455
Κατά τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς (δεξιά), αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν (αριστερά) έκανε συμφωνία με τον Πριγκόζιν, έναν άνθρωπο που κάποτε κανόνιζε το φαγητό του | CreativeProtagon

«Η εκδίκηση του Πούτιν στον Πριγκόζιν θα σερβιριστεί κρύα»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 20:32
Κατά τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς (δεξιά), αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν (αριστερά) έκανε συμφωνία με τον Πριγκόζιν, έναν άνθρωπο που κάποτε κανόνιζε το φαγητό του
|CreativeProtagon

«Η εκδίκηση του Πούτιν στον Πριγκόζιν θα σερβιριστεί κρύα»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 20:32

Η μίνι επανάσταση του Γεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί να τελείωσε και ο ίδιος να είναι πλέον στη Λευκορωσία, όμως ο Πούτιν δεν τον έχει ξεχάσει, και απλώς κερδίζει χρόνο για να σκεφτεί πώς θα τον εκδικηθεί. Αυτό πιστεύει ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία.

Ο Μπερνς μίλησε στο Security Forum του Ασπεν, στο Κολοράντο, και είπε ότι η ανταρσία του Πριγκόζιν και της Ομάδας Βάγκνερ αποκάλυψε τις μεγάλες αδυναμίες στο σύστημα εξουσίας του Πούτιν. Και αυτό ο δεύτερος αποκλείεται να το ξεχάσει και να το αφήσει να περάσει, εξήγησε, σύμφωνα με το BBC.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος χορός» είπε ο διευθυντής της CIA. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο Πριγκόζιν «μετακινείται», είναι γνωστό ότι πρόσφατα ήταν στη Λευκορωσία, αλλά και στη Ρωσία. Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε ένα βίντεο στο οποίο ο επικεφαλής της Βάγκνερ φαίνεται να βρίσκεται στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Ο Μπερνς εκτιμά ότι η ομάδα Βάγκνερ είναι ακόμη πολύ χρήσιμη για τη Ρωσία, καθώς δραστηριοποιείται στην Αφρική, στη Λιβύη και στη Συρία. Το πιθανότερο, είπε, είναι ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να διαχωρίσει την ομάδα από τον Πριγκόζιν.

«Ο Πούτιν είναι άνθρωπος που πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι καλό να σερβίρεται κρύα» είπε ο Μπερνς. «Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτε χωρίς “πληρωμή”, συνεπώς θα εκπλαγώ αν ο Πριγκόζιν τη γλιτώσει». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να συμφωνεί. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι ο Πριγκόζιν κινδυνεύει να δηλητηριαστεί: «Στη θέση του θα πρόσεχα πολύ τι τρώω» είχε δηλώσει. Την ίδια εκτίμηση επανέλαβε και ο Μπερνς, με λίγο διαφορετικά λόγια: «Αν ήμουν ο Πριγκόζιν δεν θα απέλυα τον δοκιμαστή του φαγητού μου».

Ο Μπερνς επιβεβαίωσε ότι η CIA γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία. Οπως και ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος σύμφωνα με τον Μπερνς «αυτή τη στιγμή δεν έχει ελευθερία κινήσεων».

Κατά τον Μπερνς, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν έκανε συμφωνία με έναν άνθρωπο που κάποτε κανόνιζε το φαγητό του. Ο Πριγκόζιν είναι γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν», καθώς πριν αναλάβει τη Βάγκνερ προσέφερε υπηρεσίες catering στον ίδιον τον Πούτιν και στα ρωσικά στρατεύματα. Ο Πούτιν έχει πλασάρει τον εαυτό του ως εγγυητή της τάξης στη Ρωσία και μετά την ανταρσία πολλοί στη Ρωσία αναρωτιούνται γιατί «πήρε στον αυτοκράτορα 36 ώρες να ντυθεί» είπε ο Μπερνς και προσέθεσε: «Εκτός αν τελικά ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Μπερνς εκτίμησε ότι η ουκρανική αντεπίθεση «δεν θα είναι εύκολη», αλλά δήλωσε αισιόδοξος. Κατέληξε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει μια προβοκάτσια στη Μαύρη Θάλασσα, χτυπώντας κάποιο πλοίο και μετά προσπαθώντας να μεταθέσει την ευθύνη στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...