496
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση ώστε να κανονίσει την απελευθέρωση του αφροαμερικανού φαντάρου | REUTERS/Evelyn Hockstein

Υψηλού ρίσκου για τον Μπάιντεν το περιστατικό στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 18:02
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση ώστε να κανονίσει την απελευθέρωση του αφροαμερικανού φαντάρου
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Υψηλού ρίσκου για τον Μπάιντεν το περιστατικό στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 18:02

Επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν η Βόρεια Κορέα δεν αποτελούσε προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όμως το σκηνικό αλλάζει. Η δεδομένη ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε με τις αλλεπάλληλες πυραυλικές επιδείξεις του Κιμ Γιόνγκ-ουν, ενώ το περιστατικό με τον αφροαμερικανό φαντάρο παροξύνει την κατάσταση. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι πλέον αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τις βορειοκορεατικές προκλήσεις, αν και επιθυμεί να αποφύγει την κρίση. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι εκτίμηση του BBC.

Το απρόσμενο συμβάν με τον φαντάρο έγινε την ίδια ημέρα που το αμερικανικό υποβρύχιο «Kentucky», εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές, ελλιμενίστηκε στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. «Πρόκειται για επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ, η οποία εξόργισε τη Βόρεια Κορέα», όμως ακολούθησε «τις περισσότερες από 100 δοκιμές βορειοκορεατικών πυραύλων». Μάλιστα, το BBC εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα η ενδοχώρα των ΗΠΑ να μην είναι πια απρόσβλητη από την εμβέλεια αυτών των νέων πυραύλων του Κιμ. Και προσέθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει και άλλες δοκιμές.

Για το ίδιο το αιφνίδιο ζήτημα του φαντάρου, το BBC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κερδισμένος από την όλη ιστορία βγαίνει ο Κιμ, αφού «απέκτησε ένα νέο διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις ΗΠΑ». Το θέμα είναι ότι η υπόθεση είναι προς το παρόν ομιχλώδης. «Αν ο στρατιώτης κρατείται αιχμάλωτος, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση ώστε να κανονίσει την απελευθέρωσή του. Και σίγουρα ο Κιμ θα εργαλειοποιήσει το θέμα προπαγανδιστικά».

Κατόπιν, το BBC θύμισε ότι ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον Κιμ στα σύνορα των δύο κρατών της χερσονήσου το 2019 και ότι προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο κρατών «με πρωτοφανείς χειρονομίες» προς τον δικτάτορα. Θύμισε, φυσικά, και την περιβόητη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο του 2018, αλλά και τη δεύτερη, του Βιετνάμ. Τι κέρδος αποκόμισαν οι ΗΠΑ από όλα αυτά; «Ελάχιστη μείωση της [αντιαμερικανικής] ρητορικής της Πιονγκγιάνγκ».

Τραμπ και Κιμ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη της Κορέας στις 30 Ιουνίου 2019 (API/Gamma-Rapho via Getty Images)

Μόλις εξελέγη πρόεδρος, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να συνεχίσει τις διπλωματικές δεσμεύσεις του Τραμπ απέναντι στον Κιμ, ενώ προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, ώστε να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στις περιφερειακές και ευρύτερες φιλοδοξίες της Κίνας. Σήμερα, όμως, οι ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τις συγκρούσεις που σιγοβράζουν στη Μέση Ανατολή και για άλλα ζητήματα γεωπολιτικής. «Η παγωμένη στον χρόνο σύγκρουση στη χερσόνησο της Κορέας μοιάζει δυσεπίλυτη».

Ωστόσο, «τώρα ο Κιμ έχει ένα νέο μέσο για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να τον προσέξουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του περί σεβασμού, αφού ένας Αμερικανός κρατείται στη Βόρεια Κορέα, συνεπώς ο διεθνής σάλος στα media είναι βέβαιος». Υπάρχει υψηλό ρίσκο για τον Μπάιντεν: «Αν δεν κανονίσει την ταχεία επίλυση του προβλήματος και δεν ανταποκριθεί στην εκκολαπτόμενη κρίση, τότε οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα πουν ότι η εξουσία του στη διεθνή σκηνή είναι περιορισμένη. Τυχόν σθεναρή αντίδραση του Μπάιντεν ενδέχεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης, σε μια εποχή που οι στρατιωτικοί πόροι των ΗΠΑ έχουν εξαντληθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...