847
| CreativeProtagon / Shutterstock

Η σωστή διατροφή για τις ημέρες του καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2023, 16:29
|CreativeProtagon / Shutterstock

Η σωστή διατροφή για τις ημέρες του καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2023, 16:29

Ενα τιμωρητικό κύμα καύσωνα «ψήνει» φέτος μεγάλες περιοχές του πλανήτη (και τη χώρα μας), εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες. Οι ειδικοί λένε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε σωστά ενυδατωμένοι και να έχουμε αρκετή ενέργεια, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις  της υπερβολικής ζέστης στο σώμα μας.

Ιδού, λοιπόν, μερικά πράγματα που οφείλουμε να αποφεύγουμε και άλλα που χρειάζεται να κάνουμε, όπως τα καταγράφει η Αλισον Τσιου στη Washington Post.

Τα «όχι»

Μην τρώτε μεγάλα και βαριά γεύματα. Η πέψη δημιουργεί θερμότητα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πλούσιων τροφών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να δυσκολεύει τη διάσπασή τους στο σώμα, λέει στην Washington Post η Λι Α. Φρέιμ, διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας & Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον: «Οταν δυσκολεύεστε να χωνέψετε την τροφή, το σώμα σας στην πραγματικότητα δημιουργεί περισσότερη θερμότητα».

Ενα βαρύ γεύμα, όταν έχει πολλή ζέστη, μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε πιο νωθροί και κουρασμένοι, επειδή το σώμα προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, δηλώνει η Σεσίλια Σόρενσεν, διευθύντρια της Παγκόσμιας Κοινοπραξίας για το Κλίμα και την Αγωγή Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αντίθετα, οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε πιο ελαφριά γεύματα και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας έμφαση σε ενυδατικές τροφές που είναι πιο εύπεπτες, όπως το αγγούρι και το καρπούζι: «Αυτό κάνει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερη ενέργεια» λέει η Σόρενσεν.

Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης. Τα ποτά με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, όπως τα ενεργειακά ποτά, αφυδατώνουν επειδή σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο: «Εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν. Για παράδειγμα, δεν είναι τόσο μεγάλη σε ένα φλιτζάνι καφέ» λέει η Φρέιμ.

Τα παγωμένα φαγητά δεν δροσίζουν. Τα παγωτά, οι γρανίτες και τα παγωμένα ποτά μόνο προσωρινή ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν μια ζεστή μέρα.

«Δεν γίνεται να είσαι έξω στον καυτό ήλιο και την υγρασία και να είσαι εντάξει τρώγοντας απλώς κρύα φαγητά» λέει στην Washington Post ο Νέιτ Γουντ, σεφ και γιατρός που διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Η κατανάλωση πολλών κρύων φαγητών ή ποτών σε μία ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία μας, λέει η Φρέιμ. Το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί προσπαθώντας να θερμανθεί ξανά, κάτι που θα μπορούσε να αποστραγγίσει την ενέργειά μας και να μας κάνει να νιώθουμε πιο ζεστοί μακροπρόθεσμα, λέει. Επιπλέον, τα περισσότερα παγωτά περιέχουν γαλακτοκομικά, τα οποία πολλοί δυσκολεύονται να χωνέψουν.

«Είναι καλύτερο να βάλετε μια κρύα κομπρέσα στον αυχένα, αντί να προσπαθήσετε να δροσιστείτε από μέσα προς τα έξω» προσθέτει.

Τα «ναι»

Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Το φαγητό μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή ενυδάτωσης. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνήθως δεν περιέχουν πολύ νερό και είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν, πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικά συστατικά.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως μούρα, καρπούζι, αγγούρια, ντομάτες, σέλινο και πιπεριές. Το μαρούλι είναι γνωστό ότι περιέχει πολύ νερό, ο Γουντ, όμως, προσθέτει ότι και τα πιο σκούρα σαλατικά, όπως το κέιλ και το σπανάκι, ενυδατώνουν εξίσου.

Εξάλλου, αυτά τα τρόφιμα έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν, έτσι μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της θερμότητας που παράγεται μέσα στο σπίτι.

Ενυδατωθείτε σωστά. Ιδανικά είναι το νερό και τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και χωρίς καφεΐνη, λένε οι ειδικοί. Εκτός από την περίπτωση των αθλητών και γενικότερα όσων ασκούνται, πιθανότατα δεν χρειάζεστε κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες, που συχνά έχει πρόσθετη ζάχαρη.

Αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε να πίνετε πολύ νερό. Οι μεγάλες ποσότητες νερού θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία συμβαίνει όταν το νάτριο στο σώμα αραιώνεται και τα επίπεδα πέφτουν ασυνήθιστα χαμηλά.

Εκτός από το αίσθημα δίψας, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν είστε σωστά ενυδατωμένοι είναι να αξιολογήσετε το χρώμα των ούρων σας, επισήμανε η Φρέιμ. «Αν είναι πολύ ανοιχτό κίτρινο, όπως ο χυμός του λεμονιού, είστε καλά ενυδατωμένοι. Αν είναι έστω και λίγο πιο σκούρο, είστε αφυδατωμένοι» τονίζει.

Επιπλέον…

Προσέξτε την ισορροπία. Αποφύγετε να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, τονίζουν οι ειδικοί.

Πέρα από την ενυδάτωση, το σώμα χρειάζεται, επίσης, θερμίδες. Συμπληρώστε τα ενυδατικά τρόφιμα με άλλα, που περιέχουν ακόρεστα ή υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες, προτείνει ο Γουντ.

Λάβετε, επίσης, υπόψη ότι αν αρχίσετε ξαφνικά να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ό,τι πριν, το σώμα σας θα μπορούσε να αντιδράσει άσχημα, προσθέτει ο ειδικός γιατρός. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών από ό,τι έχετε συνηθίσει θα μπορούσε να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και κράμπες, και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας, λέει.

«Ενα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να αρχίσουν να υιοθετούν αυτόν τον τρόπο ζωής και τις αλλαγές στη διατροφή σταδιακά, γιατί είναι έτσι κι αλλιώς υγιεινές» σημειώνει ο Γουντ, «Οπότε, όταν έρθει η στιγμή που αυτό θα είναι πλέον πολύ σημαντικό –κυριολεκτικά για την επιβίωση, και όχι μόνο για να νιώθετε άνετα–, θα είστε ήδη συνηθισμένοι στο να τρέφεστε έτσι, οπότε αυτές οι τροφές δεν θα προκαλούν σοκ στο σώμα σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...