296
Πολωνός στρατιώτης στα σύνορα της χώρας με την Λευκορωσία | Omar Marques/Getty Images

Πολωνία: Μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων στα ανατολικά λόγω Βάγκνερ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 10:53
Πολωνός στρατιώτης στα σύνορα της χώρας με την Λευκορωσία
|Omar Marques/Getty Images

Πολωνία: Μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων στα ανατολικά λόγω Βάγκνερ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 10:53

Την μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων στο ανατολικό τμήμα της χώρας αποφάσισε η επιτροπή ασφαλείας της Πολωνίας.

Την είδηση μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας της. Ο λόγος αυτής της στρατιωτικής κίνησης είναι φυσικά η παρουσία της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ στη Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο την Τετάρτη στο οποίο καλωσορίζει τους μισθοφόρους του στην Λευκορωσία, λέγοντάς τους ότι δεν θα συμμετάσχουν άλλο στον πόλεμο στην Ουκρανία προς το παρόν, αλλά δίνοντάς τους επίσης εντολές να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για την Αφρική ενώ εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι της Βάγκνερ άρχισαν να εκπαιδεύουν τις ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας σε στρατιωτικό πεδίο που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, που είναι χώρα μέλος του NATO.

«Η εκπαίδευση ή τα κοινά γυμνάσια του λευκορωσικού στρατού με την ομάδα Βάγκνερ συνιστούν αναμφισβήτητα πρόκληση», δήλωσε στο PAP ο Ζμπίγκνιου Χόφμαν.

«Η Επιτροπή (Ασφαλείας) ανέλυσε πιθανές απειλές, όπως η μετατόπιση μονάδων της Βάγκνερ. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάριους Μπλάστσακ, αποφάσισε να μετακινήσει τους στρατιωτικούς μας σχηματισμούς από τα δυτικά στα ανατολικά της Πολωνίας», πρόσθεσε.

Άνθρωποι που ζουν κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία δήλωσαν την Πέμπτη ότι μπορούσαν να ακούσουν πυροβολισμούς και ελικόπτερα μετά την άφιξη της μισθοφορικής οργάνωσης για να εκπαιδεύσει τις ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας, κάτι που ενέτεινε τους φόβους τους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να φτάσει σε αυτούς.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Βαρσοβία άρχισε να μετακινεί πάνω από 1.000 στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Επίσης στις αρχές Ιουλίου η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 500 αστυνομικούς για να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...