282
| Shutterstock

Παράβαση του FIR Αθηνών από ζεύγος τουρκικών F-16

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 22:09
|Shutterstock

Παράβαση του FIR Αθηνών από ζεύγος τουρκικών F-16

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 22:09

Ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε την Παρασκευή στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σε περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, προσέθεσε το Γενικό Επιτελείο στην ενημέρωσή του.

Οπως υπενθύμισε το ΑΠΕ ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του, τελευταία φορά που τουρκικά F-16 είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης ήταν στις 3 Φεβρουαρίου. Τότε είχαν εισέλθει δύο ζεύγη τουρκικών F-16 μαζί με ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. Είχαν καταγραφεί τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που είχαν εξελιχθεί σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά στις περιοχές του βορειοανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Αρμόδιες πηγές που επικαλέστηκε η «Καθημερινή» διευκρίνισαν ότι το νέο περιστατικό δεν πρέπει να συγχέεται με μαζικές παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις που συνέβαιναν κατά την περίοδο της έντασης στα ελληνοτουρκικά, όπως η αναφερόμενη παραπάνω, καθώς τα τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών για να λάβουν μέρος σε νατοϊκή άσκηση.

Ο λόγος για την άσκηση «NEPTUNE STRIKE», μέρος της οποίας έλαβε χώρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα από τα σενάρια προέβλεπε πως στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης τα ελληνικά με τα τουρκικά αεροσκάφη θα εμπλέκονταν ως «αντίπαλοι» σε επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ενώ συμμετείχαν και ναυτικές μονάδες από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Παρακευή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ηγέτες που επανεξελέγησαν πρόσφατα, μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς τη θετική κατεύθυνση» σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...