314
H εταιρεία McDonald's λέει ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες των υπαλλήλων της στη Βρετανία και θα απολύσει τους δράστες των απαράδεκτων συμβάντων | Jeff J Mitchell/Getty Images

McDonald’s: Μπέργκερ με έξτρα παρενόχληση και ξινή σάλτσα εκφοβισμού

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 20:25
H εταιρεία McDonald's λέει ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες των υπαλλήλων της στη Βρετανία και θα απολύσει τους δράστες των απαράδεκτων συμβάντων
|Jeff J Mitchell/Getty Images

McDonald’s: Μπέργκερ με έξτρα παρενόχληση και ξινή σάλτσα εκφοβισμού

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 20:25

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ρατσιστικού χαρακτήρα προσβολές, εκφοβισμοί, τοξικό εργασιακό περιβάλλον – αυτά καταγγέλλουν περίπου 100 παλαιοί και εν ενεργεία εργαζόμενοι στα φαστφουντάδικα της εταιρείας McDonald’s, στη Βρετανία. To θέμα ανέδειξε πεντάμηνη έρευνα του BBC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s UK & Ireland είπε στη Repubblica ότι πρόκειται για καταστάσεις για τις οποίες η εταιρεία «ζητάει συγγνώμη» και ότι οι καταγγελίες θα εξεταστούν. «Αν επιβεβαιωθεί η ανάρμοστη συμπεριφορά, οι δράστες θα τιμωρηθούν με τις μέγιστες κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, των απολύσεων μη αποκλειομένων».

Το BBC αναφέρθηκε σε 31 σεξουαλικές επιθέσεις, 78 σεξουαλικές παρενοχλήσεις, 18 περιστατικά ρατσισμού και έξι περιπτώσεις «ομοφοβίας». Η εταιρεία απασχολεί στη Βρετανία περισσότερα από 170.000 άτομα σε αλυσίδα 1.450 φαστφουντάδικων. Οι συμβάσεις εργασίας αφορούν ως επί το πλείστον προσωρινή απασχόληση, ενώ το ¼ των εργαζομένων είναι έφηβοι και νέοι ηλικίας 16-25 ετών.

Στις καταγγελίες περιλαμβάνονται διάφορα «πικάντικα» συμβάντα, πάντα με άσκηση εξουσιαστικής βίας από πλευράς διευθυντών και προϊστάμενων και πάντα με θύματα πιτσιρίκες υπαλλήλους, ακόμη και κορίτσια 16 ετών. Δεν λείπουν καν οι αντισημιτικές προσβολές, όπως κατέθεσε ένας νεαρός υπάλληλος από το Εσεξ.

Πακιστανοί δήλωσαν ότι αντιμετωπίστηκαν σαν «τρομοκράτες», ενώ ένας Ιρλανδός κατήγγειλε ότι σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτών (άνδρες) και των εκπαιδευομένων (κορίτσια) ήταν «ο κανόνας».

Μερικές κοπέλες κατέθεσαν ότι, όταν δούλευαν στα ταμεία, οι προϊστάμενοί τους τις διέταζαν να φορούν «εφαρμοστά πουκάμισα για να προκαλούν τους πελάτες». Μια 16χρονη κατήγγειλε επαναλαμβανόμενες θωπείες του στήθους της από πλευράς προϊσταμένου, κ.λπ. Σημειωτέον ότι πολλά κορίτσια κατέθεσαν ότι είχαν ενημερώσει την αστυνομία για όλα όσα είχαν υποστεί στον χώρο της εργασίας. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγγελθεί και στις ΗΠΑ για την ίδια εταιρεία.

Από πλευράς της, η αλυσίδα φαστ-φουντ επιμένει ότι όλοι οι υπάλληλοί της «αξίζουν τέλειο εργασιακό περιβάλλον, με σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς», ενώ τονίζει ότι «δεν επιτρέπει την παρενόχληση, τον εκφοβισμό ή τις διακρίσεις οιουδήποτε είδους». Υπόσχεται «μηδενική ανοχή» σε τέτοια φαινόμενα και «ειδική εκπαίδευση των προϊσταμένων των υποκαταστημάτων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...