301
| CreativeProtagon

Η Ελεν Μίρεν στηρίζει το κίνημα κατά του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 17:15
|CreativeProtagon

Η Ελεν Μίρεν στηρίζει το κίνημα κατά του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 17:15

Η 77χρονη, βραβευμένη με Οσκαρ, ηθοποιός μίλησε σε συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, όπου θα κάνει την πρεμιέρα της η ταινία «Γκόλντα» στην οποία η ίδια υποδύεται την μοναδική γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ, την εμβληματική Γκόλντα Μεΐρ.

Η κυβέρνηση συνεργασίας του Νετανιάχου, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι η πιο σκληροπυρηνική και υπερ-Ορθόδοξη στην 75ετή ιστορία της χώρας.

Μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο το Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς πλήθη διαμαρτύρονται κυρίως για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Οι υπέρμαχοι του Νετανιάχου υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά το δικαστικό σώμα· οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιμένουν, όμως, ότι πρόκειται απλώς για ένα συγκεκαλυμένο «πραξικόπημα», μια απόπειρα της κυβέρνησης να πάρει το νομικό σύστημα υπό τον έλεγχό της, κάτι που θα διαταράξει τις ευαίσθηρες ισορροπίες στη χώρα.

«Συγκινούμαι όταν βλέπω αυτές τις τεράστιες διαδηλώσεις», είπε η Μίρεν, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Νομίζω ότι είναι κομβική στιγμή στην ιστορία του Ισραήλ». Η ίδια έφερε σε αντιδιαστολή το στιλ διακυβέρνησης του Νετανιάχου με εκείνο της Μεΐρ, σύμφωνα με τους Times.

«Είχε τεράστια δύναμη και εξουσία, αλλά ήταν χαρούμενη όταν βρισκόταν στην κουζίνα της, φτιάχνοντας καφέ για όλους και παίζοντας με τα εγγόνια της», είπε για την Μεΐρ. «Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της εξουσίας, από εκείνη των αντρών».

Η ταινία επικεντρώνεται στην περίοδο του πολέμου του 1973, όταν οι αραβικές χώρες επιτέθηκαν στο Ισραήλ, την ημέρα του Γιόμ Κιπούρ, της μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των Εβραίων.

Υπό την ηγεσία της Μεΐρ, το Ισραήλ κέρδισε τον πόλεμο, καθώς τα στρατεύματά του έφτασαν 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Μίρεν είχε πει τότε ότι η Μεΐρ θα είχε τρομοκρατηθεί από τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, την οποία περιέγραψε ως την «άνοδο μιας δικτατορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...