Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των αποδήμων δεν στερείται λογικής βάσης. Προτείνει να εκλέγονται τέσσερις βουλευτές Επικρατείας που θα εκπροσωπούν γεωγραφικές περιφέρειες στις οποίες ζουν απόδημοι. Δηλαδή Αμερική, Ωκεανία και Απω Ανατολή, Ευρώπη και υπόλοιπος κόσμος. Κάπως έτσι ψηφίζουν και οι Γάλλοι της διασποράς.
Η αντίληψη της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων ξεκινάει από άλλη αφετηρία: οι απόδημοι καλούνται να συμμετάσχουν στα κοινά της πατρίδας και ουδόλως μας ενδιαφέρει η εκπροσώπηση της Ωκεανίας στην ελληνική Βουλή. Εννοείται ότι ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για τη λειτουργική αντιπροσώπευση των Ελλήνων του Κέιπ Τάουν. Απλώς, η δική του πρόταση μετριάζει το εκλογικό κόστος που θα υποστεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η λογική του ΚΚΕ, που λέει ότι έτσι αποκτά δικαίωμα ψήφου και ο πρέσβης των ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Τσούνης μπορεί να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο και να ψηφίσει, καθώς ζει εδώ.
Τέλος πάντων, είναι λογικό να μην επιθυμείς τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης όταν δεν έχεις να περιμένεις κάτι καλό. Αλλωστε, τα αποτελέσματα στην κάλπη των αποδήμων ήταν αποκαρδιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου αποκαρδιωτικά και ως προς τη συμμετοχή. Για δύο λόγους: πρώτον η χαρτούρα και δεύτερον οι αποστάσεις που έπρεπε να διανύσει κάποιος, ειδικά εκτός Ευρώπης, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Το πρόβλημα της απόστασης δεν θα μετριαστεί ούτε με την ελεύθερη πρόσβαση στην κάλπη. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα ψηφίσουν κυρίως όσοι βρίσκονται κοντά σε προξενικά κέντρα. Στην Αφρική και στην Ασία τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εκτίμησης του αριθμού των εν δυνάμει ψηφοφόρων. Μία πρώτη αφηρημένη προσέγγιση κάνει λόγο για 800.000 ψηφοφόρους. Πόσοι από αυτούς θα πάνε στην κάλπη; Αγνωστο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εγείρουν θέμα για τη διασύνδεση των ψηφοφόρων της Διασποράς με την πατρίδα. Μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει καν τη γλώσσα να εκφράσει άποψη για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα; Ναι. Από τη στιγμή που, ως Ελληνας, έχει δικαίωμα ψήφου, η πολιτεία οφείλει να τον διευκολύνει στην άσκησή του. Αλλωστε, ο ίδιος άνθρωπος, που δεν μιλάει ελληνικά, μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει. Επίσης, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ουσιαστικά αποσκοπεί στον περιορισμό αυτού του δικαιώματος – ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να περιοριστεί στα του τόπου διαμονής του.
Και εδώ είναι να απορείς για τον ΣΥΡΙΖΑ που, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρείται και κόμμα εξουσίας. Σε τι, αλήθεια, αποσκοπεί αυτή η αυτοκαταστροφική στάση, όταν μάλιστα δεν μπορεί να αντιστρέψει τη συνθήκη; Το νομοσχέδιο θα περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειοψηφήσει. Για ποιο λόγο επιλέγει να εκτεθεί ενώπιον του εκλογικού σώματος; Τι οφέλη θα αποκομίσει; Θα υπάρξουν, δηλαδή, ψηφοφόροι που θα επιλέξουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επειδή αντιτίθεται στη ψήφο των αποδήμων υπό το καθεστώς που προκρίνουν τα άλλα κόμματα; Ακατανόητα πράγματα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News