808
Ο Χένρι Κίσινγκερ σε παλιότερη ομιλία του στο Νταβός | REUTERS/Jason Lee/Pool

Επίσκεψη-έκπληξη του 100χρονου Κίσινγκερ στο Πεκίνο – συναντήθηκε με κινέζους αξιωματούχους

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 12:45
Ο Χένρι Κίσινγκερ σε παλιότερη ομιλία του στο Νταβός
|REUTERS/Jason Lee/Pool

Επίσκεψη-έκπληξη του 100χρονου Κίσινγκερ στο Πεκίνο – συναντήθηκε με κινέζους αξιωματούχους

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 12:45

Παρά τα 100 του χρόνια, ο Χένρι Κίσινγκερ παραμένει μάχιμος στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας και εξακολουθεί να ταξιδεύει και να συναντάται με ξένους αξιωματούχους.

Ειδικά στην Κίνα, ο Κίσινγκερ γίνεται πάντα δεκτός με σεβασμό λόγω του ρόλου που είχε παίξει στη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων τη δεκαετία του 70.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον κινέζο υπουργό Αμυνας και τον πρώτο στην ιεραρχία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

Ο Λι Σανγκφού, υπουργός Αμυνας, είπε στον Κίσινγκερ ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν «ορθή κρίση» στην ενασχόλησή τους με την Κίνα.

Η Κίνα έχει δεσμευθεί για την οικοδόμηση σταθερών, προβλέψιμων και εποικοδομητικών σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν μαζί της για να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο στρατούς τους, δήλωσε ο Λι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Οι παρατηρήσεις του Λι ακολουθούν τις πρόσφατες επισκέψεις στην Κίνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, που είχαν σκοπό να λειάνουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Αυτές τις ημέρες, ο Τζον Κέρι βρίσκεται στο Πεκίνο για την επανεκκίνηση των συνολιών για το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν καθώς ο διάλογος για θέματα άμυνας σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει παγωμένος και η στρατιωτική ανάπτυξη στην ανατολική Ασία εντείνεται.

Ο Λι είπε πως «κάποιοι στην πλευρά των ΗΠΑ απέτυχαν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση με την κινεζική πλευρά, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών να βρίσκονται γύρω από ένα χαμηλό σημείο αφότου εγκαθιδρύθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

«Είμασταν πάντοτε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σταθερών, προβλέψιμων και εποικοδομητικών σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με την Κίνα προκειμένου να εφαρμόσουν τη γενική συναίνεση των αρχηγών κρατών των δύο χωρών και να προωθήσουν από κοινού την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της σχέσης ανάμεσα στους δύο στρατούς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κίσινγκερ είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να εξαλείψουν τις παρανοήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν την αντιπαράθεση. Η Ιστορία και η πράξη αποδεικνύουν συνεχώς πως ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα έχουν το περιθώριο να αντιμετωπίσουν τον άλλον ως αντίπαλο».

Ο Κίσινγκερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. Διαδραμάτισε διπλωματικό ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο τη δεκαετία του 1970.

Γουάνγκ Γι: Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα

Ο πρώτος στην ιεραρχία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «αδύνατο να περικυκλώσει ή να περιορίσει κανείς» την Κίνα στη συνάντηση που είχε με τον Κίσινγκερ.

«Η ανάπτυξη της Κίνας έχει ισχυρή ενδογενή δυναμική και αναπόφευκτη ιστορική λογική. Είναι αδύνατο να προσπαθήσει κανείς να μεταμορφώσει την Κίνα και είναι ακόμη πιο αδύνατο να την περικυκλώσει και να την περιορίσει», δήλωσε ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας.

Χαιρετίζοντας «την φιλία που έχει εδραιωθεί (από την Κίνα) με τους παλιούς φίλους», ο Γουάνγκ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την εξωτερική πολιτική, ευχαρίστησε τον Κίσινγκερ για την «ιστορική συμβολή του στο ξεπάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ».

«Η πολιτική της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ έχει συνέχεια και ακολουθεί τις θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δηλαδή τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία», υπογράμμισε ο Γουάνγκ.

«Αυτές οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές είναι θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες και είναι ο σωστός τρόπος να συνεννοηθούν η Κίνα και οι ΗΠΑ, δύο μεγάλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος εξομάλυνε τις διπλωματικές σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα, ο Γουάγνκ είπε: «Η αμερικανική πολιτική προς την Κίνα χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, «ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι στον σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες συνυπάρχουν και ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να εξαλείψουν τις παρανοήσεις, να συνυπάρχουν ειρηνικά και να αποφεύγουν την αντιπαράθεση».

«Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι δύο πλευρές να επιδείξουν σύνεση, να αναπτύξουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράξουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και να διαφυλάξουν την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο», σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο.

Πριν 52 χρόνια, ο Κίσινγκερ, τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971 για να προετοιμάσει την εξομάλυνση των σχέσεων και να ανοίξει τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη του Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Το άνοιγμα της Ουάσινγκτον στην Κίνα, που βρισκόταν τότε σε απομόνωση, είχε δώσει το έναυσμα για την οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής χώρας, η οποία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Οταν έφυγε από την πολιτική, ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης Κίσινγκερ, παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Κίνα και έχει προειδοποιήσει εναντίον μίας πιο σκληρής αμερικανικής πολιτικής προς το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...