199
Ιρανικό πολεμικό πλοίο πλησιάζει το τάνκερ «M/T Richmond Voyager» (δεν φαίνεται στην εικόνα), στις 5 Ιουλίου, στα Στενά του Ομάν. Καρέ από βίντεο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού | U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet/Handout via REUTERS

«Μπαρούτι» μυρίζει ο Περσικός Κόλπος: Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά και πλοίο μετά τις ιρανικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2023, 10:12
Ιρανικό πολεμικό πλοίο πλησιάζει το τάνκερ «M/T Richmond Voyager» (δεν φαίνεται στην εικόνα), στις 5 Ιουλίου, στα Στενά του Ομάν. Καρέ από βίντεο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού
| U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet/Handout via REUTERS

«Μπαρούτι» μυρίζει ο Περσικός Κόλπος: Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά και πλοίο μετά τις ιρανικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2023, 10:12

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επιπρόσθετα μαχητικά F-35 και F-16 καθώς και ένα ακόμη πολεμικό πλοίο στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να επιτηρήσουν τις κυριότερες υδάτινες οδούς στην περιοχή μετά την κατάσχεση και την παρενόχληση εμπορικών πλοίων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Τον Μάιο ο Λευκός οίκος είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα έκανε μια σειρά ενεργειών στην περιοχή αυτή, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θα περιελάμβαναν.

«Το Πεντάγωνο αυξάνει την παρουσία και τις δυνατότητες μας στην περιοχή (του Στενού του Ορμούζ) και των γύρω υδάτων» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Σαμπρίνα Σινγκ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Δεν είναι προς το παρόν σαφές που ακριβώς θα σταθμεύουν τα μαχητικά και για πόσο διάστημα θα παραμείνουν στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρενέβη για να εμποδίσει το Ιράν να κατασχέσει δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν.

Από το 2019 έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο, ανάμεσά τους και ελληνικού ενδιαφέροντος, σε περιόδους όπου υπάρχει ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού και πετρελαϊκών προϊόντων περνά από το στενό του Ορμούζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...