Σύμφωνα με τη Washington Post, είναι εύκολο να φανταστούμε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα αποτελέσουν την τρίτη συνεχόμενη αμφίρροπή εκλογική μάχη, όπου ένας έμπειρος Δημοκρατικός υποψήφιος θα αντιμετωπίσει ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ. Και πάλι, κατά τη συμβατική ανάλυση, ο Δημοκρατικός υποψήφιος αναμένεται να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο (όπως οι Χίλαρι Κλίντον και Τζο Μπάιντεν διαδοχικά το 16′ και το 20′), αλλά οι Πολιτείες που κρίνουν παραδοσιακά το αποτέλεσμα στο επίπεδο των εκλεκτόρων (οι λεγόμενες swing states) θα μπορούσαν να χαρίσουν την προεδρία στον Τραμπ. Οπως συνέβη το 2016. Αλλωστε έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Σωστά; Μάλλον όχι, υποστηρίζει η εφημερίδα: «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, και η αλλαγή οφείλεται στο εξής: Οι υποψήφιοι μπορεί να μην αλλάζουν, αλλά έχουν αλλάξει οι ψηφοφόροι». Κάθε χρόνο, περίπου τέσσερα εκατ. Αμερικανοί συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των εκλογών του 2016 και του 2024 έχουν προστεθεί 32 εκατ. νέοι ψηφοφόροι.
Επίσης, κάθε χρόνο, 2,5 εκατ. ηλικιωμένοι Αμερικανοί πεθαίνουν. Eπομένως, στα ίδια οκτώ χρόνια από το 2016 ως την κάλπη του 2024, οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι αναμένεται ότι θα έχουν μειωθεί κατά 20 εκατ. Αντιστρόφως, ο αριθμός των ψηφοφόρων της «Γενιάς Z» (γεννημένοι από το 1997 και μετά) θα αυξάνεται και αναμένεται ότι θα αντιστοιχεί το 2024 στο 20% περίπου του συνολικού εκλογικού σώματος των περίπου 258 εκατ. Αμερικανών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Το άρθρο συνυπογράφουν δύο γνώστες των εκλογικών διαδικασιών στην Αμερική: η Σελίντα Λέικ και ο Μακ Χέλερ. Η Λέικ, υπεύθυνη στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε μία από τους δύο κύριους δημοσκόπους για την προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Χέλερ είναι ο παραγωγός του εξαιρετικού κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ «Rigged: The Voter Suppression Playbook», που ασχολήθηκε με τις τακτικές χειραγώγησης της ψήφου στις αμερικανικές εκλογές (περισσότερες πληροφορίες εδώ στα αγγλικά).
Η Gen Z, όπως παραδέχονται όλο και περισσότεροι στη Δύση και το είδαμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα, έχει επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Συγκρίνοντας τις εκλογές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ με αυτές που διεξήχθησαν πριν από την εποχή Tραμπ, παρατηρείται ότι οι νέοι ψηφοφόροι έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με τις έρευνες, είναι κατά 25% υψηλότερη.
Ακολούθως, έχει καταγραφεί αύξηση 7% στην εγγραφή ατόμων ηλικίας κάτω των 30 ετών για να ψηφίσουν στις εκλογές, από τότε που η γενιά Z προστέθηκε στο εκλογικό σώμα.
Στις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) των ΗΠΑ το 2022, όπου οι «εκλεκτοί» του Τραμπ δεν τα πήγαν καθόλου καλά, καταγράφηκε αύξηση 20% σε ό,τι αφορά το μερίδιο των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 30 ετών στη συνολική σύνθεση του εκλογικού σώματος. Η αύξηση αυτή αποτυπώθηκε παίρνοντας ως βάση σύγκρισης το 2016, όταν ο Τραμπ και η «Γενιά Ζ» μπήκαν στο «παιχνίδι» των εκλογών στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το να «μαυρίσουν» τον Τραμπ δεν μοιάζει να είναι ο μοναδικός –ίσως ούτε και ο αποφασιστικός– παράγοντας για τους νέους αμερικανούς ψηφοφόρους ενόψει του 2024. Οταν οι δημοσκόποι ρωτούν γιατί δεν εστιάζουν τόσο σε πρόσωπα, οι ψηφοφόροι της Gen Z λένε ότι αυτό που τους κινητοποιεί δεν είναι ένα κόμμα ή ένας προεδρικός υποψήφιος. Αντίθετα, είναι το πάθος που έχουν για ένα ή περισσότερα ζητήματα.
Εν τέλει, εκφράζουν μια προσέγγιση που είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πολιτική και τις ίδιες τις πολιτικές από την πιο κομματική ταύτιση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις καθόριζε και καθορίζει ακόμη την εκλογική συμπεριφορά των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων.
Αυτή η προσέγγιση οδήγησε τους νέους τα τελευταία χρόνια στο να ψηφίζουν συχνότερα υπέρ των Δημοκρατικών και των προοδευτικών πολιτικών από ό,τι οι προηγούμενες γενιές όταν βρίσκονταν σε παρόμοιες ηλικίες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η κινητοποίηση των νέων στο δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις τον περασμένο Αύγουστο στο Κάνσας ή η επικράτηση Δημοκρατικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές στο Μίσιγκαν το 2022.
Θα αλλάξει αυτό όσο μεγαλώνει οι Gen Z; Θα γίνουν πιο συντηρητικοί; Οι δύο συντάκτες του άρθρου της WP μάλλον διαφωνούν με αυτό. Παρατηρούν, δηλαδή, ότι ενώ οι αμερικανοί ψηφοφόροι ιστορικά έτειναν με το πέρασμα του χρόνου να γίνονται πιο συντηρητικοί, κανένας εκλογικός αναλυτής δεν περιμένει αυτή τη στιγμή ότι τα πράγματα θα αλλάξουν δραστικά όσο μεγαλώνει η Gen Z.
Οπως υπογραμμίζει η Washington Post, «oι ψηφοφόροι της Gen Z βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αποτελέσουν την πιο μορφωμένη γενιά στην αμερικανική Ιστορία, ενώ η πλειονότητα των αποφοίτων κολεγίων είναι πλέον γυναίκες. Επειδή η συμμετοχή στην ψηφοφορία συσχετίζεται με το επίπεδο της εκπαίδευσης, να περιμένετε από τις γυναίκες να μιλήσουν με δυνατότερη φωνή στις εκλογές του 2024».
Μεταξύ άλλων, «οι ψηφοφόροι της Gen Z συμπεριλαμβάνουν τον ρατσισμό μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών τους και είναι η λιγότερο θρησκευόμενη γενιά στην αμερικανική Ιστορία». Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται περίεργη –και σχολιάζεται ευρέως στις ΗΠΑ– η εμφάνιση δύο αντίθετων μεταξύ τους τάσεων στο εσωτερικό των δύο ιστορικών κομμάτων: Υπερσυντηρητικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κουβεντιάζουν την ιδέα για αύξηση του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στα 25 έτη, ενώ αντίθετα, μεταξύ ορισμένων Δημοκρατικών γίνεται λόγος για μείωσή του στα 16.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News