867
O σερ Ρίτσαρντ Μουρ: Κάποιος από τους προκατόχους του στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ενέπνευσε τον Ιαν Φλέμινγκ για τη σειρά «Τζέιμς Μποντ»«τ | Creative Protagon

Ο βρετανός αρχικατάσκοπος προς Ρώσους: «Ελάτε να δουλέψετε για μας»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 19:46
O σερ Ρίτσαρντ Μουρ: Κάποιος από τους προκατόχους του στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ενέπνευσε τον Ιαν Φλέμινγκ για τη σειρά «Τζέιμς Μποντ»«τ
|Creative Protagon

Ο βρετανός αρχικατάσκοπος προς Ρώσους: «Ελάτε να δουλέψετε για μας»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 19:46

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να ήταν, καθώς τους προέτρεψε να αυτομολήσουν και να αρχίσουν να κατασκοπεύουν την ίδια τους πατρίδα για λογαριασμό της Βρετανίας – ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ, ο επικεφαλής της περιβόητης MI6, τους πολίτες της Ρωσίας. «Γνωρίζετε τη σωστή διεύθυνση – ελάτε να μας μιλήσετε», είπε ο βρετανός αρχικατάσκοπος, «συνεργαστείτε μαζί μας», πρόσθεσε.

Αναφέροντας πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να επαναφέρει τη σταθερότητα στη Ρωσία μόνο εάν ζητούσε από τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από την Ουκρανία, υποστήριξε πως πολλοί Ρώσοι (που έχουν σοκαριστεί και τρομοκρατηθεί από την ισοπέδωση πόλεων της Ουκρανίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις) θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό της αιματοχυσίας, κατασκοπεύοντας υπέρ της Βρετανίας.

«Τους προσκαλώ να κάνουν ό,τι άλλοι έχουν ήδη κάνει τους τελευταίους 18 μήνες και να ενωθούν μαζί μας. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή», επισήμανε. «Θα διαχειριστούμε τις προσφορές τους με τη διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό για τον οποίο φημίζεται η υπηρεσία μου. Τα μυστικά τους θα είναι πάντα ασφαλή μαζί μας και μαζί θα εργαστούμε για να τερματιστεί η αιματοχυσία», συμπλήρωσε ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ, υπενθυμίζοντας μία από τις θεμελιώδεις αρχές της MI6: «η πίστη μας στους πράκτορές μας είναι ισόβια και η ευγνωμοσύνη μας αιώνια», είπε.

Μάλιστα ανέφερε σχετικά πως μία από τις πρώτες αποστολές του ως επικεφαλής της SIS ήταν να επαναπατρίσει τις στάχτες μιας γυναίκας που είχε εισχωρήσει στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών στη Λισαβόνα το 1944 και πέθανε σε ηλικία άνω των 100 ετών. Μαζί με άλλους αξιωματικούς των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν συγκεντρωθεί προς τιμήν της γυναίκας, για να σκορπίσουν τις στάχτες της στη Μάγχη, μπροστά στο σημείο όπου οι Σύμμαχοι είχαν αποπλεύσει από το Πόρτσμουθ για να απελευθερώσουν την Ευρώπη.

«Με τον ίδιο τρόπο, ο σημερινός καταστροφικός πόλεμος θα τελειώσει πραγματικά μόνο όταν μια κυρίαρχη Ουκρανία αρχίσει να ζει ελεύθερα», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Πράγα. Επικαλούμενος την Ανοιξη της Πράγας και τη βίαιη καταστολή της από δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας τον Αύγουστο του 1968, προέτρεψε τους Ρώσους που εναντιώνονται τόσο στον πόλεμο όσο και στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνουν ό,τι έκαναν τότε πολλοί τρομοκρατημένοι πολίτες της ΕΣΣΔ: να αυτομολήσουν στη Βρετανία (ή οπουδήποτε αλλού στη Δύση) και να προσφέρουν πληροφορίες χρήσιμες για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε ανάλυσή της η Φιόνα Χάμιλτον των λονδρέζικων Times αναφέρεται ενδεικτικά στην περίπτωση ενός νεαρού πράκτορα της KGB ονόματι Ολεγκ Γκοντιέρφσκι. «Αισθανόταν ήδη αποξενωμένος από το κομμουνιστικό σύστημα, αλλά η βάναυση καταστολή (της Ανοιξης της Πράγας) τον έκανε να το μισήσει. Εστειλε ένα μήνυμα στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι ήταν έτοιμος να βοηθήσει. Συνέχισε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στην MI6 για περισσότερο από μια δεκαετία, και κατέστη ο πιο σημαντικός πράκτορας της Βρετανίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου», συνοψίζει η βρετανίδα δημοσιογράφος.

