678
O... ολοζώντανος θρύλος Καζουγιόσι Μιούρα (ή απλώς Καζού) κοντρολάρει άψογα την μπάλα κατά το ζέσταμα πριν από επίσημο αγώνα του πορτογαλικού πρωταθλήματος Β' Εθνικής, τον περασμένο Απρίλιο | Gualter Fatia/Getty Images

Νέο συμβόλαιο στα 56 για τον «βιονικό» Ιάπωνα

Sportscaster Sportscaster 12 Ιουλίου 2023, 19:50
O... ολοζώντανος θρύλος Καζουγιόσι Μιούρα (ή απλώς Καζού) κοντρολάρει άψογα την μπάλα κατά το ζέσταμα πριν από επίσημο αγώνα του πορτογαλικού πρωταθλήματος Β' Εθνικής, τον περασμένο Απρίλιο
|Gualter Fatia/Getty Images

Νέο συμβόλαιο στα 56 για τον «βιονικό» Ιάπωνα

Sportscaster Sportscaster 12 Ιουλίου 2023, 19:50

Διαβάζεις την είδηση, την ξαναδιαβάζεις, κι αν δεν γνωρίζεις την ιστορία λες ότι πρόκειται για fake news. Ή για κάποιο τυπογραφικό λάθος. Είναι απίθανο μια επαγγελματική ομάδα να επέκτεινε για άλλον έναν χρόνο το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή που γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου… του 1967. Κι όμως, ο ιάπωνας (πρώην διεθνής) επιθετικός Καζουγιόσι Μιούρα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ολιβεϊρένσε, ομάδα Β’ Κατηγορίας της Πορτογαλίας, και τη σεζόν 2023-2024.

Στις 5 Μαρτίου 2017 ο «Βασιλιάς Καζού», όπως τον αποκαλούν στη χώρα του, με τη συμμετοχή του στο ματς της Γιοκοχάμα εναντίον της Β-Βάρεν Ναγκασάκι (ως βασικός, μάλιστα) έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο. Ηταν 50 ετών και 7 ημερών, και κατέρριψε (για δύο ημέρες) το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε ο περιλάλητος σερ Στάνλεϊ Μάθιους από το 1965. Μία εβδομάδα μετά, του «άρπαξε» και το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ο «βιονικός» Μιούρα, ο πρώτος σούπερσταρ των γηπέδων της Ιαπωνίας, με… σήμα κατατεθέν του την «προσποίηση Καζού» αλλά και τον πανηγυρικό «χορό Καζού», δεν σταμάτησε εκεί. Τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε στην Ευρώπη, στην Ολιβεϊρένσε, δανεικός από τη Γιοκοχάμα (από τα τέλη του 2022 η ιδιοκτήτρια της Γιοκοχάμα, Onodera Group, κατέχει το 52% των μετοχών του πορτογαλικού συλλόγου), έναν μήνα πριν κλείσει τα 56. Επαιξε ως αλλαγή σε τρία παιχνίδια (28 λεπτά στο σύνολο) και την Τρίτη η ομάδα του ανακοίνωσε πως επέκτεινε τον δανεισμό του έως το καλοκαίρι του 2024. Θα είναι η 38η σεζόν του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ηταν μόλις 16 ετών όταν εγκατέλειψε το σχολείο και ταξίδεψε ολομόναχος στη Βραζιλία με το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής. Τέτοιο επάγγελμα δεν υπήρχε στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή. Εντάχθηκε σε μια ομάδα Νέων, την Ατλέτικο Γιουβέντους, και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο (με την περίφημη Σάντος) το 1986. Εναν χρόνο πριν γεννηθεί ο Λιονέλ Μέσι.

Επαιξε μπάλα σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες, τέσσερις ηπείρους (Ασία, Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία) και έξι χώρες (Βραζιλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Κροατία, Αυστραλία, Πορτογαλία). Είναι ο πρώτος ιάπωνας παίκτης που αγωνίστηκε στη Serie A: στην Τζένοα, τη σεζόν 1994–1995. Επίσης, ο πρώτος Ιάπωνας που βραβεύθηκε ως «Ασιάτης Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς». Διεθνής από το 1990 έως το 2000, πέτυχε 55 γκολ σε 89 εμφανίσεις με τους «Μπλε Σαμουράι» και παραμένει ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ τους.

Εκτός του Μιούρα και του Μάθιους, που… έσπασαν τα κοντέρ, μόνο κάποιοι γκολκίπερ κατάφεραν να αγωνιστούν σε επαγγελματικό επίπεδο μέχρι λίγο πριν ή λίγο μετά τα 47. Ο Πίτερ Σίλτον. Ο Τζον Μπάριτζ, ο γηραιότερος παίκτης που έχει εμφανιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Αιγύπτιος Εσάμ Ελ Χαντάρι, ο γηραιότερος που έπαιξε σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2018), σε ηλικία 45 ετών. Ο Αντρέα Πιερομπόν, που κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου ιταλού ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Σε όλες τις άλλες θέσεις της εντεκάδας θα βρούμε μόνο κάποιους –ελάχιστους– που πλησίασαν τα 44-45: τον Ροζέ Μιλά, τον Ριβάλντο (πρόλαβε να αγωνιστεί στην ίδια ομάδα με τον γιο του), τον Ζε Ρομπέρτο και τον άγνωστο στους πολλούς Αλεξάνταρ Ντούριτς, τον βόσνιο επιθετικό που έκανε καριέρα στη Σιγκαπούρη.

Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αναφέρεται ως ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στον Κόσμο ένας Βραζιλιάνος: ο Τέρσιο Μαριάνο ντε Ρεζέντσε, περισσότερο γνωστός ως «Τερσάο», ο οποίος συνέχισε να παίζει μέχρι τα 90 (τον Οκτώβριο του 2012), τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του. Το έκανε όμως σε μια μικρή ομάδα της πόλης του, την Γκοϊάντιρα Εσπόρτε Κλούμπε.

Για τον Μιούρα δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον ορίζοντα πέρα από το να παίζει μπάλα. Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του είχε εκμυστηρευθεί: «Ο ενθουσιασμός μου για το ποδόσφαιρο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω προπονητής, πρόεδρος, αθλητικός διευθυντής ή τηλεοπτικός σχολιαστής. Θέλω μόνο να είμαι ποδοσφαιριστής. Μέχρι τον θάνατο, αν είναι δυνατόν. Οταν πεθάνω, θέλω να ειπωθεί ότι ο Καζού Μιούρα, όχι ο πρώην παίκτης, αλλά ο αιώνιος ποδοσφαιριστής, είναι νεκρός».

Δεν το εύχεται απλώς. Το προσπαθεί με όλο του το «είναι». Κοιμάται πριν από τις 10 το βράδυ, ξυπνά στις 5 το πρωί, τηρεί πιστά ένα αυστηρό διαιτολόγιο, κάνει μπάνιο με παγωμένο νερό, ασκείται διαρκώς, ζυγίζεται και μετρά τα ποσοστά λίπους κάθε μέρα. Τη φυσική του κατάσταση, στα 56, θα τη ζηλεύει ακόμη και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...