσίων και ότι το χρέος διογκούται αυτομάτως μόλις τα ροχαλητά σκεπάσουν τις φανφάρες του Βάγκνερ. Μόνο που, δόξα τω Θεώ, στο μεσογειακό μεσημέρι και ντάλα κατακαλόκαιρο δεν ακούγονται τύμπανα πολέμου, αλλά τζίτζικες. Δεν μας προσκαλεί από το υπερπέραν η Βαλχάλα εμάς τους μεσογειακούς, αλλά ο Μορφέας από το διπλανό δωμάτιο. Πειράζει;

Οχι, δεν πειράζει, λέει τώρα το γερμανικό πολιτικό προσωπικό, αν δώσουμε βάση σε όσα μετέδωσε από το Βερολίνο ο ανταποκριτής της Corriere della Sera. Σε τι οφείλεται, άραγε, ο αιφνίδιος εξανθρωπισμός των επισήμων Γερμανών; Μα, «στην κλιματική αλλαγή που έφερε τρομερό καύσωνα» και ζέστανε και τις παγωμένες καρδιές εντός και πέριξ της καγκελαρίας.

«Με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στις βόρειες περιοχές, η Γερμανία ανακάλυψε τις αρετές του μεσημεριανού διαλείμματος. ‘‘Μια σιέστα τις ζεστές ώρες της ημέρας είναι σίγουρα καλή πρόταση’’ δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ» έγραψε ο Ιταλός.

Από κοντά και το επιστημονικό προσωπικό της Γερμανίας: «‘‘Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να ακολουθούμε τις εργασιακές συνήθειες των χωρών του Νότου, την καλή δουλειά το πρωί και τη σιέστα τις πιο ζεστές ώρες’’ δήλωσε στον ιστότοπο RND και ο Γιοχάνες Νίσεν, πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Ιατρών του Δημοσίου. Ενώ η Ανια Πίελ, της Ομοσπονδίας των Γερμανικών Συνδικάτων, υποστηρίζει ότι οι εργοδότες πρέπει να αναστέλλουν όλες τις δραστηριότητες όταν το θερμόμετρο ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου».

Κατόπιν αυτών, ο ανταποκριτής κατέληξε: «Πιθανολογείται ότι, πλέον, την ευεργετική επίδραση της σιέστας την έχει αντιληφθεί και η ίδια η κυρία Μέρκελ». Μπορεί. Είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί βγάζουν τα παπούτσια τους, τα πέδιλά τους και τις σαγιονάρες τους όταν πέφτουν στο κρεβάτι. Δεν πιθανολογείται όμως με τρελό ενθουσιασμό ότι βγάζουν και τις χοντρές άσπρες κάλτσες τους – οι Κυκλαδίτες ξέρουν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...