Οπότε δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας επέλεξε την Πράγα για να απευθύνει κάλεσμα στους Ρώσους να αυτομολήσουν. «Με τον ίδιο τρόπο που η βία του 1968 ώθησε τον Γκορντιέφσκι και άλλους Ρώσους να αλλαξοπιστήσουν, ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ ευελπιστεί ότι οι Ρώσοι τρομοκρατημένοι από τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία θα κάνουν το ίδιο».

Οι βρετανικές αλλά και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως, λόγω του πολέμου που μαίνεται, υφίσταται μια μοναδική ευκαιρία, που δίνεται μια φορά σε κάθε γενιά, να βρουν πολύτιμες πηγές εντός της Ρωσίας. Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η MI6 και άλλες υπηρεσίες κατάφεραν, φυσικά, να πείσουν Ρώσους να αλλάξουν στρατόπεδο. Στην παρούσα φάση, όμως, το κίνητρο –να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές στην Ουκρανία και να γίνει μια προσπάθεια για επιστροφή κάποιας σταθερότητας στην περιοχή– είναι πιο ισχυρό από κάθε άλλη φορά.

Υφίσταται, ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα, όσον αφορά την ασφάλεια εκείνων παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, ενός διπλού πράκτορα, στο Σόλσμπερι της Αγγλίας το 2018, υπενθύμισε σε όλους με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο «ότι δεν υπάρχουν όρια στις ενέργειες της Μόσχας εναντίον εκείνων που αντιλαμβάνεται ως προδότες», σημειώνει η δημοσιογράφος των Times. Για αυτό ο επικεφαλής της MI6 έκανε λόγο για «ισόβια πίστη» και «αιώνια ευγνωμοσύνη». Οι επιτυχίες της MI6 σπάνια γνωστοποιούνται, όπως ανέφερε, αλλά «φροντίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται και συνεργάζονται μαζί μας».

Πάντως, αντιδρώντας, στην πρόσκληση του σερ Ρίτσαρντ Μουρ προς τους Ρώσους να αυτομολήσουν, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, έκανε ακριβώς αυτό, επικαλέστηκε τον Σεργκέι Σκριπάλ, σημειώνοντας πως όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να σκέφτονται επίσης πως θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μοίρα. «Οσο για τις “ανοικτές πόρτες και τη διατήρηση μυστικών”, ίσως να γινόσουν πιστευτός εάν μας έδειχνες τους Σκριπάλ. Συνήθως όσοι σε πιστεύουν και σε εμπιστεύονται καταλήγουν να καταστραφούν από εσένα αρχικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων η γνωστή μας Μαρία Ζαχάροβα.

Στην εκτενή ομιλία του (κατά την οποία δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα όντα ως κατασκόπους) ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ είπε επίσης ότι η απόπειρα πραξικοπήματος του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ, «αποκάλυψε την ανυποχώρητη αποσύνθεση του ασταθούς αυταρχικού καθεστώτος του οποίου ηγείται ο Πούτιν».

Υποστήριξε επίσης πως ρώσος πρόεδρος «διοικεί λανθασμένα» τη Ρωσία, προτρέποντας, ωστόσο, τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να τερματίσει τον πόλεμο, ούτως ώστε να επανέλθει μια σχετική σταθερότητα, τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και διεθνώς. «Κανείς δεν θέλει ένα ασταθές πυρηνικό κράτος. Κανείς δεν θέλει μια ασταθή Ρωσία», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...