519
| In Time News / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τίτλοι τέλους για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 15:56
|In Time News / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τίτλοι τέλους για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 15:56

Την… ενσωμάτωση των 1.060 ανδρών και γυναικών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (που εν τω μεταξύ πέρασαν κάποιους μήνες ειδικής εκπαίδευσης) στα υπόλοιπα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ – με άλλα λόγια την κατάργηση των ΟΠΠΙ (Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημακών Ιδρυμάτων)-  προανήγγειλε ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης την Τετάρτη, γνωστοποιώντας παράλληλα πως θα υπάρξει νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η κατάσταση στο θέμα της ασφάλειας των ΑΕΙ, εκτίμησε ο υπουργός, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά οι πρυτάνεις.

Η Αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να επέμβει όπου και όταν χρειαστεί για να επιβάλλει την τάξη, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει στα Πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μηταράκης σταθηκε και πάλι στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στο κέντρο της Αθηνας και των αστυνομικών περιπολιών εν γένει.

«Από 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», τόνισε.

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη δημιουργία έφιππης ομάδας της ΕΛ.ΑΣ..

Η απόφαση για την έφιππη αστυνομία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας φερόταν να έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό (το προς έγκριση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αφορά τη δημιουργία έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της πρωτεύουσας) ωστόσο κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως η πρόταση του υπουργού «δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., όπως προβλέπεται από το νόμο, πληρώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για την άσκηση της αποστολής τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι ανακοινώσεις από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ έδωσαν λαβές για νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία”. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια».

«Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή.

»Οπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές Αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

»Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται», απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...